Han med löpvagn

0
219

”Pappa var är lyftkranen?”. Elliot sneglar upp genom sollucka. Min andning är så passa ansträngd att jag har svårt att få fram sammanhängande ord. ”Jag vet inte” lyckas jag få fram. ”Springer vi tävling nu?”. Han tittar på mig förväntansfullt och väntar sig ett svar. ”Ja” får jag fram mellan de snabba andetagen. ”Springer vi snabbt nu?”. ”JA, snälla Elliot… Inte.. just nu… pappa… är lite trött”. 2,5 kilometer kvar till mål på 10km loppet och farten sackar. Dags att se vad vagnen klarar.

Simon Elliot löpvagn lfa

Det var aldrig självklart att jag skulle springa med min son i löpvagn. Elliot föddes den 2 juli 2012, en period då jag tränade mycket. Men att kalla mig en inbiten löpare var kanske att ta i. Jag sprang runt två dagar i veckan och styrketränade ytterligare tre dagar i veckan. Men en födelsedagspresent till min syster i december 2011 hade väckt tanken om långdistanslöpning. ”WOW, tack! En startplats till Lidingöloppet! Och vi ska springa den båda två, vad kul!”. En stund senare undrar hon hur långt det är. Jag svarar fyndigt att eftersom hon fyller 30 är det väl lämpligt med lika många kilometer. I terräng. Ett nervöst skratt senare hade vi bestämt oss, Lidingö it is.

Ett avklarat Lidingölopp senare och en nykläckt idé om ett maraton i Helsingborg så var det nya löparmålet Köpenhamn Marathon 2013, min maratondebut. Kanske inte det lättaste att maratonträna med ett litet barn, skämten om en löpvagn började. Men mina föräldrar känner mig för väl. De insåg att skämten var en förklädd önskan. Julen 2012 fick jag en present som nog ingen av oss förstod hur bra den var förrän ett halvår senare. En Baby Jogger F.I.T. Tävlingsmänniska som man är var min första tanke när jag såg den ”Jag undrar vad den gör på milen”. 2,5 år senare kan vi konstatera att den är god för 38:41. Än så länge.

Mina största fans och medlöpare. Leo till vänster väntar fortfarande på sin debut vilket väntas bli till våren
Mina största fans och medlöpare. Leo till vänster väntar fortfarande på sin debut vilket väntas bli till våren

Jag och Elliot fann direkt ett fantastiskt sätt att umgås och komma närmre varandra på. Detta kan ni läsa mer om i mitt blogginlägg ”Att vara löpare och pappa”. Efter att flitigt ha använt vagnen under sommaren och hösten 2013 tog jag ett stort kliv framåt i min löpning under vintern 2013. Väldigt mycket hände, både med min träningsmängd, fart och uthållighet. Under vintern och våren var det maratonträning som gällde med siktet inställt på Köpenhamn Marathon 2014. Att träna med familj och jobb kan vara en utmaning stundtals men här kom vagnen till stor användning. Jag hade framförallt ett favoritpass (se längre ner, uppdelat långpass) som fungerade perfekt för att få till rejäla långpass inför maran och vi körde även en hel del intervallpass i grupp. Jag var dock den enda som körde dessa med vagn. När formen infann sig som bäst kunde vagnen vara ett mentalt nedbrytande moment för många av medlöparna. Mitt inne i formpeaken sprang vi ett 90/30-pass (finns längre ner) och drog ifrån klungan vi sprang med efter 4km. Vid slutpositionen för övningen sätter sig Niklas ner och andas häftigt. ”Fan vad knäckt man blir när du drar ifrån med vagnen, helt omöjligt att komma tillbaka efter det”. Jag skrattar och Elliot njuter. Niklas hade gjort 1:24 på halvmaran två veckor tidigare.

Där finns tusentals tips och tricks om allt från pass och utrustning men jag har valt att lista de saker jag tyckt varit viktigast nedan. Hoppas att ni får nytta av dem på ett eller annat vis!

/Han med löpvagn

Utrustning

Jag får mängder med frågor gällande vagn och många förväntar sig att eftersom jag springer så pass mycket med vagnen att jag är ”expert” på modellerna. Jag kan tyvärr inte uttala mig om så många modeller eftersom jag faktiskt bara testat och sprungit med en endaste modell. Däremot har jag sprungit med denna i många olika sorters terräng, farter och årstider och skapat mig en god uppfattning av vad som gör en bra löpvagn. Nedan har jag listat några av de saker jag uppskattat med just min löpvagn:

Bra med förvaring är kanon, undvik dock att överlasta. Speciellt på tävling...
Bra med förvaring är kanon, undvik dock att överlasta. Speciellt på tävling…
 • Bra med förvaring. Många vagnar saknar ställen att lägga jacka, leksaker, skor etc. på. Se till att du har bra förvaring i vagnen, du kommer att behöva det!
 • En bra ”kåpa”. Framförallt om du springer i blåst eller om det börjar regna så gillar INTE Elliot att det blåser eller regnar in. Denna kåpa har också haft en sollucka så jag kunnat se honom vilket varit grymt. Jag har sett en hel del löpvagnar där kåpan inte går hela vägen ner i 180 grader utan endast ca 2/3 nerfällt. Helt idiotiskt i min mening och garanterar dålig stämning för alla involverade vid blåst eller duggregn.
 • Bra hjul – här sparkar jag in en öppen dörr så klart. Men gärna hjul som rullar bra framför ”terränghjul” om du inte tänkt springa mycket i skog. Håll dem också pumpade och checka luften med jämna mellanrum. Sprang en gång intervaller på grus och fick en kraftig mjölksyra rätt tidigt in på intervallerna. Tyckte det var märkligt ända tills vi var färdiga och jag satte min ena fot upp på hjulet som stöd. Insåg att luften var nästan helt slut… Min son har mer uppskattat löpningen i stan med alla bussar, havet, människorna etc. än skogens tystnad. Därför föredrar jag bra rull på hjulen framför terrängvariant som kan vara ”trögare”. Fråga säljaren om ni är osäkra på vilken typ av hjul det är på vagnen.
 • Låsta hjul men med möjligheten att finjustera framhjulet. Jag har haft en vagn med helt låsta hjul vilket jag tycker gett en väldigt bra stabilitet i löpningen. Samtidigt har jag inte testat en vagn med justerbara hjul men inbillar mig att svängbara hjul i längden inte ger samma stabilitet, framförallt när de använts flitigt. Men för att hålla mig till min egen erfarenhet så kan min vagn gira emellanåt både åt vänster eller höger vilket irriterar när du ska skuta vagnen framför dig och springa. Då finns där en bra funktion i att du kan finjusterat framhjulet så att den går rakt. Eller om du faktiskt vill att den ska gira lite beroende på om du håller med höger eller vänster hand. Är du stark i handen så kan du själv ”tvinga” vagnen svagt åt ett håll och då kan du kompensera med att finjustera framhjulet.
 • Möjligheten att växa (en aning). Vi har kört med vår i 2 år men märker nu att han börjar bli lite stor (har nog minst en 6 bra månader till dock). Nu pratar jag på längden, checkar jag på vissa andra löpvagnar så undrar jag hur de tänker med fötterna, blir barnet längre så måste de sitta med knäna böjda. Komfort för ditt barn är högt upp på priolistan för en bra upplevelse!

Favoritpass

Efter att ha sprungit otroligt många olika pass med vagnen så har jag hittat några pass som jag och Elliot uppskattat väldigt mycket. Pass där vi båda tycker att det är kul och man samtidigt inte fastar i att bara springa distanspass mellan 5-10km.

 • Tröskel 4km.
  • Denna fungerar perfekt om ditt barn fortfarande sover middag. Man ger sig ut när det börjar bli dags för dem att sova och värmer upp 2-3km. När de somnat så ökar du upp farten (utan att stanna innan) och springer 4km i din milsfart (med vagn, för mig är det ca 15-20s/km långsammare än utan vagn). När du sprungit 4km i den farten saktar du in igen och joggar 2-3km. Ett bra pass på ca 8-10km men bra fart!
 • Uppdelat långpass (ex. 20+10km)
  • En riktig personlig favorit, framförallt om man tränar inför ett maraton. Under vintern och våren 2014 hade jag tre av dessa passen och det gav mig otroligt starkt pannben och bra muskler. Jag gjorde dessa passen på helgen (oftast morgon) och fungerade så att jag stack ut tidigt och sprang 20km på egen hand. När jag var på väg hem och hade ca 10min kvar ringde jag till min fru och meddelade att jag var på väg. Hon gjorde då i ordning Elliot och vagnen och mötte mig utanför på gatan. Jag plockade då upp vagnen och körde ytterligare 10km (i samma fart som föregående 20km!) och fick ihop ett grymt långpass med en ”viktökning” sista 10km. Otroligt bra träning och perfekt för småbarnsföräldrar som behöver tidsoptimera.
 • 90/30 5km
  • En riktig höjdare och en av mina favoriter. Du värmer upp ca 2-3km innan du stannar en kort stund. Du springer sedan en given 5km sträcka genom att köra 90 sekunder snabbt följt av 30 sekunder långsamt. Detta upprepar du tills du når 5km. Ett riktigt bra pass med härlig fart men också kul för ditt barn i att det hela tiden händer något, att du växlar mellan hög fart och långsam. Anteckna gärna din tid på dessa 5km och gör detta pass med jämna mellanrum (kanske var 6:e vecka) för att checka formen.
 • 10-14km sightseeing
  • Passar bäst vid bra väder och när du är gräsänkling. Packa vagnen med leksaker, fika och ombyte och välj ut en 3-4 platser som ditt barn gillar. Ex. en lekplats, ankdamm etc. Spring sedan mellan platserna och stanna vid varje plats och lek och busa en stund på platsen. Sedan vidare till nästa och upprepa! När ni kommit hem har det gått två-tre timmar, ni har fått en fantastisk utedag och du har fått ett bra pass. För den avancerade motionären så kan man jogga till första stället och köra snabbdistans mellan de i mitten följt av jogg hem från sista platsen.

Foto 2015-06-14 10 34 53

Tips och tricks

 • Anpassa dig efter ditt barn och vad han/hon gillar. Min son tycker om bussar, bilar och rörelse. På grund av detta har jag försökt jag lägga mina pass i miljöer där han får titta på mycket av detta. Ett nöjt barn = ett bra pass för dig!
 • Börja prata om att ni ska springa tillsammans en stund innan ni ska ut, men inte för tidigt. Varianten att ”lura” dem genom att i sista sekunden säga ”Nu ska vi springa! Skynda” har jag upplevt inte är någon höjdare… Detta är så klart väldigt individuellt men min framgångsfaktor är att börja ladda inför passet tillsammans en stund innan. Då blir det en längtan och härlig förväntan.
 • Långpass är väldigt individuellt om det fungerar eller inte. Vissa jag känner har när barnen varit mindre kunnat springa två timmar medan de sover, medan vissa är vakna hela passet. I det fall att de är vakna brukar långpassen vara svåra att få till. Testa er fram i början på kortare distanser och öka successivt om det fungerar bra. Vänta med att ge dig ut på ett långpass med ditt barn det första du gör.
 • Var försiktig! Trots att jag gillar att skruva upp farten så är det säkerheten som är i första rum. Om jag ska springa snabba intervaller med Elliot så är det ex. längs strandpromenaden i Helsingborg som det görs. Här kommer inga bilar, vägen är väldigt bred och ingen risk för att köra in i något. Samma sak gäller när du är i anslutning till trafik eller cyklister, se er för när ni springer!
 • Glöm. Inte. Blöjor. Enough said.

Tävling

Efter att ha sprungit två tävlingar och otaliga gruppträningar har jag några korta avslutande tips om ni funderar på att springa tävling.

 • Våga ställ dig långt fram i starten.
  • Oavsett din nivå så kan det vara väldigt tufft att starta långt bak i fältet med vagn. Det är svårt att springa om och löpare ser inte vagnen. Börja hellre långt fram och håll i så fall till höger så att folk kan springa om dig. Framförallt om tidtagningen är bruttotid (tiden tas från dess att startskottet går och INTE när man springer över tidmattan vid start).
 • Spänn fast ditt barn precis innan start
  • Om du är på plats tidigt vid tävlingen, vänta med att spänna fast ditt barn förrän precis innan start. Är barnet fastspänt och klart en timme innan startskottet så kan jag garantera att de är uttråkade och vill hoppa ur redan innan startskottet har gått.
 • Håll avståndet framåt!
  • Det kan ibland vara svårt att uppskatta hur långt du har till löparen framför dig, se till att du inte kör på deras häl med ditt framhjul. Jag lovar att det uppskattas sällan…
 • Se till att ha med underhållning
  • Om saker skulle skita sig under loppet och barnet blir uttråkat, ha en ipad eller liknande till godo. Ett trumfkort är aldrig fel!
 • Checka så att du får springa med vagn
  • Är det en större tävling kan det vara klokt att höra med tävlingsledningen om du får springa med vagn innan du anmäler dig. Det är inte alla lopp som tillåter detta.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här