Fortsatt gratis anmälan till Skärholmsloppet och Kistaloppet

Nyheter  

Löparakademin satsade 2018 på helt gratis anmälan till Skärholmsloppet och Kistaloppet. Nu öppnas anmälan till 2019 års lopp och #RUN4ZERO fortsätter.

Tummen upp för #RUN4ZERO. Arkivbild: Mikael Grip

 Det var alltså en lyckad satsning?

 – Vi är otroligt glada för fjolårets kampanj #RUN4ZERO som i år blir till en permanent plattform. Syftet med kampanjen var att sänka trösklar för motion och verka för ett inkluderande idrottsevenemang och framförallt adressera frågan om den ojämlika folkhälsan. Många märkte bland annat av att Skärholmsloppet och Kistaloppet blev helt avgiftsfria och det kommer vi att fortsätta med i år. Vi kommer även att arbeta med opinionsbildning, säger John Laselle, verksamhetsledare för Löparakademin.

 Hur många fler deltagare fick ni jämfört med året innan?

 – Skärholmsloppet slog sammantaget deltagarrekord vilket är helt fantastiskt och även Kistaloppets vuxenklass ökade med 23 procent i tider med vikande deltagarantal. Detta gör oss än mer övertygade om att vi är inne på rätt spår och vikten av låga trösklar, inte minst ekonomiskt om målet är att skapa en inkluderande idrott.

John Laselle och Löparakademin vill göra löptävlingar mer inkluderande och har därför slopat anmälningsavgifterna. Arkivbild: Mikael Grip

En risk man tar som arrangör med gratis anmälningsavgift är att folk anmäler sig och sedan inte dyker upp på startlinjen, eftersom man inte är lika dedikerad som när man betalat för något. Märkte ni av det?

 – Vi kände en viss oro inför detta och visst ökade drop-out något men inte mer än marginellt. Vi har hela tiden varit mycket tydliga och transparenta med löparna om syftet med vårt initiativ och vikten av att avboka sin plats för att denna modell ska vara långsiktigt uthållig och hållbar.

Var det ett ”svårt” steg att ta att slopa anmälningsavgiften?

 – Nej, vi vill vara pionjärer inom området idrottsevenemang och inkluderingsfrågor. Vi gjorde naturligtvis analyser och antaganden över det ekonomiska bortfallet och valde därefter att ta steget. Det är också fördelen med att vara en liten organisation med snabba beslutsvägar. Från idé till handling inom 24 timmar.

Att få med så många barn och ungdomar i Skärholmsloppet och Kistaloppet är en av de stora målsättningarna för Löparakademin. Arkivbild: Mikael Grip

 Vad siktar ni på 2019 när det gäller deltagarantal?

 – Vår målsättning är att öka den totala mängden rörelse som arrangemangen genererar och framförallt motivera ännu fler barn och ungdomar att delta i Kistaloppet och Skärholmsloppet.

  Vilka datum är det som gäller i år?

 – Den 8:e upplagan av Skärholmsloppet äger rum den 18 maj och Kistaloppets 10-årsjubileum äger rum den 21 september. Jubileumsmedalj utlovas. #RUN4ZERO – helt gratis alltså. Sprid ordet!

Till Skärholmsloppets hemsida:

Till Kistaloppets hemsida:

 Dela på Facebook