Får vi ett nytt årsbästa på söndag?

0
70

På söndag springer Johan Larsson sin premiärmara, målen är högt satta.

foto: Kalkbrottsloppet 2018

I svensk maratonstatistik är årets snabbaste tid 2.21,31, det var Martin Öhman som hade den tiden i Sevilla i februari. Se alla 133 löpare som sprungit under 2.50 här: http://www.sapiens.se/Statistik/. Många bra tider, men ingen under 2.20 – känns inte så bra.

Till Sevilla var även Johan Larsson, från MAI, var anmäld och han hade då som mål att klara kvalgränsen till Berlin. Johan hade gjort 29,38 på Sylvesterloppet i Helsingborg och var efter flera års problem på gång på riktigt igen. Tyvärr satte ett krånglande knä stopp för planerna och det blev sex månader med crosstrainer, vattenlöpning och cykel.

– Generellt låg jag på 10-14 pass alternativt i veckan, i princip varje vecka testade jag dessutom att springa en kort distans, med det släppte inte. Det var trist, jag var anmäld till Sevilla, resan var bokad och jag visste att formen var bra.

När släppte det, hur länge har du kunnat springa utan smärta?

– Det var i månadsskiftet juni/juli som jag började kunna springa lite längre, var uppe på 6-7 km och successivt blev det bättre och sedan början av september har jag kunnat träna på bra.

Har du tävlat något i höst?

– Jag har sprungit Kalkbrottsloppet i Malmö plus Midnattsloppet, men väldigt lite löpning, typ 3 mil i veckan så gjorde jag 30.44 och kände att jag ville få till den där premiärmaran inom kort. Jag och Daniel pratade om att sikta in oss på Sevilla igen, men jag kände att jag inte ville vänta så länge så nu sitter vi på tåget mot Kastrup. På söndag blir det Pisa Marathon.

Så när anmälde du dig?

– Det var bara för sju veckor sedan, spännande.

Jag kollar upp Piza Marathon, de senaste två åren har man vunnit på 2.24, banrekordet är på 2.15.22. Man lockar med att första tiden under 2.15 belönas med 1000 euro, kanske i år när loppet fyller 20 år och Johan Larsson är på plats? Av hemsidan får man inte fram så mycket information om banan eller om hur startfältet ser ut. Men man mötts av en kul film om deras 20 års jubileum, http://www.maratonadipisa.com/en/

Vad vet du om banan?

– Jag kollade med Lars Södergård som sprang där 2015. Ganska platt, en del motlut sista 10 km, vindkänslig men annars bra. Så är det ingen blåst tror jag att det ka gå fort.

Hur fort?

– Mitt mål har hela tiden varit sub 2.17 som är VM kvalgränsen, men nu justerade man den till 2.16, så det blir det som är målet. Visste inte om den där bonusen vid sub 2.15, kanske kan bli intressant?

Man blir ju nyfiken, hur mycket har du tränat i höst?

– Jag har kört på bra, många långa trösklar i hårt tempo, men inga pass över 27 km, så det kanske kan vara en brist. Jag hoppas dock på en kanondag och att allt ska klaffa, första maran – man vet ju inte riktigt vad det innebär. Men formen är riktigt bra och jag är väldigt glad att jag är där jag är just nu efter allt strul.

Coach Daniel hänger på, vad blir hans roll?

– Vi ska hyra en cykel så han får cykla runt och langa gel och vätska. Det känns bra att ha support, det kommer betyda en del.

Spring önskar Johan lycka till och ser fram mot en kort rapport efter loppet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här