Inne- och utelistan

0
216

Ni bara springer och springer ni. Det är barkmark och dubbeltrösklar och inga bekymmer i världen. Jag har dock märkt att många slarvar med det som kanske är det allra viktigaste när det gäller löpning: att springa med stil. Men misströsta icke. Jag listar här några av vårens trender för dig som vill veta vad som är rätt i herrens år 2020 och vad som är helt dött. Eller i alla fall borde vara det.

 

INNE:

1. Mjukisbyxor. Även kända som joggingbyxor där jag kommer ifrån. Ni hör ju: ”mjuk” och ”jogg” signalerar ju tydligt att det här, det är sköna byxor att springa i det. Kombinera gärna med en matchande sweatshirt för den ultimata Rocky-looken och sträva efter att få en snygg och klassisk svettrand kring hals och röv. Ger en stilig retrokänsla OCH dessutom en viss positiv träningseffekt. Hur då? Simmare använder ju ibland badkläder med mer tyg och motstånd för att det ska gå trögare och vara jobbigare i vattnet. Samma sak med fladdriga mjukisbrallor. Spara tajtsen till tävling och känn dig snabb som en gasell när luftmotståndet minskas.

2. Orientering. Hetare än någonsin. Titta bara på Tove Alexanderson och prisregnet över henne på idrottsgalan. Skulle hon kunna hävda sig även på banlöpning? Garanterat. Vi kan det här med trail nu, det är det dags att släppa sargen och komma in i matchen. In i skogen. Det är jobbigt att springa i obanad terräng och fantastiskt bra träning. Dra järnet ut i spenaten och koppla på hjärnan samtidigt. Du får vila när du läser kartan. Du kommer att springa fel. Det är okej. Du kommer att få ett bra pass i benen, längre än planerat. Och om allt skiter sig så finns alltid Missing people. 

3. Ägg. Glöm dyra och kladdiga bars och gels. Naturen har redan skapat den ultimata färdkosten för folk i farten: det kokta ägget. Billigt, gott och praktisk förpackning på köpet. Men behöver man inte kolhydrater undrar ni? Jo men inte i tid och otid. Enligt min egen magkänsla borde ägg vara bra för fettförbränningen under långpass när kroppens glykogendepåer är låga. Kritiska synpunkter på den teorin undanbedes, jag kan väl få höfta lite ibland.

Bubblare: Hopprep, blåbärssoppa, luvtröja.

 

UTE: 

1. Shorts över tajts. Det här stilbrottet måste ju bara upphöra snart. Förekommer uteslutande på män, och nästan alltid i kombinationen stora slappa svarta shorts ovanpå svarta tajts (eftersom svart är den enda färgen som finns för män). Den här stilen kan vi låta gymkillarna ha för sig själva. Det kan möjligtvis vara okej vid tvåsiffriga minusgrader för att säkerställa fortsatt fortplantningsförmåga men då finns ju å andra sidan mjukisbyxan (se ovan) som med fördel även kan kombineras med långkalsonger om det skulle bli finska vinterkriget-vinter. 

2. Ankelstrumpor. Okej på sommaren men på vintern i kombination med långa tajts, vad är grejen med det? Varför lämna några centimeter bar hud mellan strumpan och tajtsen? Det finns ingen temperatur där den glipan är motiverad, som att det skulle kunna vara skönt att vristen får andas lite. Det här fenomenet är ju även vanligt förekommande bland civilister på stan. Jag bryr mig verkligen inte om ifall folk fryser, men det ser ju bara så idiotiskt ut. Hej jag har bara en klädstil och den kör jag året runt. Vi löpare ser redan dumma ut som vi gör i våra västar, reflexer, pannband och fula skor, vi har inte råd att förvärra läget. Skärpning!

3. Buffinflationen. Det räcker nästan med att besöka en hemsida och kolla in ett lopp för att nån ska kasta en buff på en. Det kan vara ett praktiskt plagg, missförstå mig inte, men i måttliga doser. Som med allt här i livet. Men så fort högsommaren är över och löven börjar överväga det här med att eventuellt byta färg så går startskottet för en tio månader lång säsong där många virar in sig i dubbla eller till och med tredubbla lager med buffar. Ser ut som ninjor eller stråtrövare, eller som att dom just har rånat en bank och springer mot flyktbilen. Okej om du ska korsa Antarktis (där det visserligen är 18 plusgrader nu men ni fattar) och kanske stå bakom ett hundspann när du gör det, men om du fryser om huvudet när det är tio plusgrader så har jag ett bättre tips: spring snabbare!

Bubblare: Pulsmätning, bakoframvänd keps, överdrivet starka pannlampor.

Föregående artikelRecension Nike Zoom Fly 3
Nästa artikelMakalös utveckling för Carolina Wikström
Eskil Persson
Namn: Eskil Persson Född: 1977 Bor: Stockholm Klubb: Hammarby IF Favoritsträcka: Längs en sandstrand Vill med löpningen: Bli snabbare och se mig omkring Roligaste löparminne: Barfota runt Gotska Sandön ligger bra till Meriter: Har ätit 84 sushibitar på en lunchbuffé Personliga rekord:  3000 m - 9:01 (2019) 5000 m - 16:32 (2020) Milen - 33:52 (2018)  Halvmaran - 1:18:29 (2015) Lidingö - 1:58:58 (2018) Maraton - 2:50:04 (2018) Ser fram emot: Härliga tider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här