Julskallendern, lucka 13: Reggae Marathon, Jamaica

0
185

Reggae Marathon, Jamaica: 3,5 Hundskall!

Det är i Negril vid Jamaicas västkust som en av maratonkalenderns mest spektakulära tävlingar avgörs. Den kanske inte är intressant på grund av bansträckningen eftersom en stor del av loppet är en ren transportsträcka som till viss del avgörs i mörker p.g.a. den tidiga starten. Loppet har dock sina höjdpunkter och då tänker jag framförallt på de visdomsord signerade Bob Marley som är strategiskt utplacerade på banan med jämna mellanrum. Dessutom är det klass på finishen eftersom den sker på en strand i nära anslutning till Karibiska havet.

Det som däremot skiljer ut den här tävlingen från de flesta andra i maratonkalendern är det som sker kvällen innan loppet: Världens bästa pastaparty!

Pastauppladdningen inför Reggae Marathon liknar ingenting annat i löparsammanhang och kan i princip bara jämföras med ett besök på en finare restaurang med en nota klart överstigande veckopengen. Den är till och med ett så starkt minne att den för egen del faktiskt hamnar på prispallen vad gäller restaurangbesök jag själv har gjort. Det här är nämligen inget traditionsenligt pastarace där man skyfflar i sig överkokt spagetti med vattnig tomatsås och en torr fralla. Det är klass som gäller under Reggae Marathon och självklart finns även en orkester på plats under middagen som sker under bar himmel i en temperatur som man normalt sett inte finner i de nordiska länderna i början av december.

Världens bästa pastaparty direktsänds naturligtvis även på en radiokanal över Jamaica så det finns alltså vissa likheter med vår egen nobelfest. Men istället för påkostade kläder så har middagsbesökarna i Reggae Marathon på sig löpardojjor och t-shirts. Dessutom har de förmodligen mycket roligare…

Det finns, som nämnts tidigare, många intressanta tävlingar i Karibien och Centralamerika under slutet av året. Själv kombinerade jag Reggae Marathon med Curaçao Marathon och San Jose Marathon (Costa Rica), men det finns som sagt mängder av intressanta kombinationer och logistiken är enkel.

Loppets hemsida: https://www.reggaemarathon.com/?v=f003c44deab6

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här