Många starka prestationer i Asics Stockholm Marathon

  0
  615

  Det presterades många bra resultat när Asics Stockholm Marathon äntligen kunde arrangeras igen. På lördagen var klassikern för första gången förlagd till hösten.

  Carolina Wikström i mål som vinnare av SM-guldet i maraton på den bästa tiden som en svenska har presterat i SM-sammanhang och i Stockholm Marathon genom alla tider. Foto: Deca Text&Bild

  Inställt 2020 på grund av pandemin och inställt sommaren 2021 av samma anledning. Men nu när restriktionerna har släppts, blev 9 oktober ett perfekt datum i en behaglig temperatur att springa i. 12 000 deltagare var anmälda från 93 länder, vilket är en minskning från 2019 med 4 000 deltagare. Men det är ändå en riktigt bra deltagarsiffra med tanke på omständigheterna.

  Herrklungan där David Nilsson och Samuel Tsegay syns långt fram i det här skedet av loppet. Foto: Deca Text&Bild

  I både herr- och damklassen fanns det på förhand förhoppningar om svenska totalsegrar. Så blev inte utfallet, trots riktigt bra insatser från de svensktävlande topplöparna.

  I herrklassen sprang en klunga med tolv löpare länge tillsammans. I den fanns David Nilsson, Högby IF, Samuel Tsegay, Hälle IF och Samuel Russom, Hässelby SK. Halva distansen passerades på 1.06.18. David Nilsson började tappa några sekunder vid 25 kilometer och sprang till sist i mål som bronsmedaljör i SM med 2.14.33, vilket gav en total niondeplats.

  Samuel Russom vann SM-silvret i maraton med nya personliga rekordet 2.13.38. Foto: Deca Text&Bild

  Strax innan två timmars löpning fick Samuel Russom det extra jobbigt och släppte täten. Samuel belönades med en silvermedalj i SM när han kom i mål på Stockholms Stadion med nya personliga rekordet 2.13.38, vilket gav en total femteplats i loppet.

  Guldmedaljören i SM-klassen Samuel Tsegay var bara tio sekunder ifrån totalsegern i Asics Stockholm Marathon. Foto: Deca Text&Bild

  Samuel Tsegay var länge med i toppstriden, men tvingades släppa några sekunder när det var cirka en kilometer kvar av de 42 195 meterna. I mål hyllades han som vinnaren av SM-guldet med 2.12.34 och en total fjärdeplats.

  Fikadu Teferi hade mest och bäst krafter kvar på slutet av de 42 195 meterna och kunde vinna årets Asics Stockholm Marathon. Foto: Deca Text&Bild

  Starkast av alla herrar den här dagen var Fikadu Teferi, Etiopien, som vann med tiden 2.12.24, närmast före James Kiplagat, Kenya, 2.12.26 och Ronald Korir, Kenya, 2.12.30. Samuel Tsegay var alltså bara tio sekunder från segern och ännu närmare totalpallen.

  Andra svenskar som presterade riktigt bra och satte nya personliga rekord var till exempel Jonas Leandersson, IF Göta Karlstad, som noterade 2.16.40 i sin debut på maratondistansen, vilket gjorde honom till totalelva och fyra i SM-klassen. Ebba Tulu Chala, Kepp up running club, var tillbaka efter några skadefyllda säsonger och kom femma i SM-klassen med 2.18.24. Kristofer Låås, Keep up running club, satte nytt personligt rekord med 2.19.08 som sexa i SM-klassen.

  Atalel Anmut i mål som vinnare av Asics Stockholm Marathon 2021. Foto: Deca Text&Bild

  Damloppet vanns av Atalel Anmut, Etiopien, som ett tag såg ut att hota Grete Waitz banrekord. Hon passerade halvmaran på 1.12.36. Carolina Wikström, LK Roslagen, var då en minut och 27 sekunder efter Anmut med 1.14.03.

  Carolina Wikström slutade totaltvåa och vann SM-guldet i Asics Stockholm Marathon 2021. Foto: Deca Text&Bild

  Den sista biten in mot mål var Anmut synbart sliten och Carolina kom närmare och närmare, men Anmut kunde hålla undan och vinna. Carolina Wikström slutade tvåa med nya SM-rekordet 2.29.56. 53 sekunder ifrån segern och med en snabbare andra halva än vad segraren hade.

  – Jag är trött och nöjd. Planen var att gå under 2.30 och det klarade jag ju, sammanfattade Carolina efter målgången.

  Carolinas 2.29.56 är den bästa tiden av en svensk löpare genom tiderna i Stockholm Marathon och i SM-sammanhang.

  En nöjd Charlotta Fougberg i mål som SM-tvåa och totaltrea i loppet. Foto: Deca Text&Bild

  SM-silvret gick till Charlotta Fougberg, Ullevi FK, med 2.31.08. Charlotta blev totaltrea i loppet.

  Hanna Lindholm som bronsmedaljör i SM-klassen. Foto: Deca Text&Bild

  SM-bronset vanns av Hanna Lindholm, Huddinge AIS, med 2.32.27, vilket gjorde henne till totalfyra. Camilla Elofsson, Huddinge AIS, kom fyra i SM-klassen med 2.38.39 och Johanna Salminen, FK Studenterna, tog hand om femteplatsen i SM-klassen med 2.41.15.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här