Legendariskt banrekord under attack

0
56

Fikadu Haftu är ett snäpp vassare än de senaste årens “sommar-etiopier”. På fredagskvällen utmanade han till och med det sylvassa banrekordet i Trosa Stadslopp.

Med lätta och snabba steg vann Fikadu Haftu Trosa Stadslopp på den näst snabbaste tiden i loppets historia. Foto: Josefine Loftenius

– Det var en ganska kuperad bana. Men jag öppnade hårt och försökte springa så fort jag kunde. Jag hade lite känningar i baklåren, eftersom jag sprang tävling i går kväll, berättade Fikadu med sergerkransen runt halsen.

På torsdagskvällen vann han 5 000 meter vid Sollentuna GP med tiden 13.50. Hans personliga rekord på just den distansen är 13.30.

Fikadus personliga rekord på 10 000 meter lyder 27.46. Det är nio sekunder snabbare än Jonny Danielsons svenska rekord från 1989.

– Jag hade ingen chans att hänga med från start, det var några riktigt bra löpare med ikväll. Det var bara att ge sig direkt, sa en så pass meriterad löparprofil som Mustafa “Musse” Mohamed, som slutade femma i Trosa Stadslopp med tiden 26.49.

En respektabel tid på de 8,9 kilometerna.

Mustafa “Musse” Mohamed fick stort publikstöd, men fick ge sig mot de etiopiska löparna. Foto: Josefine Loftenius

Men för Fikadu Haftu gick det riktigt snabbt. Första kilometern ska ha avverkats på 2.37. Två kilometer passerades på 5.30.

I mål blev det 25.22 vilket ger en snittid på 2.50 min/km på den stundtals knixiga banan som också bjöd på en del motvind på sina ställen. 25.22 är den näst snabbaste tiden i loppets 31-åriga historia. Ingen har varit i närheten av Martin Ojukus närmast legendariska banrekord 25.15 från 1997 på många, många år. Nu skiljde endast sju sekunder.

Varje sommar har sina utländska löpare som kommer till Sverige för att utvecklas och samla ihop prispengar. De senaste somrarna har det mest handlat om löpare från Etiopien.

I Trosa Stadslopp fanns förutom Fikadu Haftu även tvåan Haileye Eshete och fyran Mareshe Bere på plats som noterade 25.51 och 26.14.

Robel Fshia gav allt i Trosa Stadslopp och belönades med en tredjeplats. Foto: Josefine Loftenius

På tredjeplats kom Robel Fshia, Spårvägens FK, med 26.09. Robel kom som flykting från Eritrea till Sverige i november 2013 och kan nu efter några tyngre år se framtiden an med tillförsikt i och med att hans fru numera också bor i Sverige tillsammans med Robel och deras gemensamma barn.

– Jag är nöjd med loppet. Jag har varit fyra här som bäst förut, så det här var ett steg i rätt riktning, sa Robel med ett leende.

Anders Grahl, Hälle IF, verkar ha fått ett lyft i och med flytten till västkusten och slutade på sjätteplats med 27.31.

– Det är utvecklande att träna med Ulf Friberg och hans adepter. Där finns bland annat “Musse” och Meraf Bahta och många andra. Ulf är duktig på att se till att alla får ut något av träningen oavsett nivå, berättade Anders.

Anders Grahl har fått en nytändning i och med flytten till västkusten och Hälle IF. Foto: Josefine Loftenius

En annan Anders, men med Kleist i efternamn, gjorde en efterlängtad comeback i tävlingssammanhang och landade på 28.12 vilket räckte till en sjundeplats.

– Helt okej. Ett helt förväntat resultat där jag befinner mig just nu, sammanfattade Anders Kleist när mörkret började sänka sig över sommarpärlan Trosa,  som den här gången bjöd på bra temperatur att springa i, men den iskalla vinden var allt annat än skön.

Martin Öhman, Hässelby SK, som vann SM-guld i maraton i Stockholm Marathon slutade på åttondeplats med 28.24.

Mattias Wigley, Anton Svensson och Olle Johansson trivdes i Trosa Stadslopp. Foto: Josefine Loftenius

Kompisarna Mattias Wigley, Anton Svensson och Olle Johansson såg stolta ut efter målgången med medaljen runt sina halsar.

– Inte ofta vi springer lopp. Men vi blev “tvingade” av några andra kompisar och det var trevligt. Visst var det jobbigt, men samtidigt riktigt kul, sa Anton Svensson som var den med bäst spring i benen i trion den här gången.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här