Motionsfesten Atea Norrköpings Stadslopp vässar banan

0
13

Den 15 augusti avgörs sjunde upplagan av Atea Norrköpings Stadslopp. Ett event som genomgår en del löpvänliga förändringar.

Vacker löpning utmed Strömmen i Norrköping. Arkivbild: Peter Holgersson

– Förut har vi kört under Norrköpings stadsfest på en lördag. Nu kör vi en onsdagskväll. Vår erfarenhet från andra lopp är att det är lättare att få med företag och deras personal efter jobbet en vardagskväll istället för en lördag i slutet av semestern, säger tävlingsledaren Mikael Grip från arrangörsklubben Tjalve IF Norrköping.

Är det några andra nyheter?

– Ja, huvuddelen av den vackra bansträckningen är kvar. Men vi har flyttat start och mål från Drottninggatan, med gatsten och spårvagnsspår, till en parallellgata som är mycket mer löpvänlig. Flytten gör också att det blir ett längre upplopp, som gjort för spännande spurtstrider.

Vilka distanser erbjuder ni?

– Vi börjar med barnlopp, som är 1,2 kilometer, med fyra olika starter indelat i åldersklasser. Sedan är det femkilometersloppet och sist men inte minst tiokilometersloppet, som springs två varv på femkilometersbanan genom kända Norrköpingskvarter och utmed vackra Motala Ström. Banorna är självklart kontrollmätta av förbundsmätare.

Tummen upp för Atea Norrköpings Stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson

Vad får man som deltagare i Atea Norrköpings Stadslopp?

– Först och främst ett härligt och roligt motionsevenemang. Redan i nummerlappskuvertet får alla deltagare en praktisk och snygg buff från vår titelsponsor Atea. Alla som deltar får två matchbiljetter var till allsvenska mötet mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg den 27 augusti på Östgötaporten. Just det samarbetet tror jag är unikt för ett motionslopp och något vi är glada för.  Alla deltagare får förstås en medalj efter målgång, som sponsras av kommunen. Finspångs Brunnsborrning borrar bland annat efter vatten och serverar jordens bästa sportdryck i snygga fyllda vattenflaskor som löparna får efter målgång.  Sedan har vi Maxi Ica Stormarknads energipåse som också alla får. Vi har också ålderklasser där man kan jämföra sig med jämnåriga, det gäller på både fem och tio kilometer.  I Lilla ICA Strömmen-Loppet delas det ut godispåsar och dryck till alla barn. De tre snabbaste i varje klass får komma upp på scenen och vinner entrébiljetter till Kolmårdens Djurpark.

Har ni som vanligt ett digert prisbord?

– Ha, ha. Ja, det är vi kända för. Alla som deltar har chans att vinna jättefina priser oavsett fart i loppet. Bland annat lottas det ut en elcykel från Norrköpings Cykel & Motorcentrum värd 12 490 kronor. Andra fina priser är årskort på gym, hotellnätter, restaurangbesök, med mera. För de som har valt att delta som lag kommer ett lag att vinna fem par löparskor från Salming. Tre lag kommer att vinna varsin upplevelse från Segway Norrköping.

Barnen kutar som vanligt Lilla ICA Strömmen-Loppet. Arkivbild: Peter Holgersson

Ni har något ni kallar “tävlingar i tävlingen”?

– Japp. Det är lite av tradition. De klassiska däcken är med även i år. Däckteam Ljura gummi sätter ut två däck någonstans utmed banan. Sedan springer en dam och en herre med dem in i mål och vinner fyra nya vinterdäck, montering och förvaring. Det brukar vara populärt. För den som vill vinna en fin kryssning till Åland med mat ska man satsa på maskeradklassen, som finns både på fem och tio kilometer. Vi har också Norrköping Airports flygande spurt efter cirka 2,8 km in i tiokilometersloppet. Det går också bra att satsa på det 220 meter långa spurtpriset på andra varvet, som alltså blir vid 7,8 kilometer. Snabbaste dam och snabbaste herre där vinner två flygbiljetter var Norrköping-München tur och retur. Det går alltså att gå till den starten, ge allt, och sedan gå i mål om man vill, men man måste fullfölja loppet.

Haren är förstås med även i år och sägs ha en del upptåg på gång. Arkivbild: Josefine Loftenius

Hur ser det ut på elitsidan?

– Det kommer att bli tuffa bataljer och starka elitfält som vanligt. Med svenska mått mätt har vi bra prispengar, som betalas ut som träningsbidrag till den klubb löparen representerar. Många anmäler sig sent, men redan är Andreas Jansson, Hässelby SK, anmäld som gjort 30.05 på 10 000 meter i år och är Sverige-fyra med den tiden. Abraham Adhanom, Eskilstuna FI, springer många stadslopp och är också med i Norrköping. David Nilsson, Högby IF, har aviserat start på fem kilometer. Formstarka Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, springer tio kilometer.  Marcus Åberg, Hässelby SK, född och uppväxt utanför Norrköping stämplar in som vanligt. Även Tjalves egen Johan Fagerberg kommer till start. Både Marcus och Johan kör tio kilometer. Lidingöloppsvinnaren Japhet Kipkorir, Hälle IF, kommer också att utmana om segern på tio kilometer. På damsidan är Charlotte Karlsson, Hässelby SK, klar. Ellen Persson, Högby IF, blir spännande att följa. Frida Michold, Team Forimp, kommer också . Sedan deltar våra egna “stjärnor” Elmina Saksi, som kör båda loppen, och Frida Södermark. Jag har också kontakt med ytterligare toppnamn som jag ännu inte kan avslöja. Skulle vara roligt om någon eller några av landslagsorienterarna som just nu är på VM skulle dyka upp. Det är inte omöjligt så mycket kan jag säga.

Dubbel glädje över mållinjen. Arkivbild: Josefine Loftenius

Har det varit lyckat att köra tiokilometersloppet som en varvbana 2×5 kilometer?

– Ja, det tycker jag. Det är väldigt svårt att logistiskt få till tio kilometer mitt inne i stan. Vi har mycket musik och happenings utmed banan, som inte minst deltagarna i gåklassen uppskattar. Det är också kul för artisterna att deltagarna kommer förbi två gånger istället för att bara svischa förbi. Det finns enklare platser att arrangera lopp på än i centrum. Vi kommer att ha cirka 120 funktionärer igång på tävlingsdagen som alla är oerhört värdefulla. Sedan har vi ett bra samarbete med kommunen och Östgötatrafiken som också verkligen vill det här.

Hur många deltagare siktar ni på?

– Som vanligt är det många som anmäler sig sent. Men cirka 1 500 deltagare är normalt, men vi har plats för fler. Det är förstås en förhoppning vi har att öka deltagarantalet i och med att vi bytt till en onsdagskväll när vi heller inte krockar med något annat lopp.

Lycka till den 15 augusti!

– Tackar! Det ska som vanligt bli superkul!

Till loppets hemsida för mer info och anmälan:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här