En sista pusselbit

0
67

5 veckor är till ända, under dessa veckor har målet varit att i text försöka förmedla vad löpningen har gett mig, inte med fokus på snabba lopp och bra tider, utan allt det andra som vi kanske inte tänker så mycket på men som är minst lika viktigt.

Men en pusselbit i allt det här har jag valt att skriva allra sist om, det är den finaste pusselbiten av de alla den bit som i all träning/tävling väger tyngst och som driver mig hårdast.

Genom några inlägg har det lyst igenom vilken påverkan som pappa har haft på löpningen som sådan. Mina föräldrar har alltid varit uppmuntrande i det jag har tagit mig för, inte bara i löpningen utan i livet som sådant.  Trots att det ganska snabbt stod klart att jag hade talang för löpningen fanns där aldrig någon som helst påtryckning ifrån mina föräldrar att jag skulle satsa på det för att bli riktigt bra. Nu när jag i ett senare skede i mitt liv har de redskap som krävs för att kunna träna på sättet som jag gör  finns där heller ingen förväntan på resultat, om jag så hade kommit sist i en tävling så hade det inte spelat någon roll förutsatt att jag själv var nöjd med min prestation, just den här kravlösa uppmuntran sporrar mig något oerhört det är på det här sättet som man sporrar människor att prestera sitt bästa det är jag helt övertygad om.

Maria min ena lillasyster är numera själv mamma till Linnea och Anton, två barn som har gett mitt liv en större och ny dimension. I somras sprang vi 5 km tillsammans, jag Maria och Linnea, jag har inget som helst minne av fart/tid, i detta sammanhang var det så oviktigt som möjligt är. Vad jag kommer ihåg är en känsla av att nu gör vi det här tillsammans bror och syster, den sträcka som jag själv sprang med Linnea ja det var så roligt som möjligt är,   kanske fick jag uppleva en liknande den som pappa gjorde tillsammans med mig för över 20 år sedan, jag vet inte men jag tror faktiskt det.

Camilla min yngsta syster, som trots sin lägre ålder är så mycket klokare än vad jag är. I stunder när jag drabbas av prestationsdjävulen och bara tänker på tider och placeringar är det bara hon som kan prata mig tillrätta och påtala just allt det andra som jag i stunden glömmer bort, hon är förövrigt ingen löpare, men det spelar ingen roll, jag blir lika stolt och växer alltid några centimeter de gånger som jag har presterat bra och får ett grattis på telefonen. Ovärderligt.

Varje sommar åker familjen till Kulla för att springa Kullaloppet där. I perioder när träningen går tungt när jag inte riktigt känner för att träna tänker jag alltid på Kulla och då kommer orken och viljan alltid tillbaka. Kullaloppet är ett av Sveriges allra äldsta terränglopp. Det går i en naturskön miljö, banorna är riktigt tuffa, det är inga banor som man springer för att prestera snabba tider, men det är något som jag gör tillsammans med familjen däri ligger den verkliga vinsten. I somras var vi där och det var första gången som Linnea var med. I hård kamp med Jens Persson kunde jag med 500 m kvar av 5,2 km rundan avgöra loppet och ta hem vinsten. När det var dags att gå upp på scen och ta emot pokal och blommor frågade jag Linnea om hon ville följa med upp och det ville hon. Att stå där på scen med en klappande Linnea i famnen ja jag kan helt ärligt säga att jag skulle byta bort precis alla andra mina medaljer/prestationer mot denna upplevelse.

Avslutningsvis skulle jag vilja tacka BG för möjligheten att få skriva på hans sida, det har varit jätteroligt genom skrivandet har jag själv utvecklats som löpare, genom att sätta ord på mina tankar har jag lärt mig en hel del om mig själv.

För tre år sedan tog jag mina första stapplande steg mot en förändring i mitt liv. I vintermörkret sprang jag 3*(5 min, 3 min, 1 min),  pga bristande erfarenhet missförstod jag passets upplägg så jag sprang 3*5 min 3*3 min och 3*1 min,  i princip ingen visste vad jag för stunden gjorde,  bra på ett sätt jobbigt på andra sätt. På torsdag ska jag springa 800 m i Globen tillsammans med min stora förebild i veteranvärlden. Förändring är möjligt ge det tid hitta din glädje i det du gör, kan jag göra denna resa så kan du även du göra det,  det är jag helt säker på!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här