Nu vill Johan springa Finnkampen

  0
  137

  Formen är på gång igen för Johan Larsson som under lördagen sprang hem Citadelloppets tio kilometer i överlägsen stil.

  Johan Larsson
  30.41 efter en sololöpning. Johan Larsson var het i värmen på Citadelloppet. Foto: Ulf Bjarke

  Johan Larsson, Strömstad Löparklubb, imponerade stort i våras när han sprang 10 000 meter bana på 29.11, personbästa med över 30 sekunder. Sedan dess har han gått igenom en tuff tid. En hastig viktminskning ledde till att han hamnade i en ond spiral med utmattningssyndrom bland annat. Om detta kan ni läsa i hans blogg på www.springlfa.se.
  Nu är Johan emellertid på gång igen. Under varma förhållanden – cirka 25 grader och stekande sol – i Citadelloppet i Landskrona solosprang han tio kilometer på 30.41.
  – Målet när jag kom hit var att få en riktigt bra genomkörare, och jag tycker att jag hade en hyfsad känsla i kroppen när starten gick. Men redan på andra varvet började jag varva löpare. Det blev lite jobbigt, jag fick sicksacka och skrika på folk för att komma förbi.
  Loppet omfattade fyra varv på en flack, men småknixig, 2,5-kilometersslinga på grus och asfalt i anslutning till Landskrona slott. Johan avverkade varven på 7.36, 7.43, 7.43 och 7.41.
  – På sista varvet kunde jag springa på mer obehindrat, där flöt jag på och kände mig pigg och lätt. Sluttiden är helt okej. Jag är nöjd med att jag höll ihop det, säger Johan som inte tycker att han påverkades nämnvärt av värmen.
  Om sitt aktuella hälsotillstånd säger han:
  – Jag mår mycket, mycket bättre. Värdena är bra, men jag har lite problem med sömnen och återhämtar mig inte lika fort som tidigare efter hårda träningspass.
  Den 12–13 september avgörs Finnkampen på Stockholms Stadion. Johan har en förhoppning om att, precis som i fjol, representera Sverige på 10 000 meter.
  – Därför siktar jag på att springa Göteborgsvarvets seedningslopp i Växjö nästa helg, för att ge landslagsledningen ett formbesked.

  Maria Sandström var snabbaste kvinnliga löpare på tio kilometer i Citadelloppet. Foto: Ulf Bjarke
  Maria Sandström var snabbaste kvinnliga löpare på tio kilometer i Citadelloppet. Foto: Ulf Bjarke

  Maria Sandström, Malmö AI, gjorde fina 36.42 när hon i början av maj vann milloppet Springtime i Helsingborg. I Citadelloppet noterade hon 38.56, som räckte till en klar seger i damklassen.
  – Det var varmt och jobbigt, men kul att springa. Lopp med flera varv är alltid tuffa och det här var en ny upplevelse för mig, säger Maria, som nästa helg springer Trelleborgsloppet 10 kilometer, men annars blickar fram emot terräng-SM i Uddevalla i slutet av oktober.

  LouiseNilssonCitadell
  Efter en sommar präglad av en stressfraktur hoppas Louise Nilsson knipa en plats till Finnkampen. Foto: Ulf Bjarke

  Damklassen över fem kilometer vanns av Marias klubbkamrat Louise Nilsson på 18.01, där hon endast fick se sig besegrad av en manlig löpare. Louise har haft en motig löparsommar. Efter att ha sprungit 5 000 meter i lag-EM under midsommarhelgen drabbades hon av en stressfraktur i ena hälen.
  – Det är först nu som jag har börjat komma i gång igen. I förra veckan fick jag röntgensvar som visade att frakturen var läkt, säger Louise.
  Precis som Johan Larsson hyser hon en förhoppning om att få springa Finnkampen.
  – I hopp om att bli uttagen kommer jag att springa Trelleborgsloppet nästa helg och Midnattsloppet i Malmö helgen därpå. Annars är terräng-SM höstens stora mål.

  David Hartman, IS Göta, sprang med 33.34 in som tvåa bland herrarna på tio kilometer. Mats Aaman, IK Pallas, blev trea på 35.25.
  Annelie Blomquist, IS Göta, kom med 39.50 tvåa i damklassen tio kilometer. Marie Olsson (född 1963!), Björnstorps IF, slutade trea med 40.21.
  Sammanlagt fullföljde 226 löpare milloppet och 252 femkilometersvarianten.

  Resultaten från Citadelloppet hittar ni här.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här