Härligt NM-guld av Amanuel

Nyheter  

Amanuel Gergis svarade för en toppinsats vid nordiska mästerskapen i terränglöpning i Reykjavik, när han vann herrarnas seniorguld i överlägsen stil.

Amanuel Gergis vann guld när nordiska mästerskapen i terränglöpning avgjordes på Island. Foto: Deca Text&Bild

Amanuel deltog inte på terräng-SM, istället har han befunnit sig i Etiopien på ett sex veckors träningsläger. Allt för att komma i bästa form till terräng-EM i Holland 9 december, där han kommer att tävla i M 22-klassen.

Amanuel, som tävlar för Turebergs FK, gjorde succé i Finnkampen när han överraskande vann 10 000 meter. Nu var det dags för 9,5 kilometer på en varvbana (bestående av gräs och också en del ”gräslera”) som skulle avverkas sex gånger.

På tredje varvet ökade Amanuel trycket i löpningen och kunde glida ifrån sina konkurrenter och vinna NM-guldet i terränglöpning med tiden 28.55. David Nilsson, Högby IF, hade silverchans på slutet, men fick till sist ge sig mot dansken Peter Glans som noterades för 29.06. David i mål som bronsmedaljör med 29.12.

Bronsmedaljören David Nilsson tillsammans med silvermedaljören Peter Glans, från Danmark. Foto: Deca Text&Bild

Daniel Lundgren, klubbkompis med Amanuel, slutade på åttondeplats med 29.26. Sävedalens Oscar Claesson kompletterade det svenska laget med en 14:e plats med 29.47. Gabriel Steffensen var fem sekunder bakom Oscar på 15:e plats.

Danmark vann lagguldet med 22 platspoäng, mot 26 poäng för Sverige.

Omar Ismail (2596) på väg mot silvermedaljen i juniorloppet. Foto: Deca Text&Bild

Juniorerna tog sig an 6,5 kilometer. Håkan Stavik, Norge, vann med 19.57. Endast två sekunder före Sveriges silverkille Omar Ismail, Högby IF. Bronset gick också till Sverige genom Emil Millan de la Olivá med 20.02.

Axel Djurberg fullbordade det svenska laget med en 13:e plats. Lagguldet vanns av Norge, endast en platspoäng bättre än Sverige, som vann lagsilvret.

Resultat, terräng-NM 2018:

 Dela på Facebook