10 i topp: Bästa delstatshuvudstadsmarorna

2
809

Fem dagar kvar av den fyrtiofemte amerikanske presidentens tid vid makten och såvida inte de femtio delstatshuvudstäderna då ligger i ruiner så finns det några riktigt bra maror som väntar på er på andra sidan Atlanten.

Eftersom det är mer en regel än ett undantag att de amerikanska delstatshuvudstäderna inte per automatik är delstatens största samhälle så är det inte alldeles självklart att man kan hitta maror på dessa platser. Det här blir därmed en något lätt haltande topplista. Jag har besökt en majoritet av delstatshuvudstäderna och cyklat igenom hälften, men endast sprungit i en knapp tredjedel av dessa. Så här ser min lista ut, hör jag trumvirvlar i bakgrunden..?

10. Salt Lake City, Utah

Deseret News Marathon, en tävling som alltid avgörs den 24:e juli. Anledningen? Det är datumet för Pioneer Day i Salt Lake City, en av mormonernas största helgdagar. Direkt efter målgången kan man (ska man!) därmed besöka den häftiga paraden som är precis i närheten av målområdet. Vad gäller banan så följer den exakt den rutt som mormonerna en gång i tiden valde för att ta sig nedför bergen för att därefter slå sig ner i Utah. Trots den på papperet mycket lätta banan så är det här en riktigt tuff uppgift för benen. Tävlingen inleds nämligen med en brant nedförsbacke i nästan en mil som är fruktansvärt påfrestande för framsidan av låren. Paraden är dock värd alla krämpor, rekommenderas!

Hemsida: http://www.deseretnews.com/marathon

9. Little Rock, Arkansas

Största anledningen till att huvudstaden i Arkansas är så populär bland amerikanska maratonlöpare? Storleken på medaljen! Det finns många anledningar till att springa en mara, men det är absolut ingen tvekan till varför Little Rock Marathon år efter år drar till sig horder av långdistansare. Förutom en fet medalj får man dessutom springa förbi förre presidenten Bill Clintons arbetsplats från den period när han var guvernör i Arkansas.

Hemsida: http://littlerockmarathon.com

8. Madison, Wisconsin

Wisconsins förtjusande huvudstad är absolut värt ett besök, till och med ett långt sådant. Det är lätt att bli förälskad i amerikanska universitetsstäder eftersom det finns så mycket energi på dessa platser och.. mängder av häftiga caféer i varje gathörn! Madison har dessutom ett av av de absolut vackraste delstatsparlamenten i USA och kanske det allra bästa läget med vatten på båda sidor av byggnaden. Med andra ord, det ultimata start- och målområdet för en mara.

Hemsida: https://www.madisonmarathon.org

7. Atlanta, Georgia

Staden ser inte märkvärdig ut från ovan (världens mest trafikerade flygplats), men verkligen ser helt annorlunda ut. Det här är nämligen en riktigt tuff bana med flera kuperade avsnitt. Trots alla höjdkurvor är det ändå värt alla svordomar att dra på sig nummerlappen i Georgias huvudstad. Det här är ju min (och många andras) favoritstad i amerikanska södern.

Hemsida: https://www.atlantatrackclub.org/2020-publix-atlanta-marathon-half-marathon-5k

6. Hartford, Connecticut

Det finns ett helt koppel av utmärkta maratonlopp på den amerikanska östkusten under hösten och det är därmed lätt att checka av två delstater under samma helg om man är lockad av sådana aktiviteter. Av den anledningen kryllar det av ”maratonfakirer” i Connecticuts huvudstad i början av oktober eftersom de har chansen att exempelvis springa Newport Marathon i Rhode Island påföljande dag. Den fina banan och de goda förutsättningarna för ett perfekt höstväder gör att Hartford år efter år även lockar till sig ”återfallsförbrytare”.

Hemsida: https://www.hartfordmarathon.com

5. Richmond, Virginia

Oavsett om ni springer Richmond Marathon i Gangnam-style eller på något mer seriöst sätt så rekommenderas huvudstaden i Virginia alla dagar i veckan. Tävlingen har faktiskt utsetts till ”The friendliest marathon in United States” och den gör verkligen skäl för utnämningen. Eftersom loppet ligger på bekvämt avstånd från New York både på kartan och i maratonkalendern (den går sex dagar efter New York City Marathon) så är det här en perfekt kombo!

Hemsida: https://www.richmondmarathon.org

4. Honolulu, Hawaii

Springer man riktigt fort så hinner man inte se ett smack av banan eftersom startskottet smäller av extremt tidigt på dygnet. Men det är å sidan priset man får betala för att springa i paradiset. Honolulu Marathon är tillsammans med Pisa Marathon de två perfekta tävlingarna för de som vill fly julstressen i december.

Hemsida: https://www.honolulumarathon.org

3. Jackson, Mississippi

Vill ni uppleva amerikanska södern på nära håll ska ni springa Mississippi Blues Marathon. Loppet inkluderar nämligen southern hospitality, blues och southern cooking (mat & bira efter tävlingen) i ett otroligt välorganiserat arrangemang i Mississippis huvudstad. Och missa för tusan inte ”fried green tomatoes” när ni går på restaurang och laddar upp inför loppet! #starktberoendeframallande

Hemsida: https://msbluesmarathon.events

2. Des Moines, Iowa

Vacker stad, häftigaste delstatsparlamentet och en riktigt trevlig höstmara = All inclusive! En timme söder om Des Moines ligger dessutom broarna i Madison County, ett absolut måste på en amerikaresa.

Hemsida: https://www.desmoinesmarathon.com

1. Boston, Massachusetts 

Boston, ett av de få undantagen från regeln om att den största staden per automatik inte är delstatshuvudstad. Självklart toppar Boston Marathon denna lista och alla som har sprungit tävlingen vet varför. I hård konkurrens med marorna i Chicago och New York är det här den allra roligaste!

Hemsida: https://www.baa.org

Vill ni läsa mer om nyss nämnda tävlingar eller andra amerikanska långlopp så finns all tänkbar information i boken ”50 Stater & 10 Blånaglar” samt ett reportage i tidningen Spring 2020 – 4.

Boken finns att köpa överallt på nätet som exempelvis Vulkanmedia.se, Adlibris och Akademibokhandeln. Den finns dessutom signerad på: https://shop.eebokhandel.se/lokalabocker/50-stater-10-blanaglar-en-maratonresa-genom-amerika (Använder ni rabattkoden BLÅNAGLAR så får ni 20 kr rabatt om ni köper den på denna sida.)

2 KOMMENTARER

    • Hi Sweetheart! Of course, Lincoln always deserve to be in the top of the list. But.. I still haven’t been running there. It’s on my bucket list! :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här