Nytt banrekord av Elmina Saksi

0
157

Jönköping marathon genomfördes under lördagen för sjunde gången. Trots ett ihållande regn under hela loppet blev det en ökning av maratonlöpare jämfört med 2022, 377 löpare fullföljde de 42195 meterna. Maran har haft över 500 fullföljande deltagare som mest. En vanlig trend för marorna för att få en större löparfest är att samtidigt arrangera halvmaraton och maratonstafetten. I Jönköping bjöd man på en halvmara som hade hela 928 fullföljande deltagare.

Snabbast av alla maratonlöpare var tysken Jochen Uhrig som med tiden 2.30.57 var 11 minuter snabbare än Paul Howard och satte nytt banrekord med hela nio minuter. Snabbaste svensk var Tjalves Adam Hellgren med 2.43.01. 28 killar klarade sub 3 timmar.

Pallen Jönköping Marathon 2023

På damsidan segrade Elmina Saksi för femte året i rad och nu var hon för första gången under 3 timmar med 2.58.53 som innebär nytt banrekord. Elmina var sex minuter före Karin Lagerström som var tvåa. Nio tjejer klarade sub 3.30 på maran.

Elmina vinner Jönköping Marathon 2023 för femte gången och sätter dessutom nytt banrekord. 

Varför blev det PB i år?

–Jag är bra tränad och jämfört med i fjol var det trots regnet behagligare väder, ifjol var det väldigt kvavt. Regnet stör inte så mycket när man väl är i gång och det var dessutom i princip vindstilla vilket alltid är skönt.

Hur kändes det i går?

–Det var naturligtvis väldigt kul att klara tre timmars gränsen för första gången och jag hade en bra känsla. Upplevde att jag tog det hyfsat lugnt och pressade mig inte för hårt så det blev jämn fart genom hela loppet. Då jag var ohotad i slutet kunde jag till och med kosta på mig att ta det lite lugnare, nu finns det kanske möjlighet att förbättra rekordet lite nästa år.

Regnet gjorde att det var mindre publik än vanligt men banans utformning är bra, man möter andra löpare vid flera tillfällen och får då energi av att kunna heja på varandra.

Vad händer framåt?

–Detta var mitt trettionde maratonlopp, nästa blir mellan Nice och Cannes den 5 november. Innan dess väntar bland annat Stockholm halvmaraton.

De tre snabbaste tjejerna 2023

På halva distansen var det också en överlägsen seger då Victor Urguhart Smångs var på besök i staden och sprang på fina 1.09.22, 4 minut före Simon Hansson. Snabbaste tjej var 51-åriga Karin Spjuth som med 1.21.14 fortsätter imponera stort. Sex tjejer klarade sub 1.30 och 22 killar klarade sub 4 minuters tempo, dvs under 1.25.

Halvmarans snabbaste tre tjejer med Karin Spjuth längst upp på pallen
Smångs tog en överlägsen seger i herrklassen.

Du vet väl att Elmina har en spaning i varje utgåva av Spring, häng med genom att prenumerera – https://springlfa.se/shop/

Foto: Glenn T Unger/printbild.se

Resultaten hittar ni här:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här