Löpning i New York

0
79

Förra måndagen den 26/10 åkte jag och min fru till New York för semester och eventuellt deltagande på New York marathon.

När jag bokade och betalde resan förra hösten trodde jag inte det skulle vara några problem att få någon plats på det årliga maratonloppet. Jag missade lottningen i februari och kontaktade därefter de olika svenska resebyråer som trafikerar New York och har platser till loppet. Jag hade en reservplats och väntade in i det sista att få chansen att tillsammans med ca 800st svenska löpa det klassiska lopp. Tyvärr blev så inte fallet men jag fick istället uppleva ett årligt Halloweenfirande på stadens gator som var bland det häftigaste jag någonsin upplevt.

blogghalloween

När jag var i New York sprang jag minst 1 löprunda om dagen med utgångspunkt från vårt hotell på Canal Street , Chinatown.

sm_chinatown

På resdagen gjorde jag löprundan hemmavid, men på tisdagen gav Vi oss ut och sprang. Det blev 70min skön löpning rakt västerut från vårt hotell och downtown längs med Hudson river park och ner till Battery Park.

Gettyaerial-cropped1-2000x1106

Där nere kunde man se Frihetsgudinnan på avstånd och denna utställning av jordglober.

bloggglob

Jag googlade lite på dessa glober och hittade följande text. The exhibition, which is sponsored by Cool Globes, Inc., features 12 globe sculptures, each with a message on how both the public and businesses can help reduce and mitigate climate change every day through actions such as increasing energy efficiency in homes and businesses, purchasing products made with 100-percent post-consumer material, increasing recycling and greening urban landscapes.

På onsdag morgon sprang jag ensam från hotellet rakt västerut ut till Hudson river park. Idag sprang jag upptown till High Line park.

hudson-river-park

Jag sprang en bit i parken innan jag vände om och sprang hemåt. Dagens runda tog ca 60min, varav 30min i 4:30-tempo. Det var många Early Bird Runners ute och sprang denna morgon.

På torsdag förmiddag åkte Vi till expot för nummerlappsutdelning till New Tork Marathon. Vi gick och tittade i montrarna någon timme och suget att få springa loppet var enormt.

bloggmaraton

Vi hade åkt hemifrån med träningskläder så vi sprang från expot.

blogglila

Vi sprang dom 2,3km på High Line och sedan längs med Hudson River park och hem till Canal Street. Rundan tog ca 50min i lugnt tempo.

02HIGHLINE_SPAN-articleLarge

High Line Park ligger på en 2,3 km lång järnväg som byggdes under 1930-talet men som inte har används på flera år. Järnvägen som löper parallellt med 10th Avenue, användes för att transportera kött och fågel på den västra sidan av Manhattan.

Under 2006 startade bygget för den första delen av tre delar av parken. I juni 2009 öppnades första delen för allmänheten och juni 2011 den andra delen. Den tredje ochs sista delen blev klar under 2014 och öppnades för allmänheten i september samma år.

Väl hemma blev det lunch och en runda upp till Union Squere och den enorma sportbutiken Paragon sports. Jag köpte ett par Hoka Clifton till riktigt bra pris.

blogghooka

Lite fakta om Hoka
För några år sedan lanserade Hoka sina traillöpskor med tjocka sulor. Men efterhand har det gått upp för fransmännen att stötdämpning inte bara är en fördel för ultratraillöpare, utan också för vanliga asfaltslöpare. Ju mer benen skonas från stötar mot det hårda underlaget, desto snabbare kan man löpa.

Clifton är kulmen på detta konstaterande. Den är Hokas klart lättaste sko, och den är tänkt att användas som tävlingssko i långa asfaltslopp som hel- och halvmaraton.

Lite senare samma dag åkte vi upp till Central Park och målområdet för New York Marathon vid Restaurangen Tavern on the green.

bloggtavern

Där låg New York Marathons utställnings- och samlingslokal. Här pågick föreläsningar, gratis Yoga, försäljning av kläder m.m.

bloggmål

Härifrån utgick också alla organiserade löprundor. Ikväll var det Harlem Road Runners som ledde några grupper där Vi sprang i dom södra delarna av Central park i lugnt tempo.

bloggharl

På fredag morgon tog jag mig själv upp till Central park tidigt på morgonen med tunnelbana för att delta på en löprunda enligt denna annons på Facebook.

bloggnew

Vi sprang igenom hela Central Park och delar av marathonbanans sista 5km. Bl.a. Sprang vi runt den berömda Jackie Onassis sjö.

bloggjackie

Jag fick sällskap med Brad från New York Flyers som berättade att Stockholm Marathon var hans absoluta favorit.

bloggvbrad

Vi var ganska många som sprang men delades in i fartgrupper. Jag sprang ca 10km med denna grupp i 4:45-tempo.

bloggnden

Jag fick massor av bra tips längd med rundan och en historisk genomgång av Central Park med omgivningar.

På lördagen hade jag definitivt bestämt mig för att ge upp chansen att få springa New York Marathon på söndagen och fokuserade istället på att hitta nya sköna löprundor att springa istället.

Denna vackra lördag sprang Vi över Brooklyn Bridge där Vi efter bron vek av till höger och sprang längs med vattnet.

bloggbroo

Utsikten över Manhattan från Brooklyn Heights Promenade var fantastisk.

bloggprome

Vi sprang samma väg tillbaks på Brooklyn Bridge.

bloggbrookl

Söndag och dags för New York Marathon, idag för första gången som åskådare på ett maratonlopp. Gick ut på stan för att köpa frukost och mötte massor av folk med stressade och sammanbitna ansikten. Ett sting av besvikelse gick genom mina tankar när jag såg att dom var på väg till New York Marathon. Jag ville ju också vara en av dem.

bloggmarat

Läste in mig på racekartan och vi bestämde oss för att ta tåget till 1 avenue och 78 street och kolla när löparna passerade 30km.

bloggkart

Vi var på plats lagom för att se rullstolsåkarna rulla förbi och ganska snart kom den kvinnliga elitgruppen som startade kl. 09:20 (30min före killarna)

bloggkv

En stund senare kom herrarnas elitgrupp som var ungefär lika stor.

bloggmale

Efter att männen passerat skyndade vi över till Central Park och 40km passeringen. Där stod vi tills löparna med sluttid under 3tim passerat. Vi hann heja på en handfull svenskar bl.a. Anders Szalkai som gick i mål på 2:45.

Dagens vinnare:

bloggvin

Att ta sig ut på västra delen av Central Park var nästan omöjligt, då den var reserverad för löpare som gått i mål. Vi tog oss ut vid 83:e Street. Där tog Vi Tunnelbanan till 168:e Street och sprang längs den vackra Riverside Park söderut.

bloggriv

Måndag morgon och idag gick löpturen genom Chinatown och bort till East River Park

bloggeast

Där sprang några riktigt snabba löpare och jag drogs med i deras höga tempo. Blev positivt förvånad när milpasseringen landade på 44:38. Det blev 14k riktigt bra löpning som jag är nöjd med.

Näst sista dagen i New York spenderades bl.a. med en lugn och skön löprunda i ett soligt Central Park. Vi sprang till fontänen som är med i TV-Serien Vänner och därefter vidare till John Lennons minnesdel av parken, Strawberry Fields. Med denna runda har har jag sprungit i alla delar av denna fantastiska park som skapades 1857.

cpc1

Parken är fyra kilometer lång, knappt en kilometer bred, och sträcker sig från 59th Street i Midtown till 109th Street i Harlem.

Sisat dagen i denna löpvänliga stad sprang jag  backintervaller upp- och nedför Brooklyn Bridge och därefter samma sak på Manhattan Bridge.

bloggwer

Mitt tips om ni åker till New York och inte vill springa själv är att kolla upp dom lokala löpklubbarnas organiserade löpturer eller på butiker typ Paragon sport som har löpturer på tisdags kvällar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här