Från 32 till 3200 på 10 år!

2
8

Mitt arbete under 6 veckor nu handlar om att få in medlemmar i Springklubben, ett jobb utan någon marknadsföringsbudget. Bara jaga, jaga och åter jaga…. Plötsligt händer det, jag ser att en och samma klubb har beställt 15 medlemskap/prenumerationer, yes!

Jag kontaktar ordförande i Eskilstuna friidrott Bengt Olof Eskilsson för att höra….

EFF

Eskil som han kallas – tidigare löpare med tider precis under 4min på 1500m i ungdomen berättare med inlevelse om friidrotten i Eskilstuna. Eskil var aktiv i en annan lokal klubb som styrelsemedlem, men visionerna var inte desamma och för 10 års sedan var det 32 st som hoppade av och startade då Eskilstuna friidrottsförening.

– Vi ville satsa på ungdomar och barn i ytterområdena av staden, något som man kan säga har fungerat väldigt bra. Idag har vi 3 200 medlemmar, de är representerade av 114 olika nationaliteter. Vi har 3 500 barn på olika friidrottsskolor under sommaren, vi har ca 125 ledare där 75% är från icke nordiska länder. I klubben finns idag även ett eget gym som vi driver som en egen affär. Föreningen omsätter 5 milj kronor, driver några lopp, friidrottstävlingar men ffa väldigt mycket träning.

En intressant grej som jag snappar upp är att man arrangerar 12 knattelopp i olika bostadsområden, lopp som har upp mot 200 springande barn.

– Samhällsnyttan med friidrotten är enorm, mindre problem i bostadsområdena, många ledare blir högutbildade – idrotten är en väg in samhället och våra system. Vi har väldigt många som kommer från Eritrea, den som har krossat de flesta i Sverige är Abraham Adhanom. Hans framfart får fler från Eritrea att söka sig till oss.

AA

Klubbens engagemang ser man i visionen som lyder:

vi är en ideell organisation där alla medlemmar, oavsett religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar får vara med och bestämma och ta ansvar för verksamheten. Verksamhetsidén förtydligar (jag klipper ut ett avsnitt) – Vi skall bedriva vår idrott så att den utvecklar människan positivt såväl fysiskt som psykiskt som socialt och kulturellt. Vi skall överbrygga klyftan mellan svenskar och invandrare, mellan villasamhälle och hyreshusområde, mellan vuxna och ungdom.

Eskil återkommer ofta till detta under samtalet, de utbildar på skolorna och har även företagsträningar – de är helt enkelt en stor del av samhället. Deras insats belönas av bostadsbolagen som får bättre bostadsområden, kommunen och näringslivet. Som ideell ledare sedan 15 år så önskar man att alla kommuner var så framsynta och insåg och belönade det slit föreningarna lägger ner. Eskilstuna är en stor förebild för många av oss.

Jag ringde naturligtvis för att jag var nyfiken på prenumerationerna? Det är ju även så att ni hört av er och vill skänka ett bidrag för tidningens överlevnad. Hur tänker ni, vad betyder tidningen för Eskilstuna friidrott?

– Det är en stor löparbom, ju fler som läser ju bättre för både de aktiva, föreningarna och ledarna. Alla som läser kommer sprida kunskap om löpningen, få med sig fler, inspirera fler vilket i sin tur gör att vi blir fler i klubben och fler på våra lopp. Artiklarna om stjärnorna inspirerar ungdomarna som inser att det går att lyckas och synas om man kämpar. Vi har ett helt gäng lovande löpare som vi vill ge så mycket inspiration och uppmärksamhet som möjligt. Spring har sin själ i svensk löpning, det värdesätter vi otroligt högt. Våra tränare har också berättat att de uppskattar Spring väldigt mycket, både Daniel Allard och Jari Forsman.

Vi på Spring tackar och bugar för både ros och medlemskap, nu är det ca 1650 kvar. Det går trögt men kanske är det fler klubbar eller företag som ser en nytta av att ge bort medlemskap. Teckna dig och dina vänner, anställda, alla du känner på http://spring.pren.nu/

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här