Samuel och Hanna svenska mästare på 1 500 meter

  0
  364

  Det blev en före detta orienterare och en före detta fotbollsspelare som vann SM på 1 500 meter i Norrköping.

  Blivande EM-löparna Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe hjälptes åt att växeldra i blåsten. Foto: Mikael Grip

  Nu var det rätt länge sedan Hanna Hermansson, Turebergs FK, la ner sin fotbollskarriär för att helhjärtat satsa på löpningen. På en blåsig arena, där motvinden friskade i rejält på bortre långsidan hade Turebergslöparna Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe snackat ihop sig innan start.

  – Ja, men det blev ett missförstånd. Jag uppfattade det som att jag skulle köra 500 meter och sedan skulle vi byta. Yolanda trodde det var 600 meter. Egentligen ville vi sätta ännu högre fart, men det var så pass blåsigt att det blev svårt. Tempot saktades ner varje varv på bortre långsidan, sa Hanna efter målgången.

  Hanna Hermansson i mål som guldmedaljör steget före Yolanda Ngarambe. Foto: Mikael Grip

  Hanna och Yolanda drog direkt ifrån övriga fältet, som hade en egen uppgörelse om bronsmedaljen. 800 meter passerade ledarduon på 2.18.

  När klockan ringde för sista varvet var Yolanda i ledningen. Hon ökade också farten i sista kurvan in på upploppet, men Hanna hade mer att ge och kunde vinna guldmedaljen med 4.15,97. Silvret till Yolanda med 4.16,52. Bronsmedaljen gick till Wilma Nielsen, Örgryte IS, med 4.41,54.

  Både Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe får vi se på friidrotts-EM i München senare i augusti.

  Emil Danielsson var först i fältet med ett varv kvar. Foto: Mikael Grip

  På 1 500 meter för herrar var EM-uttagne Samuel Pihlström, Hälle IF, favorit till segern. Frågan var om Spårvägslöparna Kalle Berglund eller Emil Danielsson skulle kunna hota honom.

  Loppet inleddes i måttligt tempo när första varvet passerade på 65 sekunder, med Samuel i täten. Emil ökade farten med cirka 500 meter kvar av loppet. Men sista 200 meter är det Samuel som är starkast och vinner SM-guldet med 3.47,24. Silvret till Kalle Berglund med 3.47,92 och bronset till Emil Danielsson med 3.48,62.

  – Det var ett bra lopp. Det var ingen som ville upp och dra i blåsten, men till slut la jag mig först i alla fall, sa Samuel efter sitt livs första SM-guld i friidrott.

  Samuel Pihlström kunde avgöra till sin fördel på sista 200 meterna. Foto: Mikael Grip

  Har du släppt orienteringen helt nu?

  – Helt vet jag inte. Men just nu är det friidrott som är roligaste, berättade Samuel.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här