Abraham dominerade från start till mål

  0
  153

  Abraham Adhanom var urstark på 10 000 meter och såg till att vinna ett nytt SM-guld till sin digra samling.

  Abraham Adhanom, 41 år ung, vann SM-guld på sin hemmabana i Eskilstuna. Foto: Deca Text&Bild

  Ibland räknas han ut. Kanske har han med ålderns rätt sätt sina bästa dagar. Men det går inte att räkna bort den löpstarke 41-åringen. Nu på sensommaren har Abraham Adhanom sett riktigt stark ut igen och är inte klar för att abdikera – inte ännu.

  I SM-finalen på 10 000 meter höll han i taktpinnen från start till mål. Ett tag hjälpte Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, till med tidtagningen. Men mestadels var det Abraham som låg i front och tittade både bakåt och åt sidan vad som hände runt omkring.

  Abraham höll god fart i loppet och sprang också sin vana trogen och gjorde en del småryck för att grilla sina motståndare.

  Första 5 000 meterna passerades på 14.50 med Abraham, Ebba, orienteringsvärldmästaren Jonas Leandersson, Enhörna IF. I det skedet av loppet fanns också Amanuel Gergis, Turebergs FK, Daniel Lundgren, Turebergs FK och Emil Svensk, Tjalve IF, med i tätklungan.

  Jonas Leandersson svarade för en storstilad insats på 10 000 meter och belönades med ett SM-brons. Foto: Deca Text&Bild

  Med ett varv kvar började Leandersson få det kämpigt, Ebba försökte förstås hänga på Abraham när han ökade farten rejält under sista varvet som han avverkade strax under 60 sekunder.

  Segertiden skrevs till i SM-sammanhang goda 29.35.37. Ebba Tulu Chala tog hand om silvret med 29.38.63 och bronset gick till Jonas Leandersson på jätteperset 29.43.11.

  Även fyran Daniel Lundgren 29.52.01 och femman Amanuel Gergis 29.56.72 klarade sig under dröm-30 minuter.

  Placering 3-7 på den svenska årsbästalistan innehas nu av de som hade placering1-5 på SM.

  Abraham Adhanom har bott i Sverige och Eskilstuna i många år och är numera svensk medborgare. Något som borde resultera i en spännande start i Finnkampen.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här