Härlig mix av motionärer och elit i Atea Norrköpings Stadslopp

0
49

Atea Norrköpings Stadslopp – Motionsfest eller elitlopp? Självklart båda om du frågar tävlingsledaren Mikael Grip, från arrangörsklubben Tjalve IF Norrköping.

Löparglädje på Drottninggatan i Atea Norrköpings Stadslopp. Arkivbild: Josefine Loftenius

– Först och främst är Stadsloppet ett event för alla. Hela upplägget syftar till det, med cirka 15  olika musikakter utmed banan och mycket annat som är motionsvänligt. Till exempel har vi jogg-och gåklass på fem kilometer för de som inte har så bråttom. Norrköpings kommun sponsrar sina anställda med startavgiften vilket förstås är jättebra, berättar Mikael Grip.

Trenden i Sverige på många motionslopp är att fler och fler väntar med sin anmälan tills de sista dagarna inför loppet.

– I skrivande stund har vi cirka 900 anmälda och det blir säkert minst 600-700 till innan lördagen 19 augusti. Den dag då vi får in överlägset mest anmälningar är på tävlingsdagen. Detta gör det extra knivigt att beställa medaljer och nummerlappar. Men vi har 2 000 medaljer så det ska räcka, lovar Grip.

Mustafa Mohamed siktar på en ny seger i Atea Norrköpings Stadslopp men han kommer att utmanas hårt. Arkivbild: Josefine Loftenius

Atea Norrköpings Stadslopp blir en riktig elitmönstring. På tio kilometer återfinns Mustafa “Musse” Mohamed, Hälle IF, som gärna vill vinna i Norrköping igen (etta 2012 och tvåa 2016).

– Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, och Robel Fsiha, Spårvägens FK, har hört efter om “Musse” kommer och vill gärna möta honom. Ebba var bara sekunder bakom “Musse” i GöteborgsVarvet när “Musse” vann SM-guld och Ebba tog hem silvret. Robel som vann SM-guld på tio kilometer landsväg tidigare i somras är i riktigt bra form och kan utmana om segern.

Även flerfaldige mästaren Abraham Adhanom är anmäld på tio kilometer, men kommer att springa fem kilometer först.

– Abrahams målsättning är att dubblera. Det tänkte han göra även förra året. Men efter att ha vunnit fem kilometer efter ett tufft race så avstod han start på dubbla distansen.

Andra duktiga löpare på “tian” blir bröderna Kingstedt, John och Otto. Samt hemmahoppen Marcus Åberg och Johan Fagerberg.

Ida-Maria Nicklasson vann nyligen KK-Joggen och blir också en av favoriterna i Atea Norrköpings Stadslopp. Arkivbild: Josefine Loftenius

På damernas tio kilometer kan Norrköpingstjejen Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK, ta hem segern Hon är i strålande form, men utmanas av Mikaela Larsson, Spårvägens FK, svensk mästarinna på maraton 2017 och Hanna Lindholm, Huddinge AIS.

Kan den regerande svenska mästarinnan i maratonlöpning, Mikaela Larsson, vinna även i Atea Norrköpings Stadslopp? Arkivbild: Deca Text&Bild

Herrarnas fem kilometer har bästa startfältet i loppets historia med Norrköpingssonen Anton Danielson, Malmö AI, som en publikfavorit. Han utmanas rejält av klubbkompisen och EM-löparen Jonas Leanderson (3.36 på 1 500 meter) som gör en hyperintressant start i och med att han sällan springer stadslopp. På fem kilometer finns också fler som kan vara med och hugga om tätplatserna som Anders Grahl, Hälle IF, och Andreas Jansson, Hässelby SK. Samt Eskilstunaduon Adhanom och Dawoud.

Landslagslöparen Jonas Leanderson gör en superintressant start på fem kilometer i Atea Norrköpings Stadslopp. Arkivbild: Deca Text&Bild

På damernas fem kilometer kommer Charlotte Karlsson, Hässelby SK, tillbaka för att försvara segern från förra året. Linn Nilsson, Hälle IF, kan bli en svår nöt att knäcka.

Charlotte Karlsson vann femkilometersloppet i Atea Norrköpings Stadslopp 2016 och siktar på en favorit i repris i år. Arkivbild: Magnus Andersson

Midnattsloppet avgörs i Stockholm på kvällen den 19 augusti. Ändå väljer många landslagslöpare att åka från Stockholm och tävla i Norrköping.

– Vi tar hand om “våra” elitlöpare på ett bra sätt. De får personliga inbjudningar, hotell och våra prispengar(som betalas som träningsbidrag till den aktives klubb) är faktiskt högre än vad de har på Midnattsloppet. Det blir ett perfekt genrep för de bästa inför ban-SM som avgörs helgen efter Stadsloppet. Sedan har Atea Norrköpings Stadslopp ett väldigt gott rykte i löparSverige. Tjalve är duktiga på att arrangera och självklart önskar vi att ännu fler motionärer hittar till vårt event, säger Mikael Grip.

Fullt drag på Drottninggatan vid starten på tio kilometer. Atea Norrköpings Stadslopp arrangeras under stadsfesten Augustifesten så det är många Norrköpingsbor som är ute på gator och torg och hejar på sina favoriter. Arkivbild: Josefine Loftenius

Fakta/Atea Norrköpings Stadslopp lördagen 19 augusti

Start-och mål: På Drottninggatan i höjd med Spiralenhusen. Från scenen kommer Atea att direktsända loppet via två 75-tumsskärmar från sin vattenstation vid strömmen. Proffsspeakern Jessica Falkman sköter snacket och DJ Addek har hand om musiken.

Barnlopp: Lilla ICA Strömmen-Loppet startar 10.30. Medalj, godis och dryck efter mål. Plus glass och matchbiljetter till IFK Norrköping-Östersunds FK. De tre första i varje klass får presentkort till Kolmårdens Djurpark. Övriga har chans på presentkort från Busfabriken.

Det finns också många barnklasser att välja på i Lilla ICA Strömmen-Loppet som ingår i Stadsloppet. Arkivbild: Josefine Loftenius

5 km: Start 12.00.

10 km: Start 14.00.

Alla får: Medalj sponsrad av Norrköpings kommun. Energipåse från Maxi ICA Stormarknad, med banan, russin, dryck och kexchoklad. Alla deltagare och alla funktionärer får två matchbiljetter var till allsvenska toppmötet mellan IFK Norrköping och Östersunds FK söndagen 27 augusti. Alla får gratis glass från Brödernas Kafé. Chans att vinna fina priser från ett av Sveriges största prisbord.

Musik: Cirka 15 musikakter av alla de slag utmed banan. Allt från körer till hårdrock och DJ:s.

Tävling i tävlingen 1: Maskeradklass med fina priser.

Tävling i tävlingen 2: Det flygande spurtpriset där snabbaste man och kvinna vinner flygbiljetter Norrköping-München t.or. Start vid Holmentornet och mål vid Flygeln, 220 meter.

Tävling i tävlingen 3: Det klassiska däckpriset som står någonstans utmed banan. Ett till en kvinnlig deltagare och ett till en manlig deltagare. Ta däcket och vinn fyra nya vinterdäck.

Välgörenhet: Tio kronor av anmälningsavgiften går till KFUM Norrköping och deras projekt PLAY NKPG, som syftar till att fler barn och ungdomar ska kunna prova på olika idrotter till en så billig peng som möjligt.

För anmälan och mer information: 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här