Fenomenal seger för Jonas Leanderson

Nyheter  

Jonas Leanderson, Malmö AI, hade aldrig sprungit 10 000 meter tävling innan starten i Valencia Marathon 10 K. Jonas svarade för en otrolig prestation genom att vinna loppet med tiden 28.41.

Jonas Leanderson, i mitten flankerad, av Staffan Ek och tränaren Ola Thorsson. Jonas vann överraskande Valencia Marathon 10 K. Foto: Privat

Samtidigt som Valencia Marathon startade även ett tiokilometerslopp med cirka 8 500 deltagare. Det är alltid riktigt bra elitlöpare även i det loppet. Den här gången var en svensk vassast av alla.

– Mitt mål inför loppet var att ta mig under 30.00 för att ha svar på tal på den ständiga frågan: ”Jaha, så du är löpare, vad gör du på milen?”. Det är aldrig någon som riktigt förstår när jag säger att jag gjort 3.36 på 1 500 meter, säger Jonas som bland annat slutade på femteplats i EM-finalen på 3 000 meter i Belgrad 2017.

Men 28.41! Var kom det ifrån? Din säsong har inte varit speciellt framgångsrik.

– Nej, jag tävlade senast på inomhus-SM på 3 000 meter förra vintern och skadade mig i april. Jag har försökt träna och ta mig fram på ett sätt som funkar för mig och fått släppa på flera saker som inte funkar.

Men ändå, 28.41 på landsväg är ju galet bra. Det är inte många svenskar som varit snabbare någonsin. Mustafa Mohamed har det svenska rekordet på 28.12 från ett lopp i Manchester 2008.

De första fem kilometerna gick på 14.34 för ledarklungan. Sedan tackade Jonas för sig och sprang de sista fem kilometerna på 14.07.

Jonas Leanderson som vi är vana att se honom. Som en vinnare på bana. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Jag hade en riktigt bra känsla och lyftes av att springa i en klunga, så det var bara att hänga på täten. Jag kände mig nästan oberörd till och med åtta kilometer, där såg jag min chans att blanda mig i toppstriden och prispengarna. Jag var rädd för att ”vägga”, men ”väggen” kom aldrig.

Kommer du att satsa på 10 000 meter nu, efter den här framgången?

– Nej, jag kommer inte träna specifikt för det. Men jag kommer absolut vilja köra flera gatlopp framöver. Det är typ trevligare än bana, förklarar Jonas Leanderson.

Tvåa i loppet slutade Haymanot Alew Engduyehu, Etiopen, två sekunder bakom Jonas. En löpare som gjort 28.11 på 10 000 meter och 13.18 på 5 000 meter. 42.20 på 15 kilometer skäms heller inte för sig.

Blev det några prispengar?

– Vet inte exakt. Medräknat banrekordet som jag slog med två sekunder verkar det som att jag ska få mellan 1 500-2 500 euro (cirka 15 000-25 000 svenska kronor).

Även Jonas Leandersons träningskompis Staffan Ek var på plats och sprang i mål på 17:e plats med 30.22.

Resultat, Valencia Marathon 10K, 2018:

 Dela på Facebook