Kistaloppet vill göra skillnad

0
79

Lördagen den 16 september avgörs Kistaloppet. Spring har tagit pulsen på projektledaren Linn Jansson från arrangörsföreningen Löparakademin.

Den 16 september är det dags för löparglädje i Kistaloppet. Arkivbild: Mikael Grip

Hur är läget inför löparfesten Kistaloppet?

– Alldeles utmärkt! Det är åttonde året vi genomför Kistaloppet. Detta är hemmaplan och det är skönt att med andra ord få ordna en riktig hemmafest!

Hur många deltagare siktar ni på i år och hur ser trenden ut?

– Målet i år har varit att aktivera fler barn och ungdomar än förra året samt att höja antalet lokala löpare från Järva som deltar. Målet är att komma upp i cirka 2500 deltagare. Vi har klarat oss bra och ser inte ut att tappa löpare mot tidigare år trots hög konkurrens och vikande löpartrend för flera andra lopp.

Hur gör ni för att nå ut till potentiella deltagare? 

– Allt och lite till. Våra muskler sitter mest i vårt stora engagemang, våra nätverk och ovärderliga partners. Som en liten ideell organisation får en tänka utanför boxen. Vi har bland annat haft takeovers med lokala hjältar genom våra instagram-plattformar och delat tusentals flyers på Midnattsloppet och utmanat dem att slå sin tid på Kistaloppet. Vi gör jobbet. Förra veckan tillbringade vi på alla låg- och mellanstadieskolor i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdel för att bjuda in elever, lärare och personal att springa loppet. Det tar tid men i slutändan gör vi skillnad och då har vi gjort det vi ska göra. Sedan känns det sjukt kul att det finns så många Kistaloppet-ambassadörer där ute som är villiga att bidra och prata om loppet. Det gör oss stolta och ödmjuka.

Att aktivera många barn är viktigt för Löparakademin som bland annat driver Kistaloppet. Arkivbild: Mikael Grip

Några nyheter i år?

– Vi har ett spännande samarbete med Fryshuset som kommer aktivera våra underhållningsstationer längs banan. Det känns riktigt kul och inspirerade att ge elever från Fryshuset en plattform att verka i.

Har ni kvar den coola bansträckningen genom gallerian?

– Givetvis, det är så läckert. När en är ute i skolorna och pratar om loppet kan inte barnen sluta prata om hur kul det är att springa genom gallerian. Känslan med publik, musik gör verkligen intryck och ger energi. Bansträckningen är otroligt varierande med både löpning på Järvafältets fantastiska grönområden och även rätt i genom förorterna Kista, Husby och Akalla.

Vad är Löparakademin och vilken verksamhet bedriver ni?

– Vi är en ideell organisation och vår kärnverksamhet består av att vi bedriver ungdomsprogram i olika förorter runt om i Sverige. Programmen har i syfte att med löpning som verktyg stärka ungdomarnas framtidstro samt lära dem sätta individuella mål och få en hälsosammare livsstil. Vi arbetar även med områdesutveckling genom bland annat våra värdeskapande arrangemang Kistaloppet och Skärholmsloppet men även genom vår mycket uppskattade föreläsningsserie Think Big Lectures.

Vad är det viktigaste för att Kistaloppet ska bli lyckat?

– Vi är otroligt nöjda om vi lyckas aktivera 1500 barn och ungdomar från Rinkeby, Tensta, Kista, Husby och Akalla. Kistaloppet har blivit lite av en institution i nordvästra Stockholm och är det största årligt återkommande arrangemanget i Järva. Vi hoppas på att boende ska känna stolthet över arrangemanget samt att vi kan hjälpa till att nyansera mediebilden av området.

Vad får jag som motionär när jag springer Kistaloppet?

– Kistloppets specialdesignade medalj. Årets motiv är baksidan på Husbys välkända tunnelbanestation. Medaljen är tung och har ett rykte om sig att vara norra Europas fetaste medalj. Dessutom får alla löpare en unik retrodesignad påse och sist men inte minst  bjuder våra partners på dricka och tilltugg. Just ja, springer du sjukt snabbt det vill säga under 40 minuter får du en sub40-tröja och i damklassen finns dessutom motsvarande sub 45-tröja. Den tröjan kan tysta vilket fikarum som helst!

Stort lycka till den 16 septemberi!

– Stort tack!

Till Kistaloppets hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här