Mustafa berättar om rekordloppet

0
411

Nytt svenskt rekord på maratondistansen i Sevilla. Springlfa fick en pratstund med söndagens stora svenska löparhjälte, Mustafa ”Musse” Mohamed.

Mustafa Mohamed berättar om vägen fram till det nya svenska maratonrekordet och att han blev överraskad över framgången. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Det känns fantastiskt och ganska överraskande. Jag trodde nog innerst inne att det var för sent för mig att slå det svenska rekordet, berättar Mustafa vid mellanlandningen i Frankfurt på väg hem till Göteborg efter den lyckade resan till Sevilla.

Vi ber den snart 41-årige (fyller nästa söndag) att ta oss igenom de 42 195 meterna på Sevillas gator.

– Det var tre grupper med harar. Jag valde den tredje gruppen som skulle gå för 2.11. Det var lite stökigt i början, innan jag hittade rätt grupp. Strax innan två kilometer låg jag rätt, sedan blev det stökigt vid vätskestationerna. Jag trodde det kanske skulle vara 20 personer i gruppen, men det var cirka 30, vilket gjorde att det blev svårare att hitta sin egen vätska. Men banan var bra och vädret var bra. Farthållningen var också riktigt bra. Jag fick en svacka vid 18 kilometer, vet inte vad det berodde på. Det släppte och sedan gick det bra igen, berättar ”Musse” om den första halvan av loppet som han passerade på 1.05.25.

Mellan 25 och 30 kilometer gick det fortare och den ”femman” klockades på 15 minuter blankt.

– Jag försökte att inte titta för mycket på klockan, utan istället fokusera på att hänga med gruppen så länge det gick. Vid 35 kilometer försökte jag räkna ut vilken sluttid jag hade chans på, men hjärnan hängde inte riktigt med, förklarar ”Musse” och skrattar.

Mustafa Mohamed har haft en makalös löparkarriär med tunga segrar i terränglöpning, banlöpning och gatlöpning. Arkivbild: Deca Text&bild

När trodde du själv att du hade chans på David Nilssons svenska rekord 2.10.09?

– När det var en kilometer kvar förstod jag att det låg på gränsen, så då körde jag järnet. Jag kände mig stark på slutet och det var förstås en härlig känsla när jag såg att jag tagit det svenska rekordet.

Mustafa Mohameds nysatta svenska rekord på de 42 195 meterna lyder 2.10.03.

Hur högt rankar du den här prestationen jämfört med alla andra framgångar du haft under årens lopp?

– Som nummer två. Mitt svenska rekord på 3 000 meter hinder (8.05,75) är den enda insatsen jag rankar högre.

Jag har själv sett dig springa i mål i olika maratonlopp och du har varit väldigt trött, nästan svimfärdig och också besviken. Nu springer du andra halvan snabbare än den första och är riktigt pigg.

– Ja, i mina två 2.12-maror 2012 hade jag också en bra känsla. Men sedan är det skador och sjukdomar som har stört min uppladdning och träning, vilket gjort att det blivit jobbigt. Nu har jag fått vara skadefri i två år och det betyder mycket. Jag kände redan i New York Marathon förra hösten, att jag började komma i form, även om andra halvan då gick långsamt.

En stor skillnad är att Mustafa har börjat använda träningslägren utomlands på ett bättre sätt.

– Istället för att komma till ett träningsläger och jaga form där, försöker jag nu komma dit i bra form från början. Då kan jag utnyttja träningslägren på ett helt annat sätt och fortsätta bygga form och höja mig en nivå.

Mustafa Mohamed är nu svensk rekordhållare på 3 000 meter och maratondistansen 42 195 meter. Arkivbild: Deca Text&Bild

Inför Sevilla Marathon har Mustafa befunnit sig i Addis Abeba i Etiopien på ett månadslångt träningsläger.

– Det har gett mig massor att träna med riktigt bra löpare. Jag har också kört längre långpass, närmare 40 kilometer, istället för 30-35 kilometer. Jag tänkte faktiskt på det under loppet idag, att det kändes lättare än under passen i Addis, när vi körde 40 kilometer i 3.22-fart på den höga höjden.

2.10.03 betyder att ”Musse” klarat SOK:s nomineringsgräns till OS i Tokyo med 57 sekunder.

– Jag har inte tänkt på det innan dagens lopp. Nu känns det som att jag har goda möjligheter att komma med till OS, vilket förstås skulle vara jättekul. Jag vet inte när ett klartecken kan komma. Jag får ha en plan A och en plan B, tills jag vet hur det blir.

2018 hade Mustafa Mohamed funderingar på att lägga ned elitkarriären.

– Ja, men jag tyckte fortfarande det var kul med löpning och att jag skulle kunna prestera på en hög nivå. Jag tar ett år i taget, om jag fortsätter ett år till, eller fem år till, det vet jag inte. Självklart är jag glad att jag fortsatte satsa en dag som denna.

Mustafa Mohamed har bland mycket annat vunnit tre SM-guld i maratonlöpning. Arkivbild: Deca Text&Bild

Har du något lopp inplanerat framöver?

– Nja, det enda jag vet är att jag ska springa Wallanderloppet (sex kilometer) i Ystad i början av juli.

Kanske blir det också start i OS i slutet av sommaren. Mustafa Mohameds svenska rekord talar för det.

Fotnot: Även David Nilsson, Högby IF, är förstås högaktuell för OS efter 2.10.09 i Valencia Marathon, 51 sekunder bättre än SOK:s nomineringsgräns.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här