Långlöpartalang hittade farten i Kistaloppet

0
153

Långlöpartalangen Andreas Jansson har haft ett tufft år med skador. På lördagen sprang han i mål som fin fyra i Kistaloppet.

_dsc4849
Andreas Jansson inne i Kista galleria. Foto: Mikael Grip

– Ett skönt besked. Ett av mina bästa lopp i år. Det känns som om min säsong precis har börjat, sa Andreas efter att ha avverkat de tio kilometerna i Kista med tiden 32.13.

Redan som 17-åring, 2013, gjorde Andreas 31.07 på Hässelbyloppets milbana. Han har också deltagit på Junior-VM i banlöpning på 10 000 meter där han 2014 slutade på 16:e plats med 30.38.

Den här säsongen har varit fylld med skador.

– Ja, tyvärr. Benhinnorna har krånglat, vilket stört träningsrytmen. Jag har också haft bekymmer med en fotknöl i mars/april då jag inte sprang en meter på en månad. Det har också strulat med ett knä. Men nu har träningen fungerat bra en tid, berättade Andreas som bor i Oxelösund men tävlar för Hässelby SK.

_dsc4964
Andreas Jansson är tillbaka efter en skadefylld säsong. Foto: Mikael Grip

I Kistaloppet hade Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, och Betesfa Ayele, Etiopien, en kamp om segern där Betesfa vann med tiden 29.52. Abraham klockades för 30.03 som tvåa men var ändå nöjd efter loppet.

– Ett bra lopp, sammanfattade Abraham med ett leende.

_dsc4836
Efter 1,5 kilometers löpning höll Abraham Adhanom ryggen på slutliga vinnaren Betesfa Ayele, Foto: Mikael Grip

Trea slutade Nasir Dawoud, Eskilstuna Friidrott, med 31.54. Andreas Jansson var alltså endast 19 sekunder bakom Dawoud, som i våras slog Mikael Ekvall på GöteborgsVarvet när han vann SM-silver på halvmaraton efter Adhanom som vann guldet.

– Nu vill jag bara fortsätta att tävla. Förmodligen kör jag Lidingöloppets 15 kilometer nästa helg i M 22. Sedan blir det Hässelbyloppet och terräng-SM, sa Andreas.

Femma slutade Martin Stjernlöf, Eskilstuna Friidrott, med 32.56.

_dsc4942
Betesfa Ayele vann Kistaloppet med 29.52. Foto: Mikael Grip

I Kistaloppet blandas elitlöpare med motionärer som jagar sina egna rekord.

– Jag är supernöjd. Nytt personligt rekord med fyra minuter. Fantastiskt, tyckte en jublande glad Ahmed Ali efter att ha presterat tiden 54.24.

_dsc4771
Ahmed Ali var supernöjd med sin insats. Foto: Mikael Grip

Han lär vara tillbaka nästa år.

– Ja, givet. Det kan jag lova. Det här var första gången jag sprang Kistaloppet, men det ska bli en tradition, sa Ahmed innan han fortsatte löparsnacket med kompisarna Bashar Hussein och Brandon Sekitto.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här