GPX-myset

0
2152

Man brukar ju säga att den som eldar med egenhuggen ved blir varm två gånger: när det eldas och när det huggs. Jag tycker att man kan överföra det där uttrycket i princip rakt av till löpning, för den som rekar sina nya rundor noggrant blir också varm två gånger: när det springs och när det sitts hemma i stugvärmen och planeras framför kartan.

Förutsättningarna för löpning i Stockholm har inte varit dom bästa sen snön kom, speciellt inte när det töar och fryser på igen, och nu är det mer snö på ingång. Kul att få åka lite längdskidor igen men det är också en lämplig tid för att sitta och skissa på olika upptäcktsrundor man kan ge sig ut på när marken blir bar igen. 

Brukar använda https://www.gpsvisualizer.com/draw/ när jag sitter och GPX-myser.

Jag har en rätt enkel klocka men det går ändå att ladda upp GPX-filer på den. Jag kan alltså rita en rutt på datorn och föra över den till klockan. Inte så att jag ser en karta när jag springer, det är bara en linje att följa. Ändå bra mycket bättre än att stanna och fippla upp telefonen vid varje osäkert vägskäl. 

Det blir som att uppleva terrängen två gånger för när jag springer kan jag sen tänka att, just det, det var här jag funderade på om jag skulle följa vattnet eller springa upp på höjden. Då går det att ändra sig och improvisera men oftast följer jag planen och tänker att jag säkert hade en smart tanke där hemma i soffan. För man vill ju bara springa på och inte tänka så mycket på vägval när man väl fått upp ångan. 

Ekebyhovseken. Sveriges största levande lövträd och utflyktsmål på helgens GPX-runda.

Sen finns det ju en charm med att springa vilse också. Enligt Tomas Tranströmer finns det väl till och med gläntor i skogen som bara kan hittas på det sättet. Varför inte avsluta som han avslutar den dikten:

Jag dyker in bland snåren. Det går bara att tränga sig igenom med ett steg framåt och två åt sidan, som en schackspringare.
Så småningom glesnar det och ljusnar. Stegen blir längre. En gångstig smyger sig fram till mig. Jag är tillbaka i kommunikationsnätet.
På den nynnande kraftledningsstolpen sitter en skalbagge i solen.
Under de glänsande sköldarna ligger flygvingarna hopvecklade
lika sinnrikt som en fallskärm packad av en expert.

Föregående artikelRecension Nike Tempo Next%
Nästa artikelMakalöst svenskt rekord av Andreas Almgren
Namn: Eskil Persson Född: 1977 Bor: Stockholm Klubb: Hammarby IF Favoritsträcka: Längs en sandstrand Vill med löpningen: Bli snabbare och se mig omkring Roligaste löparminne: Barfota runt Gotska Sandön ligger bra till Meriter: Har ätit 84 sushibitar på en lunchbuffé Personliga rekord:  3000 m - 9:01 (2019) 5000 m - 16:03 (2021) Milen - 33:21 (2021)  Halvmaran - 1:18:29 (2015) Lidingö - 1:58:58 (2018) Maraton - 2:50:04 (2018) Ser fram emot: Härliga tider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här