Lördagen 17 september är det dags för Black River Run i Västerås. Vi har checkat läget med tävlingsledaren Bo Johansson.

Hur är känslan inför årets event?
– Det känns bara bra inför årets BRR, det är nu det femte året som vi kör tävlingen så rutinerna är på plats även om det som alltid är många bollar i luften de sista veckorna före start. Anmälningarna har också strömmat in nu under augusti med fler startande ju längre distansen är, ultralöpning lockar mer och mer och många vill utmana sina gränser.
Vad döljer sig bakom namnet Black River Run?
– Det kanske låter fel att vi gett loppet ett engelskt namn men det finns faktiskt lite logik bakom. Ån som rinner in mot Västerås och som banan följer under halva varvet heter Svartån och 100 miles lopp ”uppfanns” en gång i tiden i USA när Western States 100 miles Endurance Run genomfördes 1974 som världens första 100 miles lopp. Det har sedan dess varit ett av de mest klassiska ultraloppen som alla vill springa men få får plats i. Det passade bra med ett engelskt namn på ett miles lopp och Svartån blir ju Black River även om vattnet mest är brunt av alla lerjordar i Mälardalen.
Berätta lite om historien bakom BRR?
– Jag hade en tanke för länge sedan att arrangera någon typ av långlopp i Svartådalen men det var först efter att jag hade sprungit mitt första 100 miles lopp på TEC i Täby som tanken slog rot. Det blev sedan många provrundor för att få till en bana som var bra, både utmanande och fin att springa. 2012 var det premiär, men då bara med 50 miles som längsta distans för att vi skulle lära oss arrangera ett ultralopp. När det sedan året efter var dags för 100 miles krävdes det en del annorlunda planering för ett lopp som pågår i upp till 30 timmar.
Vad utmärker Black River Run?
– Precis som i alla ultralopp är det stämningen och kamratskapen. Alla hjälper alla till 100 procent, det spelar ingen roll om man tillhör eliten eller är nybörjare, man är en del i gänget, man tar och ger allt det stöd man kan till varandra. I Västerås Löparklubb är vi också många som springer ultralopp av olika slag själva så vi vet vad det innebär och kan ge massor av stöd och råd när det behövs, baserat på egen erfarenhet.
Hur tuff terräng avgörs loppen i?
– Det tuffa med BRR’s bana är egentligen variationen. Det gäller att klara av all typ av terräng i samma lopp, rena asfaltslöpare tycker det är bökigt bitvis och traillöparna vill ha mera sådant. Precis det är tanken, det skall vara en utmaning i att kunna hantera variationen och samtidigt få uppleva många olika miljöer. Noga räknat är det 12 procent riktigt tekniska partier med sten, rötter, berghällar och kanske lera, i andra ändan av skala är det 12 procent asfalt, däremellan är det en variation av större stigar, grusvägar och motionsspår.
Hur många deltagare hade ni förra året och siktar ni på att slå det i år?
– Förra året hade vi 133 anmälda totalt fram till start, det skall vi slå i år. Nu efter den 31 augusti när ordinarie anmälningstid gick ut har vi några fler anmälda än motsvarande tid förra året. Framförallt är det klart många flera på 100 miles. Utmaningar lockar.

Hur ser det ut på elitsidan? Några namn klara?
– Än så länge är det inte några av de riktiga toppnamnen med i startlistan om jag inte missat någon, men det finns ett par som kan vara på gång. Däremot är det många riktigt bra ultralöpare som kommer med en oerhörd massa erfarenhet från snart sagt varenda stort lopp det finns runt om i världen. Ett par som jag vill nämna speciellt är Anders och Martin Scharp som på BRR försöker fullfölja sitt 4:e 100 miles lopp i Sverige på 12 månader och därmed erövra The Swedish 100 miles challenge. Det finns också löpare från sex länder utöver Sverige, med den mest långväga från andra sidan jorden, från Tasmanien!!
Några nyheter i år?
– Det nya för i år är att vi testar att köra en klass med marathon-distans. Det är än så länge klart färre deltagare än vi räknat med, men ett marathon i den delvis tuffa terrängen kanske inte lockar alla marathonlöpare. För de som gillar en ren asfalts-mara i stan kommer vi med in stor nyhet till våren istället.
Finns det prispengar?
– Nej, det är inga prispengar på BRR, det är inte speciellt vanligt i ultrasammanhang. Däremot har vi en del fina priser från våra samarbetspartners, Outdoor Experten, Tailwind och X-Kross, bl.a. två fina Polarklockor som lottas ut bland de som fullföljer 100 respektive 50 miles.
Hur nära inpå start kan man anmäla sig?
– Det går att anmäla sig fram till en timma före start, men vi vill helst att man anmäler sig så snart som möjligt, det underlättar väldigt mycket för förberedelserna.

Varför ska jag enligt dig delta i Black River Run?
– För att uppleva stämning på ett riktigt ultralopp. De stora upphaussade loppen runt om i världen med uppåt 1 000 eller fler deltagare har sin tjusning, men där blir man ganska anonym om man inte är i toppen. På BRR hinner nästan alla lära känna alla och alla njuter av den gemensamma upplevelsen och utmaningen.
Lycka till den 17 september!
– Tackar.