Racerapport Stockholm Marathon 2021

3
512
Glada i hågen några hundra meter efter starten.

Årets Stockholm Marathon var något jag länge haft i bakhuvudet men pga de skadeproblem jag haft under året inte känts speciellt rimligt med start.

Då sensommaren och hösten ändå visat uppgång i både form och hälsa blev det ändå en anmälan relativt sent. Även om farten finns där hyfsat har det endast blivit ett pass på 35 km sen i maj och bara två över 30 km senaste månaderna så knappast optimalt.

Stockholm Marathon 2019 var min första mara någonsin med en skräckblandad upplevelse och ben som inte bar hela vägen så även om jag inte är i fjolårets form hoppades jag kunna slå pers på banan, alltså sub 2:54. Planen var att gå för sub 4:00 snitt med en förväntad positiv split då backarna på söder är rätt tunga.

I fållan hinner jag snacka ihop mig med teamkompis Mikael Eriksson (Team AnyPace Sweden) och vi bestämmer oss för att gå ut lugnt men i runt 3:55 fart.

Innan starten går har man nästan rysningar för att äntligen stå på en startlinje igen med så många människor, mäktigt minst sagt.

Vi kommer iväg bra utan problem och håller oss hyfsat i skinnet och passerar första fem på 19:20. Det rullar på rätt ok men jag hamnar lite själv och ligger och matar på. Vädret som var rätt optimalt och utan allt för mycket vind gjorde att jag inte brydde mig om att ha en rygg att följa. Femmorna rullar på med 19:40, 19:38 och 19:29 innan halvan passeras på 1:22:31. Några mindre svackor men nu ska loppet snart börja på riktigt vid 25 km och där backarna börjar. Uppför slussen och förbi färjorna håller jag i ok även om jag droppar över 4:00 fart i backarna så är kroppen inte i katastrofläge än. Vid 30 km har jag 1:53 min tillgodo på 4:00 snitt så huvudräkningen var i full gång. Backarna på söder är rätt jobbiga och det var nästan med lättnad att komma fram till Västerbron.

Efter bron är det ”bara” sju km kvar men ganska platt och vi har medvind och minsta lilla extra skjuts hjälper. Nu är det lite tunnelseende och tar bara km för km men faller inte igenom utan håller ca 4:05 fart. Sista backen upp mot stadion och nu är målet nära och lyckades plocka några placeringar till innan jag skär mållinjen på 2:47:24.

Trots att det är ca 5:30 min från mitt pers är jag ändå nöjd med tiden och genomförandet samt ett annat mål att nå topp 100 totalt.

Inte fullt lika glad i hågen vid ca 41 km. Foto: Uffe Petersen

Detta lopp var energiupplägget lite annorlunda då jag hade all energi och dryck med mig. Två st softflasks med vardera 250 ml Umara sportdryck (totalt 90 gram kolhydrater) samt fyra Umara gel (totalt 100 gram kolhydrater) funkade rätt bra även om man helst slipper bära med sig drickan. Tycker att det är svårt att få i sig vätska från stationerna och skönt att bara glida igenom och sköta sig själv.

Men nu till gårdagens höjdpunkt som var PUBLIKEN. Var det ett uppdämt behov att komma ut bland folk efter pandemin eller är Stockholm på väg att bli ett nytt London eller New York? Helt galet tryck vissa sträckor gjorde loppet så mycket lättare och roligare så stort tack till alla som kom ut och hejade.

Nu blir det några dagar med lite vila innan man tar tag i nått annat lopp.

På återhörande

3 KOMMENTARER

  1. oh så tröööt man blir på alla dessa J A G skriverier….. förmodar att ni fotar E R själva med…..

    narcissismen har blivit en folksjuka av gigantiska mått….

    och den gamla journalismen tycks gå mot sin död då det är J A G som tar över

    tack för ordet….

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här