Sanna Mustonen snabbaste svenska i Trosa Stadslopp

0
387

I damklassen i Trosa Stadslopp blev det två fighter. Först en etiopisk duell om segern och sedan en svensk kamp om tredjeplatsen.

26-åriga Sanna Mustonen blev bästa svenska löpare i Trosa Stadslopps damklass, bakom skymtar också Charlotte Karlsson. Foto: Josefine Loftenius

– De etiopiska löparna försvann direkt. Det fanns ingen chans att hänga med i det tempot, sa Sanna Mustonen, Hässelby SK, som vann den svenska kampen och tog hand om tredjeplatsen med 31.52 på de 8,9 kilometerna.

Hon sprang i en grupp tillsammans med två SM-vinnare i maraton, Charlotte Karlsson, Hässelby SK, och Mikaela Larsson, Spårvägens FK.

– Det blev en bra grupp. Jag var också lite tveksam under loppet hur hårt jag skulle våga satsa. Jag har sprungit rätt många gånger här utan att lyckas, men nu gick det ju bra, sammanfattade en nöjd Sanna Mustonen.

Hur ser resten av säsongen ut?

– Mina huvudmål handlar om SM på bana 10 000 meter och halvmaran i Köpenhamn.

Charlotte Karlsson slutade på fjärdeplats med 31.57 och Mikaela Larsson kom på femteplats med 32.04. Båda rapporterade att de var nöjda med sina insatser.

Det blev en övertygande etiopisk seger även i damklassen genom Birhan Mhretu. Foto: Josefine Loftenius

Etiopiskan Degefa Eshetus banrekord 29.08 från 2011, var aldrig hotat. Men hennes landsmaninnor Birhan Mhretu och Berhan Asgedom sprang ändå fort och var i en klass för sig. Mhretu vann med 29.37 före Asgedom med 29.53.

– Ett backigt lopp. Jag är glad över min vinst, sa Birhan Mhretu som har ett personligt rekord på 10 000 meter som lyder 32.30.

Lovisa Borg i mål som vinnare i F 12. Foto: Josefine Loftenius

Trosa Stadslopp består också av många barnlopp. Lovisa Borg, Södertälje-Nykvarn orienteringsklubb, vann klassen Flickor 12 i säker stil. Faktum är att hon även besegrade alla killar i sin klass.

– Ja, det var kul. Jag vann här för några år sedan och var snabbare än alla killar även då. Men speakern sa att jag var en kille, för han tyckte nog att det var osannolikt att en tjej kunde vara först i mål, sa Lovisa och log åt det minnet.

Lovisa avverkade de 2,3 kilometerna med tiden 9.54.

Ebba Göransson och Kajsa Johansson gillade Trosa Stadslopp. Foto: Josefine Loftenius

Kompisarna Ebba Göransson och Kajsa Johansson sprang hela distansen tillsammans.

– Visst blev vi trötta, men det var riktigt kul. Vi lovar att komma tillbaka nästa år, sa Ebba och fick direkt medhåll från Kajsa.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här