Marcus vann ett av världens tuffaste ultralopp

1
226

Marcus Berggren gillar att springa långt. Riktig långt. Nyligen vann han ett av världens tuffaste ultralopp, Arrowhead Ultra 135, i USA och krossade gällande banrekord.

IMG_15390823741670
Marcus Berggren i mål som överlägsen vinnare av ett av världens hårdaste ultralopp, Arrowhead ultra 135.

– Visst var jag där för att tävla. Men att det skulle gå så bra och att jag skulle vinna trodde jag inte, säger Marcus efter kvällens simpass i hemorten Ljusdal.

Det finns hyggliga nyanser även inom ultralöpning. Arrowhead Ultra 135 är ett 135 miles (217 km) långt lopp i Minnesota. Starten är i International Falls, populärt kallat Frostbite Falls eller USA:s kylskåp (Icebox of the nation). Loppet följer Arrowhead trail genom en av världens kallaste platser. Temperaturen kan gå så långt ner som till -50 F. Det är ofta utsett till ett av världens hårdaste lopp, bland annat i The World´s Toughest Endurance Challenges.

– Arrowhead ska vara tuffare än Badwater om man får tro de som gjort båda, berättar Marcus.

Efter Stockholm Marathon 2010 kom den 40-årige programmeraren i kontakt med ultralöpning för första gången.

– Jag visste inte ens vad ultralöpning var på den tiden. Sedan dess har det blivit några 100 miles lopp och jag har också varit med i Marathon de Sables i Sahara-öknen.

I Arrowhead 135 ska löparna också dra en pulka med förnöjdheter som väger 15-17 kilo.

– Det var inte så kallt den här gången. Det växlade mellan tio minus och ett par plusgrader. Vi var ett gäng som stack iväg i början. Första maratonsträckan (4,2 mil) avverkades på cirka fem timmar. Det kändes lite väl snabbt.

Marcus taktik var att inte sova en sekund och minimera vilan. Vid de tre checkpointsen där många deltagare försökte hitta nya krafter ödslade inte Marcus mycket tid. Sovsäcken packades aldrig upp.

– Totalt använde jag bara 21 minuter vid de tre checkpointsen. Att stanna några längre stunder tog mig inte framåt, konstaterar Marcus.

IMG_12340673516420
Många mil utan någon människa i sikte.

Han klarade kosten med jordnötter, choklad, soppa, vatten, några gels och kaffe. Under slutdelen av loppet visste Marcus att han var i ledningen, men inte med hur mycket.

– En av mina medtävlares pappa ropade att hans son var precis bakom mig. Men jag hade ingen aning. Jag vände mig om hela tiden och till sist tyckte jag att jag såg honom. Jag skrek och pratade med träden mot slutet och hallucinerade. Det var en känslosam målgång. En enorm känsla att veckla ut den svenska flaggan och springa i mål.

Marcus passerade mållinjen på den fantastiska tiden 34 timmar och 20 minuter på de 217 kilometerna. Betryggande fyra timmar och 20 minuter före de båda tvåorna från USA.

Segertiden var också banrekord med nästan tre timmar.

– Det var så jävla skönt att slippa röra på sig, säger Marcus om den direkta känslan vid målgången.

Var det värt allt slit?

– Det var värt varenda sekund, även om psyket tar slut. Jag vill göra det igen, fast först vill jag genomföra Badwater genom Death Valley i USA, ett ultralopp på en av världens varmaste platser.

Hur mycket fick du i vinstpengar?

– Ha, ha. Det var första gången jag vann ett lopp. Nio nya tånaglar, en trofé och en mössa får väl duga.

_CA59477
Marcus i ökenloppet Marathon de Sables.

Arrowhead Ultra 135 kan också genomföras på cykel och skidor.

– Ett långsiktigt mål jag har är att genomföra loppet i alla tre discipliner.

Hur mådde kroppen efter den brutala insatsen?

– Fötterna var katastrof och helt förstörda liksom fotlederna. De sista fyra milen av loppet var en enda lång slakmota, att fyra mil kunde vara så långt.

Att springa till exempel SM i ultralöpning på 100 kilometer är inget som lockar.

– Nej, det känns för kort. Nästa lopp blir Täby Extreme Challenge som i år har en 200 milessträcka, det borde passa mig, säger Marcus Berggren.

Springlfa.se säger inte emot honom.

Sue Lucas, från Kanada, vann damklassen med tiden 42 timmar och 31 minuter, vilket räckte till en åttonde plats totalt inklusive herrarna. Tiden var banrekord med 5,5 timme.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här