”Kul att visa att här kommer jag” – Wilma Nielsen efter SM-guldet på 800 meter

  0
  408

  Tre favoritsegrar och en skrällseger. Det blev facit på 800 meter respektive 5 000 meter under friidrott-SM:s sista dag i Norrköping.

  Emil Millán de la Oliva i det här läget i ledning före Andreas Almgren, Emil Danielsson, Samuel Russom och Olle Ahlberg. Foto: Mikael Grip

  Det blev ingen ”clash of the titans” på herrarnas 5 000 meter. Jonas Glans, Malmö AI,valde att stryka sig och fokusera mot EM. Andreas Almgren, Turebergs FK, blev därmed storfavorit till att ta hem guldet.

  Första kilometern inleddes med 2.50. Även den här dagen var det rejäl motvind på bortre långsidan. Det blev sedan några långsamma varv, där ingen ville dra i motvinden. Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI, satte till slut fart på tillställningen. Fjärde kilometern landade på 2.47.

  Med 53 sekunder på sista varvet kunde Andreas Almgren vinna SM-guldet på 5 000 meter. Foto: Mikael Grip

  Vid klockringningen med ett varv kvar satte Andreas Almgren upp en fart som ingen annan kunde matcha. Sista varvet avverkade Andreas på 53 sekunder fram till seger med 13.54,38.

  – Jag är ganska nertränad och har sprungit 16 mil den här veckan. Så det här loppet var helt okej och skönt med ett snabbt sista varv, sa Andreas med ett leende.

  Silvret gick till Emil Danielsson, Spårvägens FK, med 13.56,22. Samuel Russom, Hässelby SK, satte personligt rekord med 13.58,23 på bronsplats.

  Andreas Almgren blir nu spännande att följa på 5 000 meter vid friidrotts-EM i München tillsammans med Jonas Glans som inte startade på SM. Foto: Mikael Grip

  Loppet i Norrköping var Andreas säsongsdebut.

  – Det har varit sjukdomar och småskador som stört. Men jag har kunnat träna på bra sedan början av juni. Nu får jag se hur kroppen reagerar när jag släpper upp träningen, berättade Andreas.

  Längdskidåkaren Lovisa Modig i täten framför Sara Christiansson och Samrawit Mengsteab. Foto: Mikael Grip

  På damernas 5 000 meter blev det en uppgörelse mellan Lovisa Modig, Torsby LK, Sara Christiansson, Sävedalens AIK, och Samrawit Mengsteab, Hälle IF.

  Lovisa hade länge täten, men med 500 meter kvar fick hon ge sig mot Sara och Samrawit. Men längdskidåkaren, som vann SM-silver på 10 000 meter i fredags, tog bronset i sin debut på 5 000 meter. Det personliga rekordet skrevs till 16.41,89.

  Samrawit Mengsteab i mål som svensk mästare på 5 000 meter. Foto: Mikael Grip

  Samrawit ökade farten med 200 meter kvar och vann guldet med 16.32,71. Silvret till Sara Christiansson med 16.34,78.

  – Jag ville inte dra i blåsten, så det var bra att ligga bakom och avvakta och sedan avgöra på slutet, sammanfattade Samrawit som alltså blev dubbel guldmedaljör på SM.

  Ett långsamt första varv med Lovisa Lindh (415) och Wilma Nielsen (487) i täten. Hanna Hermansson är i det här läget instängd i klungan. Foto: Mikael Grip

  På damernas 800 meter var det upplagt för en guldkamp mellan EM-löparna Hanna Hermansson, Turebergs FK, och Lovisa Lindh, Ullevi FK. Men Wilma Nielsen, Örgryte IS, ville annat.

  Fartökning ut på andra varvet. Foto: Mikael Grip

  Efter ett långsamt första varv på 1.08 hade Lovisa Lindh täten med Wilma Nielsen utanför sig. Wilma satte in en stöt med 200 meter kvar, som varken Hermansson eller Lindh kunde matcha.

  – Jag trodde nog att det skulle gå långsamt i och med blåsten. Taktiken var att vara med och överraska på slutet. Jag har en bra spurt, sa Wilma som vann med 2.09,55.

  Wilma Nielsen i mål som guldmedaljör på 800 meter, före Hanna Hermansson och Lovisa Lindh. Foto: Mikael Grip
  Wilma Nielsen efter det överraskande guldet på 800 meter. Foto: Mikael Grip

  Hur känns det att besegra två EM-löpare?

  – Kul att kunna visa att här kommer jag, som inte ska dit, sa Wilma med ett skratt.

  Andreas Kramer släppte bromsen med 450 meter kvar och vann SM-guldet på 800 meter. Foto: Mikael Grip

  På herrarnas 800 meter gjorde Andreas Kramer, Ullevi FK, processen kort med sina motståndare. Med 450 meter kvar körde Andreas på och vann SM-guldet med 1.47,79, efter en långsam inledning. Silvret gick till Felix Francois, Örgryte IS, 1.49.85 och bronset till Habtom Asgede, Löparnas Vänner IF, 1.50,89.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här