TRE OMRÅDEN….

0
7

Tre områden är på agendan idag:
1. svensk löpning
2. Springklubben
3. BG:s egen löpning.

IMG_2172

Svensk löpning
Det är många infallsvinklar på detta ämne just nu, Stockholm Marathon tappar deltagare för första gången på flera år, ca 20%. Samma signaler hör vi från många olika lopp. Trots detta ser vi löpare överallt, det säljs skor, klockor och kläder som aldrig förr. Tittar vi på USA som driver många trender och som har väldigt bra statistik så har de haft två väldigt tuffa år. Från 1990 till 2014 var det en galen uppgång, från 5 miljoner till över 19 miljoner som sprang ett lopp. 2015 vände det ner med 9%. 2016 ser ut att bli ett ännu större tapp, det är generellt men ett stor tapp ser man på hinderloppen. Samtidigt som deltagandet minskar så ökar antalet lopp, under 2015 var det 8% fler än 2014.

Jag har ju sprungit i många år och jämför bubblan nu med den som fanns på 1990 talet, det var otroligt mycket folk på alla lopp och i alla motionsslingor. Skillnaden nu är att det inte är prestationen som är i fokus, då skulle alla pressa sig för att göra bra tider, nu är det välbefinnandet som styr. Att springa är en del av vardagen för ca 1 miljon svenskar, ett sätt att andas, reflektera och skapa balans i en för många stressig vardag. Huvuddelen springer 2-3 gånger i veckan, gärna med en kompis, pratar och mår bra.

Tävlandet är sekundärt – vi har dock känt många löpare på pulsen under perioden med Spring, när man väl står på startlinjen så finns det ett mål. Att genomföra men också att vara lite snabbare än sist, att kanske besegra bästa kompisen, etc. Löpningen är otroligt mätbar vilket gör att huvuddelen har på något sätt ett eget mål med både träning och tävling. För mig som hyfsat seriös löpare är det intressant att titta på de stora loppen och konstatera att många har en GPS klocka, många har utrustningen som är till för att just mäta, trots att det i grunden är välmående som är anledningen till att man springer.

Intressant är att svensk löpning är stark just nu. Jag hoppas och tror att magasin Spring varit en bidragande anledning, vi har satt fokus på de löparna som bör vara våra förebilder men som väldigt få känner till. Detta har inspirerat både elitlöparna och övriga tävlingslöpare, det går ju att bli bra som svensk löpare. Se vad Elmar skriver: https://springlfa.se/dagens-springmedlem-3/

Den senaste tiden har det satts svensk rekord av Sarah Lahti, Meraf Bahta, vi har en väldslöpare på marathon i Mikael Ekwall, vi har ett av världens bästa ultralandslag med Buud och Kajsa Berg i spetsen, vi satte nordiskt rekord på 24 timmars löpning via Maria Jansson. Ida Nilson vann det tuffa Transvulcania i våras. Vi har unga hungriga medeldistanslöpare som Andreas Almgren, Johan Rogestedt och Kalle Berglund samtidigt visar Lovisa och Fougberg grym form. Det finns mer, kan konstatera att svensk löpnings topp har inte varit bättre än den är nu på säkert 20 år. Det hoppas jag ska leda till att fler får upp ögonen för just tävlingslöpning, fler ställer upp på motionsloppen, fler ansluter sig till ideella eller andra löpargrupper. Löpning på rätt nivå är förmodligen den bästa friskvård som finns.

Ett område som ligger mig varmt om hjärtat skrev jag om när jag nyligen intervjuade ordförande i Eskilstuna friidrottsförening, de har på 10 år gått från 32 medlemmar till 3 200. Detta genom att satsa på barn i ytterområden, de har barn från 114 olika länder. Deras insats belönas av både kommunen och bostadsbolagen. Lär mer på: https://springlfa.se/fran-32-till-3200-pa-10-ar/

Springklubben
När jag drog i gång projektet med Springklubben gjorde jag en ordentlig budget, kontrakt med skribenter, fotografer, formgivare, tryck, kundservice, posten, etc. Utgick ifrån hur många medlemmar vi behövde vara för att finansiera projektet som en medlemstidning, sedan satte jag igång att ragga. Utan marknadsbudget så blir det de sociala nätverken, e-post, mässan i Göteborg, etc. Tanken var, säkra ett års produktion, hmm… Efter ett tag tänkte jag, säkra fem av sex nummer, du kommer ju fylla på under hösten och ha kapital till nummer sex när det är dags. Beslutet skulle fattas sista veckan i juni, men tryckbeställningen i augusti, där fanns 6 veckor till, borde ge en halv utgåva till, dvs har jag 4,5 klar i slutet av juni så ger jag klartecken till alla inblandade. Just nu har jag kapital/medlemmar till 3 utgåvor – med mina lägre mål så saknad det ca 800 medlemmar för att jag ska våga trycka på startknappen. Endast 800 från att komma igång, 10 dagar kvar.. trenden säger ca 30 om dagen, shit…

Men jag har inte gett upp – på måndag lanseras nya möjligheter.

Man kan värva en vän ☺ Du som läser detta är förhoppningsvis redan frälst, vill ha Spring i brevlådan och ser precis som alla grymma medlemmar behovet av Spring. Läs de första fantastiska medlemmarna som uttalat sig: https://springlfa.se/medlemmar/. Tanken är att alla ska presenteras vad det lider, en ny om dagen…. Jag säger det igen, läs vad dessa medlemmar skriver…

Jag kommer sända e-post till alla som anmält sig för att trycka på detta också, kan alla sända vidare till två löparkompisar och vi får några att nappa, bingo!
Ni vet väl var ni beställer? http://spring.pren.nu/

Positivt är också att vi har fått två beställningar på flera exemplar, Eskilstuna friidrott beställde 15 medlemskap, Salming 10 st. Visst finns det fler klubbar och företag som har samma möjlighet? Vi har 10 dagar på oss… Teamwork som en kompis till mig säger ☺

Innan jag lämnar Springklubben – jag med många löpare gillar tävla och gillar statistik, eller hur? Tog fram befolkningen på de 40 största orterna i Sverige, sedan en ny kolumn med hur många Springmedlemmar den staden hade, dvs hur stor del av invånarna i orten var medlemmar. Blev många decimaler, haha. Men har listat ner de 50 största städerna i antal medlemmar, vi har en del hål men finns i princip över hela Sverige, de största:

1. Helsingborg
2. Örebro
3. Uppsala
4. Göteborg
5. Stockholm
6. Lund
7. Linköping
8. Malmö
9. Norrköping
10. Umeå
11. Karlstad
12. Falkenberg
13. Västerås
14. Bromma
15. Kalmar
16. Rydebäck
17. Halmstad
18. Huddinge
19. Gävle
20. Mölndal

TÄVLING – Kan vi få lite engagerade medlemmar att påverka denna topplista? Den stad som gör största lyftet fram till den 27/6 där får alla medlemmar vars en t-shirt. Gäller även städer som inte är med på listan nu. Jag räknar alltså antal nya medlemmar per stad. Vi är inte jättemånga, dvs en stor släkt på samma ort kan vinna vars en t-shirt, ta chansen. Eller varför inte en klubb, ett lopp – teamwork!

BG:s löpning
Efter ca 10 veckor i ide gjorde jag ett tafatt försök till att tävla igen för två veckor sedan, det gick sämre än jag hade hoppats, haha. 7,4km tävling och ambitionen var att ligga 20 sekunder långsammare per km än i fjol, det blev 23 sekunder. Föra veckan testade jag intervaller med min naprapats goda vilja, kändes ok – saknade flow, löpkänsla men smärtan var hanterbar. I början av denna vecka, vad händer – kan knappt stödja på benet, ont i vaden? Lärdom – ville för mycket på för kort tid… ett bakslag. Någon som känner igen sig? Har blivit en lugn vecka igen, jogg och bad i havet.

I går stod jag ändå på startlinjen igen, kan inte låta bli. DM 5 000m, i fjol hade jag 16:27, med min beräkning så skulle jag då klara 18:07 nu, men ville göra sub 18 för att känna att jag är på gång igen. Uppvärmningen kändes riktigt dålig, men lusten, stämningen, vädret i Ystad sent i går var magiskt. På ren vilja skulle det gå…. Hade seedat in mig på 18:20, hamnade i det näst sista heatet. Bara det är minsann modigt, att våga ställa upp när man inte är i form – men glädjen över att tävla är större än behovet av att lyckas.

IMG_2167

Det blev ett bra heat, jag var med i täten, gick upp och drog mellan 3500 – 4500, sedan gick två pers om men jag slutade trea, vinst i M50. Tiden, 17:42, dvs bara 15 sekunder per/km sämre än i fjol. Km tiderna, 3,30, 30, 32, 36, 34. Kan jag fortsätta plocka så är jag kanske tillbaka inom snar framtid igen. Funderar helt plötsligt på VSM i Söderhamn, ffa på grund av tävlingsglädjen. Som synes på bilden så är det inget flow, kroppen har glömt bort att slappna av.

Ha en trevlig helg. Jag ska springa 10km lopp i morgon, tvillingbrorsan är tävlingsledare men blev precis pappa igen. Kanske blir det ändrade planer, får vara speaker istället?

Föregående artikelSM milen Tacksam att kunna få vara med
Nästa artikelDagens Springmedlem…
BG Bloggen
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 70 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här