Ekvall och Nilsson möts i View Strömstadmilen

0
19

Lördagen den 8 juli avgörs View Strömstadmilen. Spring har tagit pulsen på tävlingsledaren Kent Hansson.

Strömstadslöparen Mikael Ekvall har ännu inte vunnit View Strömstadmilen. På lördag gör han ett nytt försök och får bland annat motstånd av David Nilsson. Både Micke och David är klara för VM-maran i London i augusti. Arkivbild: Mikael Grip

Hur är läget inför löparfesten på västkusten?

– Allt är bra och vi hälsar alla deltagare hjärtligt välkomna till en av västkustens mest populära sommarorter. Vi kommer att göra vårt yttersta för att alla som besöker oss ska få en positiv upplevelse.

Hur många deltagare siktar ni på i år och hur ser trenden ut?

– Det ser ut ungefär som vanligt. Antalet anmälda ligger i nivå med hur det sett ut de närmast föregående åren. Vi vet med erfarenhet att de flesta väljer att anmäla sig sent så vi förväntar att deltagarantalet totalt sett i alla klasser kommer att hamna runt 1300-1500.

Några nyheter i år?

– Vår populära promenadklass byter skepnad i år. ”Hälsokostbolagsgången” över 4 km är en promenadklass utan tidtagning. Promenadklassen genomför i samarbete med Hälsokostbolaget och Folkhälsorådet. Ett perfekt tillfälle för alla som vill uppleva View Strömstadmilens atmosfär utan att dras med i tävlingshetsen. De 250 första anmälda till ”Hälsokostbolagsgången” får dessutom en praktisk kylbag utan extra kostnad. Dessutom lottas fina priser ut bland deltagarna.

Promenadklassen har till i år bytt namn till ”Hälsokostbolagsgången”. Arkivbild: Mikael Grip

Vilken klubb är det som arrangerar View Strömstadmilen och vilken verksamhet bedriver ni?

– View Strömstadmilen arrangeras av Strömstad Löparklubb. Klubben har drygt 300 medlemmar och verksamheten som bedrivs är uteslutande löpning. Klubben har ett mycket fint och välbesökt motionsspår med tillhörande utegym som nyligen blev rankat som sjunde bästa motionsspår i Sverige. Våra löpare utgörs av allt ifrån yppersta Sverigeelit till vanliga motionärer. Klubbens bas är motionsverksamheten där vi har två-tre ledarledda träningar i veckan. Men vi är oerhört stolta över våra elitlöpare som verkligen sätter Strömstad på kartan.

Vad är det viktigaste för att View Strömstadmilen ska bli lyckat?

– Det allra viktigaste är att arrangemanget fungerar så att deltagarna får den service de förväntar sig. Nytt för i år är att Racetimer kommer att vara vår tidtagningsleverantör och det känner vi oss väldigt trygga med. Sedan har vi under nästan alla år varit bortskämda med bra väder och det önskar vi oss även i år. Det blir trevligare för alla inblandade om vädret är gynnsamt.

View Strömstadmilen består också av många härliga barnlopp. Arkivbild: Mikael Grip

Det är många motionärer som kutar View Strömstadmilen, men också en hel del elitlöpare både från Sverige och Norge lockas till den ganska utmanande milen. Några namn klara? Er egen Mikael Ekvall vill gärna vinna sitt ”eget” lopp, kommer han till start?

– Vi kan se fram emot en väldigt intressant duell i herrloppet mellan Mikael Ekvall och David Nilsson. Båda är ju som bekant uttagna att representera Sverige på maratondistansen vid friidrotts-VM senare i sommar. Båda har visat fin form under våren och den duellen ser vi fram emot. Även vår egen Daniel Berggren som visat riktigt fin form under våren är klar för start. I damloppet är det ännu så länge ganska tunt på elitsidan, men erfarenhetsmässigt vet vi att många duktiga löpare anmäler sig sent så vi kommer säkert att få starka startfält även i år. View Strömstadmilen ingår dessutom som en deltävling i ”Sveriges bästa millöpare” och det hoppas vi drar några duktiga svenska löpare. De 10 främsta i både herr- och damklass får prispengar under förutsättning att de springer snabbare än 32.30 på herrsidan och 37.30 på damsidan.

Prispengarna är fördelade enligt följande:

1:a pris, 7 500 kr

2:a pris, 5 000 kr

3:e pris, 4 000 kr

4:e pris, 3 000 kr

5:e pris, 2 500 kr

6:e pris, 2 000 kr

7:e pris, 1 500 kr

8:e pris, 1 000 kr

9:e pris,    750 kr

10:e pris,  500 kr

Dessutom utgår ett banrekordspris på 15 000 kr till segrarna om gällande banrekord slås.

Löparglädje i View Strömstadmilen. Arkivbild: Mikael Grip

Hur ser gällande banrekord ut och hur är banan?

– Banan är nog lite tuffare än en flack och snabb bana, men banrekorden i View Strömstadmilen är riktigt bra, 28.34 på herrsidan och 32.31 på damsidan. På herrsidan innehas banrekorden av kenyanerna Silas Sang (2004) och Josphat Menjo (2012) och på damsidan innehar norska Gunhild Halle banrekordet som sattes 2002. Banan utgörs av en tvåvarvsbana genom de centrala delarna av Strömstad. Banan går förbi småbåtshamnar, utmed strandpromenaden och förbi många uteserveringar vilket innebär att det alltid är mycket folk och ett bra tryck runt banan. De första 3 km på varje varv är riktigt lättlöpta medan de avslutande 2 km är lite tuffare.

Vad får jag som motionär när jag springer View Strömstadmilen?

– Strömstad är en västkustens mest populära sommarorter som sjuder av liv. Genom att springa View Strömstadmilen får man uppleva en vacker bana med ett bra publikstöd. Alla deltagare får medalj samt en fribiljett med Color Lines färjor på rutten Strömstad-Sandefjord. För alla föranmälda ingår dessutom View Strömstadmilens fina t-shirt i funktionsmaterial i anmälningsavgiften.

Stort lycka till den 8 juli!

– Tackar!

Till View Strömstadmilens hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här