Följ Henriks väg mot sub 2.30 i "Spring med Orre"

1
110

Läkaren Henrik Orre är ny spännande bloggare här på Springlfa.se. Nyligen slog Henrik personligt rekord när han vann Helsingborg Marathon med 2.33,13. Följ hans träning fram till New York City Marathon där målsättningen är att springa under 2.30.

DSC_0733
Henrik Orre är småbarnspappan och läkaren som satsar på att springa under 2.30 på maran i New York 1 november. Nu kan ni följa hans väg i egna bloggen ”Spring med Orre”. Arkivbild: Mikael Grip

2.33,13 är inte långt ifrån David Nilssons tid i VM i Kina!
– Ha ha, visst det är ju sant! Jag börjar klättra lite grand i Sverigestatistiken! David springer åttor runt mig alla dagar i veckan. Jag är verkligen nöjd med formen just nu. Det var kul att persa på den tuffa banan i Helsingborg. Då kan det gå ännu lite fortare på en flack.
Berätta lite om dig själv?
– Jag är 39 år och bor med fru och 4-årig son i Lund. Är allmänläkare till yrket och träffar patienter av alla slag, unga som gamla, väldigt sjuka och mindre sjuka. Jag har redan tidigare nischat mig inom idrottsmedicin och det intresset har jag odlat mera nu i samband med mitt eget allt intensivare träningsutövande och tävlande. Som löpare är mina styrkor stor envishet och förmåga att rent av gilla smärtan vid hårda pass och tävlingar. Jag försöker ha en glad hållning till tävlandet och aldrig låta löpningen bli en belastning. För mig ska det vara en berikande och stärkande hobby, om än en viktig sådan.
Hur länge har du satsat på långlöpning?
– Jag började sent. Började löpträna inför Lundaloppsmilen 2009 och sprang då på 38 minuter. Det året gjorde jag en svensk klassiker och fann passionen i uthållighetsidrott. Året därpå gick jag med i löpargruppen Daniel Ekmans löpare i Lund och sprang Lundaloppet på 34 blankt. Sen har det bara rullat på.
Vilka distanser springer du helst?
– Alla distanser har sin charm. Det är kul och mera ”action” att springa korta distanser och jag är hyggligt snabb, åtminstone för min ålder. Jag sprang i somras 5 000 meter på 15.24. Nationellt sett har jag dock presterat bäst i maraton, som bäst tolva i maraton-SM 2012. Sen tycker jag att graden av tillfredställelse efter ett lopp ofta korrelerar rätt väl med distansen. Ju längre desto skönare efteråt helt enkelt.
Tränar du en del med din kompis Johan Larsson?
– Ja, det brukar bli något pass varje vecka. Vi har kört hårda 500m-intervaller och extremt tidiga morgonlångpass. Johans tidiga vanor passar ofta även mig som sedan ska hinna med familjen och helgjourer. Med Johan blir det alltid hårda och mycket givande träningspass.
DSC_0706
Henrik på språng i Lundaloppet i våras som han vann med ett leende över läpparna. Arkivbild: Mikael Grip

Beskriv en normal träningsvecka:
Veckorna ser rätt olika ut, jobbet och familjen går före. Om jag inte hinner träna på kvällen försöker jag få in t ex ett kort intervallpass på lunchen. Jag klämmer in lite styrka då och då. Men så här ungefär:
Måndag:
Morgon 10 km distans. EM 10 km distans.
Tisdag:
Morgon 10 km distans. EM 4×4 km tröskel kuperat.
Onsdag:
Morgon 10 km distans. EM 15 km distans.
Torsdag:
Morgon 10 km distans. EM Intervaller med Ekmans löpare 6x4minuter, vila 90 sek.
Fredag:
Morgon 15 km distans.
Lördag:
Morgon Långpass 30 km med 40 min fartökning i maratonfart.
Söndag:
80 min cykel.
DSC_0730
Hur ser du på din framtid som löpare?
– Jag inser att jag inte kommer att bli särskilt mycket snabbare. Har förvisso sagt just det under de senaste 3-4 åren men det har ännu inte visat sig stämma! Hursomhelst, såvida inte skador sätter stopp innan dess kommer jag nog att vilja tävla i en eller annan gren under 5 år till och testa ultradistanser. Kanske kommer jag att ge triathlon ett nytt försök.
Vilka lopp satsar du på närmast?
– Terräng-SM och sedan New York City Marathon den 1:e november.
Hur ser du på nästa år?
– Det kommer säkert att bli en snabb mara. En satsning på VSM-guld i någon gren skulle jag tro, jag hoppar ju upp i M40. Sen kommer jag nog att testa något nytt utmanande lopp, kanske en ultratrail. Jag sprang Axa fjällmaraton 2013, det var riktigt häftigt.
Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?
– Jag kommer i första hand att berätta om min träning fram till New York City Marathon 1:a november. Målsättningen är att där springa under 2.30. Jag har förstått att många tycker det är intressant hur jag som 39-åring med familj och jobb lägger upp träningen. Sen lite ur perspektivet utifrån min bakgrund som läkare. Jag har fått lite tips på ämnen att ta upp och tar gärna emot fler.

1 KOMMENTAR

  1. […] Till min notis lyckades jag hursomhelst inte få tag på en bild på den nakne prästen, alltså beslöt jag att illustrera texten med en bild på en ripa – trodde jag. Tidningens jaktintresserade läsare gick av begripliga skäl i taket, då bilden visade sig föreställa en orre (och nu menar jag inte den eminente löparen Henrik Orre, som har en blogg på springlfa.se titulerad ”Spring med Orre”). […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här