summering av januari

0
17

Nyköping har, som stora delar Sverige, haft en stor variation i vintervädret sista veckan.
Som löpare innebär det att underlaget på samma sträcka varierar kraftigt på kort tid.

Just nu är motionsslingan nära mig ombyggd till skidbana för alla Gunde Svans och Charlotte Kallor där ute. Kanonkul för dem, obra för mig som tvingas ut i lössnö eller asfalt.

Eftersom jag allt som oftast dagtid springer när det är mörkt blir det ofta inte skogen utan just asfalt, lagom kul. Men härom dagen återupptäckte jag ett guldkorn:

Ungefär Två kilometer hemifrån mig finns en grusväg på ca tre kilometer som leder till en hästgård, förbi några fler hästgårdar. Eftersom vägen tar slut vid gården blir det en “framochtillbaks” och det är oftast inte så kul. Men…
I tisdags morse. -4 grader, lätt vind och mörkt. Jag hade provsprungit första kilometern av grusvägen på söndagen och visste att det skulle vara fint (bilden är från just söndagens pass). Lämnade pannlampan hemma och begav mig ut i Narnia-land. Helt magiskt.
Låg puls och helt tyst runt mig, massor av tung snö som absorberade alla yttre ljud.
Jag sprang och ville att grusvägen inte skulle ta slut. Ljuset från snön räckte alldeles utmärkt som guide över den plogade grusvägen. Hela vägen ser verkligen ut som på bilden i inlägget. Löpmagi på hög nivå.

För att komma tillbaks till det varierade vädret:
På tisdagseftermiddagen fick jag med mig min fru och hund på en bonusrunda. Frun på cykel och hunden motvilligt i koppel. Då hade temperaturen krupit upp till nån plusgrad. Jag orkade inte tråckla på mig några tights så jag körde årets första shorts-pass. Funkade utan problem för benen. Däremot: att lämna vantarna hemma var en dum idé. Hoppa över vattenpölar och kryssa mellan snömodd är sådär kul.

Och sen svänger det igen. Idag, onsdag, sprang jag mitt vanliga morgonpass med start ca 5.45. Telefonen visade på -13 när jag gav mig ut och alla vattenpölar hade frusit precis som modden. Undrar hur många som bröt något idag i Nyköping. För underhållet på vägarna är inte skitbra just nu.

För min del gick det utan att ramla och runningstreaken kan fortsätta. Precis som väderväxlingarna…

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här