0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Nyheter Grym insats av Adhanom Abraha i VM-maran

Grym insats av Adhanom Abraha i VM-maran

Adhanom Abraha svarade för ett storstilat lopp när han slutade på 28:e plats i VM-maran i Doha.

I det här läget vid cirka 17 kilometers löpning av maratonloppet vid friidrotts-VM i Doha låg Abraham Abraha på silverplats. Till slut blev det en meriterande 28:e plats för Adhanom. Foto: Deca Text&Bild

I startlistan inför loppet räckte Adhanom Abrahas personliga rekord 2.14.44 till en 62:a plats i statistiken. I startfältet fanns det 30 löpare som hade gjort under 2.10 på de 42 195 meterna.

Ayala, från Paraguay, startade klart snabbast och passerade fem kilometer på 15.06 i den varma och fuktiga natten i Doha. Ayala hade sedan lite över en minuts ledning som mest. Strax innan halvmarapasseringen fångades han in och han bröt kort därefter.

Sveriges Adhanom Abraha var också riktigt offensiv under första halvan av loppet och syntes mycket i främre delen av tätklungan. Tio kilometer passerade Adhanom och resten av klungan på 31.41. Vid 16 kilometer drog Adhanom klungan och var också loss ett tag som ensam tvåa i loppet. Zersenay Tadese, Etiopien, tidigare världsrekordhållare på halvmaraton och världsmästare på den distansen fem gånger,  tyckte det var dags att sätta mer fart på tillställningen och jagade ifatt Adhanom vid cirka 19 kilometers löpning. Med sig hade Tadese då, den trio som till sist skulle göra upp om medaljerna.

Halvmaran passerades på 1.05.56 med Tadese i ledningen. Adhanom låg då på 14:e plats med tiden 1.06.29.

Tadese hade Lelisa Desisa, Etiopien, Stephen Mokoka, Sydafrika, Mosinet Geriwew, Etiopien och Amos Kipruto, Kenya, med sig i täten. Flera världslöpare tvingades bryta på vägen in mot mål. Bland dem tvåfaldiga vinnaren av Paris Marathon Paul Lonyangata, Kenya.

Hamza Sahli, från Marocko, gick starkt, mellan 30 och 35 kilometer och var bara sju sekunder från ledningen med sju kilometer kvar. Sahli tröttnade dock något på slutet och slutade på åttondeplats med 2.11.49.

Istället var det britten Callum Hawkins som svarade för en närmast heroisk insats. Vid 37 kilometer var Hawkins 17 sekunder bakom ledande Mokoka och endast nio sekunder bakom Tadese på femteplats.

Med två kilometer kvar av loppet hade Callum Hawkins gett sig själv chansen att vara med i medaljstriden. Först sprang han förbi Tadese och la sig bakom tättrion Mokoka, Desisa och Geriwew, men efter några sekunder kunde han inte hålla sig och tog ledningen. Hawkins slutade fyra på VM för två år sedan på hemmaplan i London. Med drygt en kilometer kvar ökades farten återigen och Hawkins tvingades släppa och fick återigen nöja sig med fjärdeplatsen efter ett fantastiskt lopp med 2.10.57, sex sekunder bakom Amos Kipruto som vann bronsmedaljen. Geriwew såg minst tagen ut av de två etiopierna, men Desisa ville mest och vann VM-guldet med 2.10.40, fyra sekunder före Geriwew, Desisa vann VM-silver på maraton för sex år sedan och fick nu stå högst upp på pallen.

Eskilstunalöparen Adhanom Abraha, tappade mark under andra halvan av loppet, men höll ändå ihop det bra och  slutade på en stark 28:e plats med 2.17.57 och  blev med det åttonde bästa europé. Jämfört med sitt personliga rekord som var det 62:a bästa i startfältet förbättrade han sig 32 placeringar. Adhanom var bara tre minuter och 13 sekunder från sitt personliga rekord. De flesta var betydligt längre ifrån sina personliga rekord än så. Bland annat besegrade Adhanom den mytomspunne japanen Kawauchi, som sprang i mål på 29:e plats, två sekunder bakom Adhanom. Kawauchi har 2.08.14 som personligt rekord.

Resultat VM, maraton:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,665FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Recension Nike Tempo Next%

0
Säsongsavslutningen i november följdes av två veckors helvila från träning och då passade jag även på att köpa ett par nya skor för lite...

All I Want For Christmas

Växelbruk

- Annons-

PODCAST

X
X