Imponerande löpning av världsstjärna i orientering

0
237

En av världens bästa orienterare utmanade återigen om segern i Trosa Stadslopp.

Jonas Leandersson grinade illa in över upploppet,. En av världens bästa orienterare utmanade återigen om segern i Trosa Stadslopp. Foto: magnusmedia.nu

– I början var det avvaktande löpning. Sedan hade jag göra att hänga med. Jag minns inte att det var så här pass jobbigt, berättade Jonas Leandersson med ett leende.

I löpsammanhang tävlar Jonas för Enhörna IF och när det gäller orientering är det Södertälje-Nykvarn som gäller.

2014 var han ytterst nära att vinna Trosa Stadslopp när han i en minnesvärd duell utmanade Ababa Lama, Hälle IF, hela vägen in på mållinjen. Den här gången blev det inte lika tight.

– Den första kilometern gick så sakta som 3.05, då gick jag upp och tryckte på lite. Men det var motvind just där, det kanske de andra visste om. Efter den andra kilometern handlade det bara om att hänga med så länge det gick, sa Jonas som bland annat har ett VM-guld i sprint från 2015 och ett VM-guld i stafett från 2014 på meritlistan.

– Det här loppet gick inte lika snabbt som 2014, men jag var i ett annat träningsläge då. Formen är bra och jag ser fram mot VM i augusti, fortsatte Jonas Leandersson.

Abraham Adhanom slutade på andraplas. Foto: magnusmedia.nu

Jonas slutade på tredjeplats med 26.34 på den 8,9 kilometer långa banan. Bara fyra sekunder bakom formstarke Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott.

– Killen från Etiopien var smart. Han hjälpte inte till någonting med farthållningen och kunde avgöra på slutet, sammanfattade Abraham.

Segern gick till Meseret Yitbarek, som är tillbaka i Sverige, efter en lyckosam sejour även 2017.

– Han är ung och lovande och det är kul att han är här igen och kan tjäna ihop lite pengar, sa Staffan Westholm, som fick till en dubbelseger i och med att två av hans löpare från hans camp i Addis Abeba vann både dam-och herrloppet.

Det blev etiopisk seger även i herrklassen i Trosa Stadslopp. Detta genom Meseret Yitbarek. Foto: magnusmedia.nu

På fjärdeplats slutade Sverigebekantingen Japhet Kipkorir, Hälle IF, som landade på 26.59. Näst bäste svenska löpare blev Marcus Åberg, Hässelby SK, med 28.24 på sjätteplats.

Fem av medlemmarna i Team Fjällgazäll: Johanna Blom, Mattias Thor, Gustav Thor, Felix Svedell och Tobias Lyåsen. Foto: magnusmedia.nu

Alla hade det inte så bråttom i det härliga löparvädret i Trosa. Men de var minst lika nöjda som elitlöparna efter sina insatser.

– Vi har riktigt bra lagkänsla hos oss. Det här vill man inte missa, konstaterade Tobias Lyåsa, i laget Team Fjällgazäll, med underrubriken ”Vi springer som svin”.

Julia Olsson och Andreas Anjou uppskattade publikstödet utmed banan. Foto: magnusmedia.nu

Trosaparet Julia Olsson och Andreas Anjou, var också nöjda efter sina lopp.

– Vilken galen stämning. Det är folk som hejar på runt nästan hela banan, sa Andreas.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här