Lättlöpt folkfest i Karlstad Stadslopp

0
24

Den 13 juni hårdbevakar Springlfa.se Karlstad Stadslopp. Vi har tagit pulsen på Ellinor Johansson, marknads- och arrangemangsansvarig i arrangörsklubben IF Göta.

10380443_791792257511960_1928818014600130552_o
Härligt flack löpning under solen i Karlstad Stadslopp. Arkivbild: Solsta Foto

Vad är nytt i Karlstad Stadslopp i år jämfört med förra året?
– Nyheterna för i år är delvis att vi satsar lite extra på underhållningen längst banan för att skapa en ännu bättre upplevelse dels för deltagaren, men även för åskådaren. Vi i Karlstad har en tradition av att det är många som är ute runt om i stan för att kolla på loppet och vi tror att det är just den detaljen som skiljer oss mot andra liknande lopp. Att trycket och värmen från de glada värmlänningarna i publiken smittar av sig på löparna är en styrka med Karlstad Stadslopp! Vi kommer i år erbjuda livesänd radio, Karlstad Stadslopps-radion i samarbete med Karlstad Nya Radio, vilket innebär att loppet får en mer heltäckande bild dels för dem som väljer att springa med radion på, men även längst ut med banan kommer högtalare finnas för att leverera just Karlstad Stadslopps-radion!

Vilka distanser erbjuds?
– I samband med Karlstad Stadslopp erbjuds 10 km samt ett halvmaraton, 21 km. I samband med vårt 35-års jubileum under förra året testade vi på att erbjuda våra deltagare en 21-km distans, vilket blev en populär distans. Karlstad Stadsloppsdagen erbjuder även Karlstad Minilopp för barn mellan 7-12 år, en sträcka på ca, 1,5 km. För de yngsta barnen är det Karlstad Miniminilopp som gäller, här springer, kryper barn mellan 0-6år en bana på ca:150 meter.

DSC_1750
Full fart i Karlstad Minilopp. Arkivbild: Mikael Grip

Har hört att Karlstad Stadslopp är ett av de snabbaste stadsloppen, stämmer det?
– Karlstad som stad, ligger på Klarälvens delta och är en mycket flack stad med vatten vart man än tittar. Detta är något som även deltagarna i Karlstad Stadslopp får uppleva. Den centrala bansträckningens lägsta punkt är en viadukt som endast skiljer nån meter från resterande bana samt att den högsta punkten är en bro över Klarälven, vilket innebär att banan är väldigt platt och väldigt lättsprungen. Mustafa Mohamed var hos oss för några år sedan och han instämde med att tack vare dels publiken och alla åskådare tillika bansträckningen gjorde loppet extremt lättlöpt.

Är det mest värmlänningar som springer, eller har ni många löpare utifrån?
– Deltagarna i Karlstad Stadslopp kommer ca: 60 % från Värmland, annars är de dels deltagare från Norge, Nederländerna samt södra- och mellersta Sverige.

Det måste vara ett stort jobb att dra runt ett sådant här arrangemang. Har ni någon som arbetar heltid med eventet, eller är det ideella krafter som jobbar med eventet?
– Karlstad Stadslopp bygger på en snart 36-årig tradition med många trogna funktionärer som brinner för arrangemang och främst vårt Karlstad Stadslopp, tidigare Göta joggen. För en ideell förening som IF Göta Karlstad är funktionärerna A-O i vår verksamhet. Trots att vi är 8 personer på vårt kansli hjälper det inte i samband med våra motionsarrangemang. Den 13 juni räknar vi med att ha ca: 400 funktionärer ute på banan och på arrangemangsområdet. För oss är hög servicenivå viktigt, att alla deltagare skall känna sig sedda och få den hjälp de behöver är oerhört viktigt, därför räknar vi med att vi behöver vara så många funktionärer.

DSC_1998
Patrik Andersson, Hälle IF, vann mildistansen i Karlstad Stadslopp 2013. Arkivbild: Mikael Grip

Vad gör ni med överskottet ni får in på loppet?
– Eftersom vi är en ideell förening går varenda krona tillbaka till den idrottsliga verksamheten. IF Göta Karlstad är en av Sveriges främsta friidrottsföreningar och har ca: 1000 medlemmar. För oss är det extra roligt att erbjuda låga träningsavgifter till våra barn och ungdomsgrupper vilket skapar möjligheten för fler att idrotta utan ekonomiska hinder.
Vad får eliten för prispengar?
– Vi tror på ett breddarrangemang där det är den stora massan som är vinnarna i loppet! Vilket innebär att vi satsar på utlottningspriser till samtliga deltagare. På elitsidan är prispengarna i Karlstad Stadslopp 10km – 3000 kr , 2000 kr samt 1000 kr på dam och herrsida.

Varför ska jag enligt dig springa Karlstad Stadslopp?
– En löpare, motionär eller nybörjare bör komma till Karlstad den 13:e juni, dels för arrangemanget i sin helhet, men vi tror att bansträckningen som är en av de snabbaste i Sverige, samt den folkfest Karlstad bjuder på i samband med Karlstad Stadslopp är svårslagen. Vi välkomnar hela familjen till en heldag i centrala Karlstad där upplevelsen blir komplett.

Lycka till med arrangemanget 13 juni!
– Tackar.

Karlstad Stadslopp hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här