Motionsglädje i OMT Finspångs Stadslopp

0
281

OMT Finspångs Stadslopp avgörs onsdagen 29 maj. Vi har tagit ett snack med Anders Johansson, tävlingsledare från arrangörsklubben Finspångs SOK.

En vacker del av bansträckningen i OMT Finspångs Stadslopp. Arkivbild: Josefine Loftenius

Hur ser läget ut inför loppet?

– Det ser riktigt bra ut. Det mesta är på banan. Hela Finspång vill verkligen det här och det är en ren glädje att arbete med eventet.

Det är fjärde gången OMT Finspångs Stadslopp arrangeras och ni behåller den lite ovanliga distansen sju kilometer?

– Ja, så är det. Från början kunde det ha blivit en helt annan distans. Vi gjorde som arrangören till Trosa Stadslopp. Fokus låg på att få till en fin och omväxlande bansträckning. Sedan råkade den bli sju kilometer, vilket också är roligt. För att vara exakt är banlängden nog 7 100-7 150 meter. De flesta är vana vid fem eller tio kilometer. Nu måste man tänka till lite för att disponera krafterna på bästa sätt.

Startögonblicket i Bruksparken. Arkivbild: Josefine Loftenius

Vad utmärker OMT Finspångs Stadslopp?

– Motion och glädje. Visst kommer det en del elitlöpare som kämpar om ära och prispengar. Men det viktigaste är feststämningen och att det ska vara roligt att gå, jogga eller springa de sju kilometerna. Bansträckningen är riktigt fin och omväxlande. Det händer mycket i start-och målområdet i Bruksparken och det händer en hel del utmed banan. Bland annat satsar företaget Siemens på en egen energistation cirka en kilometer från mål. Det kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden kommer att blåsa upp en jätteportal cirka 400 meter från mål. Det kommer att finnas mycket pepp utmed hela banan, med olika musikstationer. Tack vare att vi har lyckats ordna så att olika företag sponsrar skolorna i kommunen med startavgiften, kommer alla elever delta helt gratis. Vi auktionerar också ut en tavla som den kända konstnären Marie Åkerlund donerat. Det företag eller den privatperson som lägger högsta budet vinner tavlan. Hela summan går till Finspång AIK:s bandysatsning för barn och ungdomar. Vi har också två däckpris, där en dam och en herre som tar med sig däcken till mål får fyra nya däck med montering. Vi fortsätter också med den populära Utrymningsspurten, en extra tävling i tävlingen, där man mitt i loppet ska avverka 100 meter så fort det går. Vi presenterar en enskild resultatlista för den tävlingen och har fina priser där också.

Full fart i barnens XL Bygg Lilla Slottsrundan. Arkivbild: Josefine Loftenius

Hur ser anmälningsläget ut jämfört med samma tid förra året?

– Riktigt bra. Vi har fler anmälda jämfört med samma tid förra året. De företag som är med och sponsrar försöker verkligen få med så många av sina anställda som det går. Det är tacksamt att som arrangör ha aktiva samarbetspartners.

Hur många deltagare siktar ni på i år?

– Kan vi hamna någonstans mellan 1 500 och 1 700 deltagare, så är det jättebra i en kommun med 21 000 invånare. När andra lopp har minskat, så har vi ökat varje år. Vi kommer att ha cirka 600 barn till start, vilket förstås också är mycket glädjande.

David Nilsson kommer tillbaka till OMT Finspångs Stadslopp för att försöka förbättra sitt eget banrekord. Arkivbild: Josefine Loftenius

Hur ser det ut på elitsidan? Några namn klara?

– Intresset bland elitlöparna i Sverige är extra stort i år. Eftersom vi via sponsring har höjt banrekordpriset till 7 000 kronor, vilket gör att den löpare som vinner och dessutom slår banrekordet kammar hem 10 000 kronor. VM-löparen David Nilsson, Högby IF, är anmäld och ute efter att slå sitt eget banrekord, 20.54 från 2017. Det var ett av Davids bästa lopp det året, så det blir inte lätt. Men David är i toppslag och gjorde nyligen 2.13 i Hamburg Marathon så formen är riktigt bra. Stort hemmahopp är Johan Fagerberg, Finspångs AIK, som alltid vill prestera på topp på hemmaplan. Evigt unge Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, kommer också till start liksom unga och lovande Norrköpingskillen Emil Millán de la Oliva. som tävlar för Eskilstuna FI. En joker på herrsidan blir hemmalöparen Robbin Kantarp, Finspångs AIK, som är i toppform och kan göra ett snabbt lopp. På damsidan är banrekordet 24.12 från 2016. Anastasia Denisova, Sävedalens AIK, är på gång liksom Cecilia Kleist, IK Akele. Sedan har vi kontakt med fler elitlöpare som kommer att bli klara innan starten.

Några nyheter i år?

– Vi erbjuder halva distansen för de som inte vill gå hela loppet. Det är något som har efterfrågats av en del företag, så då tillgodoser vi det önskemålet.

På Skäggebyvägen kan den som vill ladda på lite extra under 100 meter för att komma högt upp i resultatlistan i Utrymningsspurten. Arkivbild: Magnus Andersson

Vad får jag som deltagare i OMT Finspångs Stadslopp?

– En härlig motionsupplevelse med en extra festlig inramning. Alla får en snygg medalj efter målgång. Vi har ett extremt bra prisbord, där alla har chans att vinna något fint. Coop Viberga bjuder på olika energiprodukter efter målgång. Vi erbjuder gratis massage. Glass till alla barn från XL Bygg.

Hur nära inpå start kan man anmäla sig?

– En timme är det officiella svaret. Men det finns nog lite marginal på det också.

Duktiga löparen Elmina Saksi tog hem damerna däckpris förra året. Blir det en favorit i repris i år. Arkivbild: Josefine Loftenius

Lycka till den 29 maj!

– Tackar. Det ska bli riktigt roligt. Nu håller vi tummarna för ett skönt löparväder.

Till hemsidan för OMT Finspångs Stadslopp:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här