Johan hade farten för seger i Höstmilen

  0
  269

  Johan Fagerberg vann en övertygande seger i Höstmilen där han hade ledningen från start till mål.

  Johan Fagerberg höll hög fart från start och vann Höstmilen i Kolmårdsskogarna utanför Norrköping i säker stil. Foto: Mikael Grip

  – När jag märkte att Elmar Engholm inte hängde med från början så körde jag bara på. Formen är bra, sammanfattade Johan efter sin andra seger i det klassiska loppet som startade 1971.

  Han vann även 2014, då på tiden 37.30. Den långsammaste segertiden i loppets historia. Tre år senare är det en helt annan Johan Fagerberg som står som segrare.

  – Ja, jag har tränat på bra. Det kändes ganska lätt idag. Efter ban-SM 10 000 meter som inte gick så bra, så känns det som det har lossnat, berättade Johan efter att ha noterat 34.11 som vinnartid på de 10,6 kilometerna, där de sista fem kilometerna bjuder på rejäl terränglöpning.

  34.11 är en respektabel vinnartid och bara en dryg minut från gällande banrekord.

  Många trodde nog att landslagslöparen Elmar Engholm, Hässelby SK, skulle utmana Johan rejält och kanske till och med vinna loppet.

  – Jag blev faktiskt förvånad att han släppte direkt. Det här var ett bra genrep inför terräng-SM nästa helg, sa Johan Fagerberg som skrivit på för Tjalve IF Norrköping till nästa säsong, men Höstmilen vann han i Finspång AIK:s röda linne.

  Johan Fagerberg hade full kontroll på loppet från start till mål. Foto: Mikael Grip

  Elmar Engholm slutade tvåa med tiden 35.20.

  – Taktiken var att ta det lite lugnt första fem kilometerna och stå på lite mer de sista fem kilometerna. Men det var inte lätt att öka takten i det tuffa partiet med stig och lera. Men det var ändå ett bra tröskelpass inför terräng-SM, sa Elmar som också hade med sig pappa Johan på startlinjen.

  Elmar Engholm blev förvånad över den tuffa andra delen av Höstmilen. Foto: Mikael Grip

  Johan Engholm vann Höstmilen både 1989 och 1991 och har den näst snabbaste tiden genom tiderna med 33.17.

  – Ja, jag klarade inte den tiden idag. Men det var ingenting jag hade förväntat mig heller, sa Elmar.

  Johan, som nu är 55 år, slutade på en 15:e plats med 41.51.

  Robbin Kantarp svarade för en stark insats och slutade trea i Höstmilen. Foto: Mikael Grip

  Robbin Kantarp, som sprang för sitt jobb Billerud/Korsnäs men också tävlar för Finspångs AIK, sprang ett riktigt starkt lopp och kom på tredjeplats med 36.30.

  – Jag är nöjd. Det kändes bra. Jag springer mycket orientering och hade nog en del fördel av det i skogen, berättade Robbin.

  Årets Höstmil bjöd på ett nästan perfekt löparväder. Arrangören erbjuder också ett 5,2-kilometerslopp där August Mollén, Tjalve IF Norrköping vann på herrsidan med 18 minuter blankt.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här