Charlotta Fougberg historisk i Trosa Stadslopp

0
195

Charlotta Fougberg, som vi mest och bäst känner igen som stjärna på 3 000 meter hinder, springer sällan stadslopp. Men på fredagskvällen gjorde hon det med besked. I Trosa Stadslopp sprang Charlotta på den snabbaste svenska tiden i loppets 32-åriga historia.

Charlotta Fougberg på väg mot mål som den snabbaste svenskan i Trosa Stadslopps långa historia. Foto: magnusmedia.nu

– Det brukar inte vara läge att springa stadslopp mitt under bansäsongen. Men nu passade det bra, konstaterade Charlotta strax innan prisutdelningen.

Någon seger blev det dock inte. Två etiopiskor blev till slut för svåra.

– De var duktiga. Klart jag ville vinna, men jag är nöjd med loppet och känslan.

Charlotta var nöjd med loppet och känslan i Trosa. Foto: magnusmedia.se

Och visst var det ett riktigt bra lopp av Ullevis Charlotta Fougberg. Shegae vann på tiden 29.25, sekunden före Welela. Charlotta noterade 29.38 på de 8,9 kilometerna, vilket räckte till en klar tredjeplats.

29.38 är den snabbaste svenska damtiden i loppets 32-åriga historia. Nummer två på svensklistan är Marie Söderström-Lundberg som 2001 sprang på 29.42. Nummer tre är Evy Palms med 29.44 från 1989.

– Det var ett kul lopp med mycket publik. Det inspirerar, sa Charlotta som har fått ordning på sina hälseneproblem som störde henne hela förra säsongen.

Etiopiskt i ledningen genom slutsegraren Maeregu Shegae (435). Även tvåan Welela (436) syns strax bakom. Foto: magnusmedia.se

Vilken distans det blir på EM i Berlin i augusti är inte helt klart. Hon är kvalificerad på 10 000 meter och siktar också på att kvala in på 5 000 meter.

– Nästa helg kör jag 5 000 meter på lag-SM i Helsingborg till att börja med.

I våras debuterade Charlotta Fougberg på halvmaraton och noterade den femte bästa tiden genom tiderna av en svenska med 1.11.58.

De båda etiopiskorna ingår i Staffan Westholms ”stall” av löpare. Staffan driver sedan många år en löparcamp i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

– Jag brukar ta hit några löpare varje sommar som är unga och lovande. De lever under väldigt knappa förhållanden i sitt hemland och de pengar de kan springa in i Sverige betyder jättemycket för dem, berättade Staffan.

Näst bästa svenska i Trosa Stadslopp blev Stockholm Marathon-vinnaren Mikaela Larsson, Spårvägens FK, på en femteplats med 31.23. Louise Ringström, Spårvägens FK, kom på sjätteplats med 32.33.

Det var många barn som trivdes i Trosa Stadslopp 2018. Foto: magnusmedia.se

Cirka 2 000 deltagare var med i den 32:a upplagan av Trosa Stadslopp som avgjordes i ett närmast perfekt löparväder och definitivt med en perfekt löparpublik och en unik stämning utmed banan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här