Folk och löparfest i Barkarby!

0
114

Den 6 maj är det Barkarbyloppet som arrangeras av kommunen och Järfälla OK för fjärde året. Varför inte testa deras kvartsmara?

Ann-Charlotte Sandström. Sprang på kvartsmaran på 55:35. Arne Kvarnefalk plåtade.

Spring är alltid nyfikna på olika lopp runt om i Sverige, vi får en pratstund med Bosse Majling om Barkabyloppet.

Berätta om bakgrunden till Barkarbyloppet? Vem ligger bakom loppet?

Det var Järfälla kommun som tog initiativ till att starta loppet. Bakgrunden är att man vill lyfta fram den nya stadsdel som är på väg att växa fram i Järfälla – Barkarbystaden. Före detta Barkarby flygfält och flygflottiljen F 8 ska på 15 år växa till en stadsdel med 35-40 000 invånare. Kommunen ville även pusha för detta med rörelse och motion bland sina anställda, så det första år sprang kommunanställda loppet utan att behöva erlägga någon startavgift.

Järfälla OK fick frågan från kommunen om de i samarbete skulle kunna tänka sig att starta loppet. De sade ja och i maj 2015 gick premiärloppet. Då under namnet ”Säbysjön Runt” och med kvartsmara som enda distans. Loppet har start och mål i Barkarbystaden och löper runt Säbysjön. Namnändringen till Barkarbyloppet gjordes från och med 2017.

Hur har utvecklingen varit?

Vad gäller antal löpare har vi legat still på ungefär 250 startande alla tre åren. Målet är naturligtvis att öka detta antal. Vi satsar betydligt mer på att marknadsföra loppet i år. Vi ser 2018 som steg 1 i en trappa som ska locka fler löpare till Barkarbyloppet. 

Vad erbjuder ni, distanser, prisbord, upplevelse?

För vuxna erbjuder vi distanserna kvartsmaraton och 4 km. Barn- och ungdomsklasserna är på 1,7 och 4 km. De distanserna gäller även för klasserna för funktionshindrade. Vi har även en lagtävling, där den sammanlagda tiden för de tre bästa gäller.

Vi har pris till de fem bästa i varje klass samt viss utlottning. Det är inga penningpriser, utan presentkort av olika valörer samt någon sak med anknytning till Järfälla kommun. Alla som startar får också en funktions T-shirt.

Kvartsmaran går runt Säbysjön i Järvafältets naturreservat. Det är en naturskön runda med fågelkvitter, kor och hästar (väl stängslade i hagar) och Säbysjöns vatten synligt mellan växtligheten.

Hur ser anmälningsläget ut i år jämfört med tidigare år?

Mycket svårt att säga. Vi öppnade anmälan den 1 mars och den stora anhopningen har tidigare år varit de sista två veckorna innan anmälningsstopp.

Varför anser du att löparna ska välja Barkarbyloppet?

Det är ett lopp som har plats för alla – elit, motion, bredd, funktionshindrade. Det är en naturskön bana. Det är lättlöpt på grusvägar och måttligt kuperat. Inte helt flackt men inte heller någon brant lång seg backe, mer småknixar. Det har också alla tre åren varit en väldigt skön stämning – före, under och efter loppet.

I samband med loppet så anordnas även Barkarbystadens dag, så det händer saker både för och efter loppet. Uppträdanden, guidade rundvandringar, utställningar, uppvisningar, matservering etc.

Vad är din förhoppning inför året lopp?

Bra löparväder och många anmälda. Folkfest!

Spring önskar er och alla löpare lycka till.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här