Mustafa "Musse" Mohamed vill vinna Lidingöloppet för fjärde gången

  0
  36

  Mustafa ”Musse” Mohamed är tillbaka i Lidingöloppets klassiska tremil som han vunnit tre gånger. Springlfa.se tog ett snack med den folkkäre långdistanslöparen.

  stadsloppet-10-km-002
  Mustafa Mohamed springer för sin fjärde seger i Lidingöloppet. Arkivbild: Magnus Andersson

  – Formen är bra, det ska bli kul. Jag har haft lite känningar i ett knä. Det hade jag även under och efter Stockholm Halvmarathon, men jag tror inte det ska störa mig på lördag, det handlar om en liten överansträngning. Jag är helt klart med för att vinna, det är min målsättning, berättar ”Musse”.
  Mustafa Mohamed, som tävlar för Hälle IF, har sprungit Lidingöloppet många gånger. Han har aldrig varit sämre än femma.
  Tre segrar har det blivit genom åren.
  2003 med 1.37.29.
  2004 med 1.40.36
  2008 med 1.37.10.
  – På lördag är det första gången sedan 2008. Det har inte riktigt passat in när jag laddat för maratonlopp och sprungit mästerskap, återhämtningstiden har varit för kort. Ibland har jag varit skadad. Men nu ser jag verkligen fram mot att springa Lidingöloppet igen.
  yjwz8wx5ocj2bjfvo2gm
  Så här såg det ut när ”Musse” vann Lidingöloppet 2008.

  Hur har du lagt upp träningen inför Lidingöloppet?
  – Jag har kört ganska mycket backträning, även innan halvmaran i Stockholm. Efter det loppet har jag tvingats att byta ut backintervallerna mot vanliga intervaller på grund av det krånglande knäet. Men det har inte varit någon fara, det är mer än försiktighetsåtgärd.
  Efter Stockholm Halvmarathon den 10 september, som förövrigt Mustafa vann med tiden 1.04.51, så har han genomfört två kvalitetspass, ett i lördags och ett i tisdags.
  – I lördags körde vi 5×5 minuter i ett ganska flackt skogsparti och avslutade med en tiominutare. Vilan var 1,5 minut mellan varje intervall.
  Med sin rutin så vet 37-åringen hur han ska lägga upp sina lopp på ett smart sätt. Det har han inte minst visat i många stadslopp i Sverige i sommar. En förmåga som är guld värd i ett lopp av Lidingöloppets karaktär där den sista milen är den klart tuffaste med en hel del kända och ökända uppförsbackar.
  – Det gäller att våga släppa om det går för fort. En gång var jag två minuter efter täten vid 20 kilometer. På slutet sprang jag om ledaren som gick i en uppförsbacke.
  Kör du samma taktik på lördag?
  – Ja, men jag försöker nog ändå hänga med första milen om det inte går alldeles för fort. Det är rätt gött att springa i en klunga. Känner jag att det går för snabbt så blir jag inte stressad av att släppa. Jag vet att jag mycket väl kan komma ikapp under slutdelen av loppet. Jag vill ha en känsla av att jag springer i tröskelfart under första milen, att det känns som ett träningspass i bra fart. Själva tävlingen och slita och kämpa börjar sista milen. Kan man vara hyfsat pigg sista fem-sex kilometerna och springa om motståndare på slutet så blir det en positiv spiral.
  dsc_2091
  Lewis Korir har också vunnit Lidingöloppet tre gånger. I skrivande stund är det oklart om han står på startlinjen på lördag. Arkivbild: Mikael Grip

  Lewis Korir, Kenyan boendes i Finland, har även han vunnit Lidingöloppet tre gånger och är anmäld till lördagens lopp. Dock står det att han är osäker till start. Spring har inte lyckats luska ut varför.
  – Kommer han till start så blir han förstås en svår motståndare. Han vet vad det handlar om, berättar Mustafa.
  Träningsjobbet är gjort. Nu är det fullt fokus mot de tre milen på Lidingö.
  – Japp. Idag joggade jag åtta kilometer och på torsdagen blir det något liknande. Nu är det bara det bästa kvar, säger Mustafa ”Musse” Mohamed.
  Fjolårssegraren William Morwabe, Kenya, kommer inte till start utan satsar istället på sin första maratonstart i Köpenhamn. Japhet Kipkorir, kenyan och klubbkompis med Mustafa i Hälle IF, kommer till start och har vunnit Lidingöloppet två gånger. Duncan Kipkurgat, Kenya, har gjort 1.04.33 på halvmaran som bäst och finns också med i startlistan. Robert K.Magut och Ibrahim Mukunga är två andra kenyaner med god kapacitet. Det ryktas också att någon av de duktiga etiopier som befunnit sig i Sverige under sommaren och sopat rent i de flesta stadslopp också kan komma till start.
  Mustafa Mohamed blir förstås storfavorit att även bli främsta svensk i loppet. David Nilsson, Högby IF, är lika stor favorit att bli näst bästa svensk.
  dsc_9793
  Linus Rosdal var snabbaste svenska löpare 2015. Arkivbild: Mikael Grip

  Andra starka svenska namn är Linus Rosdal, KFUM Örebro (bästa svensk 2015), John Kingstedt, Huddinge AIS, Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, Lars Södergård, Spårvägens FK, Daniel Lundgren, Turebergs FK och Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK. Även ultramästaren Jonas Buud, Mora IK, springer Lidingöloppets huvudklass. Medeldistansaren Staffan EK, Huddinge AIS, gör också en intressant start.
  För damerna är det fortfarande söndagens millopp, numera kallat Rosa Bandloppet som är huvuddistansen. På tremilen startar ändå så pass bra svenska löpare som Maria Larsson, Örgryte IS, Malin Ewerlöf, IFK Lidingö, Charlotte Karlsson, Hässelby SK, Yoie Bohlin, Hässelby SK samt skyrunningstjärnan Emelie Forsberg.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här