Skyltmannen levererar!

0
419

Vi fortsätter vår presentation av årets prestationer som är presenterade i senaste Spring. Det är tredje året i rad som Springs läsare har utsett vinnare i våra nio olika kategorier. Över 14 000 röster ligger bakom resultatet, så detta är verkligen löparnas priser. Idag är det årets eldsjäl, snacka om ett fantastiskt pris att bli framröstad till…

Foto: Mikael Grip

Bara att vara nominerad är magiskt, vi har ett par som dragit in över en miljon kronor till Cancerfonden via loppet Vem springer du för, en person som viger sitt liv åt att utveckla ungdomar inom löpningen i Göteborg och sedan en person som i ur och skur står och hejar längs loppen. Skyltmannen, Rasmus Oderud, har på två år blivit en stor del av svensk löpning, så stor del att han nu blir framröstad som Årets eldsjäl inom svensk löpning.

Årets eldsjäl, hur känns det?

– Alltså, jag tyckte det var oerhört hedrande att ens bli nominerad. Det är så klart jätteroligt att ta hem det hela. Och fantastiskt att mitt hejande når fram dit det ska, till löparna.

Hur blev du Skyltmannen?

– Efter att jag hejat på tävlingar utan skylt, med värk i händerna av allt applåderande, var det slumpen som födde Skyltmannen. Min sambo Therese Konstig vann en stor chokladask på Liseberg inför Göteborgsvarvet 2016. Efter lite (mycket) tjat om ”skyltning” gav jag med mig och på den vägen är det, jag hade ju en stor kartong att skriva på.

Vad är det som driver dig?

– Mitt alter ego Skyltmannen är som att få ledigt från mig själv. En långvarig depression gör att jag tidvis mår mycket dåligt men när jag tar på mig ”masken” blir det som om jag har en superhjälte i mig själv, för eget bruk. Utan den vet jag inte vad jag hade gjort. Jag ger allt när jag hejar och jag förväntar mig detsamma av löparna som passerar.

Känner du av uppskattningen?

– Ja, absolut. Jag hejar ju egentligen på Therese, men jag tycker det är aningen själviskt att bara heja på ”sin” löpare. Så jag hejar på alla. Många har nog aldrig blivit hejade på för jag ser hur de skiner upp när de passerar. Även eliten verkar uppskatta det, det värmer. Och genomslaget på sociala medier är klart smickrande. Det är härligt med löpare som stannar mitt under tävling för att ta en selfie. Ibland får jag en kram, många ropar ”SKYLTMANNEN!”, det finns publik som ställer sig och filmar mig i stället för att kolla på loppet. Fantastiskt alltihop.

Vad är ditt största minne från 2017?

– Jag hejade på 6h-tävlingen under Skövde ultrafestival i juli. Therese sprang sig till en tredjeplats med ett leende på läpparna under hela loppet. Det var verkligen speciellt att heja på ett lopp som gick på 400-metersbana. Många passeringar blev det och jag hann nog lära mig de flestas namn. Dessutom persade jag i både antal skyltar och timmars hejande och fick ett hederspris.

Ambitioner 2018?

– Efter att ha blivit utvald till Årets eldsjäl 2017 kan det ju bara gå utför, haha. Skämt åsido brukar jag mest skjuta från höften. Fast gällande kommande skyltningar kan jag ge tipset att kolla in Thereses tävlingskalender.

I övrigt hoppas jag att min egen löpning rullar på.

  • Övriga nominerade i kategorin var Curre Ljung och Victoria Ödmark & Tove Beckman.

Tveka inte, gör som många av dina medtävlande, ge dig själv din bästa investering på löpningen 2018, bli prenumerant. Vill du vara med ett helt år, klicka in här: https://spring.prenservice.se/ Nästa utgåva kommer i mitten av april, var med då…

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här