Födelsedagsbarnet Abraha utmanar om segern i Asics Stockholm Marathon

Nyheter  

Abraha Adhanom utmanar om segern i Asics Stockholm Marathon.

Abraha Adhanom är i toppslag och kan mycket väl utmana om totalsegern i Asics Stockholm Marathon. Arkivbild: Mikael Grip

Abraha fyller 42 år på lördag 1 juni, samma dag som Stockholm Marathon avgörs. Formen är bättre än på många år. I slutet av april satte han personligt rekord på maratondistansen i Hamburg med 2.14.24. Detta efter att ha startat i motionsledet och jagat ikapp täten och passerat halvmaran på 1.03.11. 2.14.24 är under kvaltiden till friidrotts-VM i Doha i september.

Nyligen vann han Å-loppets kvartsmara på hemmaplan i Eskilstuna i överlägsen stil. Själv säger Abraha att han först och främst riktar in sig på SM-guldet, som han är storfavorit att vinna när David Nilsson, Högby IF, ska agera farthållare de första 15 kilometerna.

Frågan är om offensivt löpandes Abraha frivilligt släpper iväg sina konkurrenter. Knappast om vi får gissa på förhand.

Mustafa Mohamed, trefaldig SM-vinnare i maraton, visade strålande form i våras och sprang bland annat halvmaran i Barcelona på 1.03.02. I form är förstås “Musse” en man för SM-pallen.

Mostafa Mohammed , Hälle IF, har vunnit SM-klassen i Stockholm Marathon tre gånger. Hur går det på lördag? Arkivbild: Deca Text&Bild

Hässelbys Martin Öhman sprang om en rejält trött Mustafa Mohamed 2017 och grejade då överraskande ett SM-guld. Sedan dess har Martin sänkt sitt personliga rekord till 2.21 och står nu på startlinjen efter att ha varit skadad en tid. Daniel Berggren, Strömstad LK, har 2.22 som “pers” och vill säkert också bland sig i den svenska medaljstriden. Övriga medaljaspiranter är Klas Johansson, Vegan Runners, Fred Grönvall, Roma IF, Erik Anfält, Örebro AIK, Nuray Yassin, Ullevi FK. Andra intressanta starter gör John Kingstedt, Huddinge AIS, och hans klubbkompis Ebba Tulu Chala, som båda kan utmana om SM-medaljerna om de får till det på de 42 195 meterna.

Martin Öhmnan när han vann SM-guldet i maraton 2017. Arkivbild: Deca Text&Bild

Startnummer ett i årets Stockholm Marathon innehas av kenyanen Jonah Chesum som 2017 gjorde 2.08.57 i Barcelona Marathon. Startnummer två, även han från Kenya, Kimwetich Kangor har ett personligt rekord med 2.09.36 från Brighton 2014.

Startnummer tre Josphat Kiprono, Kenya, har ett “pers” med 2.09.34 från ett holländskt maraton 2013. På startlinjen finns också några yngre etiopier som kanske kommer att nå sina löparkarriärers hittills största framgångar i Stockholm Marathon.

Men vi höjer ett varningens finger för födelsedagsbarnet Abraha Adhanom. Motståndet ser på förhand inte övermäktigt ut. 42 år ung kan han faktiskt vinna hela Asics Stockholm Marathon och ta hem SM-guldet av bara farten.

 Dela på Facebook