Nytt snabbt femkilometerslopp i Söderköping

  0
  111

  Ett riktigt flackt och snabbt femkilometerslopp är vad som erbjuds i ED Söderköpings Stadslopp. Med en låg anmälningsavgift och gratislopp för alla barn siktar arrangören på många deltagare i premiären den 19 juni 2019.

  Marie Landh, från Söderköpings kommun, Stefan Fransson och Mikael Grip, idégivare och arrangörer tillsammans med Ulf Johnson från Skogspojkarnas OK ser fram emot den 19 juni och premiären av ED Söderköpings Stadslopp. Foto: Magnus Andersson

  Onsdagen 19 juni är det premiär för Sveriges nyaste femkilometerslopp. Det avgörs i Söderköping i Östergötland. Spring har tagit ett snack med en av idégivarna och banläggaren Mikael Grip, som också är tävlingsledare.

  – Skogspojkarnas OK har tidigare drivit Kanalrundan. 2018 fick de inte ihop det arrangörsmässigt och ställde in loppet. Vilket var riktigt synd. Frågan kom till min kompis Stefan Fransson och mig. På den vägen är det. Det har också funnits ett lopp för cirka tio år sedan som också hette Söderköpings Stadslopp, så det är lite av en nystart 2019. Skogspojkarnas OK är kvar på så sätt att de kommer att stå för funktionärskapet på tävlingskvällen. Jag och Stefan tar hand om det mesta vad gäller planering och genomförande av eventet. Bland annat har den nya hemsidan nyligen lanserats, säger Mikael Grip.

  Klassisk presskonferenstårta. Foto: Magnus Andersson

  Varför blev det just fem kilometer?

  – Faktiskt en slump. När jag cyklade första gången och försökte få till en bra och fin bana som får med mycket av hela Söderköping märkte jag att fem kilometer är en ganska lång distans i en mindre kommun. När jag såg chansen att få till en riktigt bra femkilometersslinga, tänkte jag att det blir bra och heller inte alltför långt för de som vill gå eller ta det lugnt.

  Något speciellt som utmärker bansträckningen?

  – Jag försökte dra banan så nära start-och målområdet i Brunnsparken som det bara gick och ändå få med mycket av charmiga och idylliska Söderköping. Efter 1,1-1,3 kilometer kommer deltagarna tillbaka till parken, vilket gör loppet publikvänligt. Med cirka 500-600 meter kvar är det dags igen att återknyta till parken. Att löparna startar och springer i mål på samma ställe mitt i den grönskande parken gör att vi kan bygga upp ett tävlingsområde som blir riktigt bra för deltagarna, sponsorer, publik och det som kommer att hända efter målgången. Det som är riktigt häftigt är att bansträckningen är mycket flack. Det finns några kurvor när man springer genom själva centrum, annars är det många rakor och en extremt lättsprungen bana. På ett ställe när man ska upp på kanalbanken, är det en liten höjning på strax över en meter på kanske 20 meters löpning, det är enda ”backen” på banan. Det är också en vacker bansträckning med ”Madicken-känsla” i centrum och också grymt fint utmed Göta Kanal. Är du ute efter att springa ett snabbt femkilometerslopp kan jag rekommendera ED Söderköpings Stadslopp. Jag har varit på väldigt många lopp under åren och minns faktiskt inget som är lika flackt.

  Johanna Eriksson slog igenom 2018, med bland annat ett SM-brons på 10 000 meter och en grym insats i Lidingöloppet 30 km. Den 19 juni 2019 springer hon för vinst i ED Söderköpings Stadslopp. Arkivbild: Mikael Grip

  Till vilka riktar sig ED Söderköpings Stadslopp?

  – Till alla. Du kan gå, jogga eller springa med eller utan tidtagning. Vi riktar oss mycket till lokala företag som vill ha en trevlig och hälsosam AW innan semestern. Det handlar om ett klassiskt motionslopp, där alla får medalj efter målgång och även en picknickpåse av rang. Men det kommer också att komma riktigt vassa elitlöpare. Redan nu är årets komet Johanna Eriksson, Motala AIF, samt Johan Fagerberg, Finspångs AIK, och John Foitzik, Spårvägens FK, anmälda. Prispengarna är 3 000 kr, 2 000 kr och 1 000 kr till ettan, tvåan och trean.

  Hur många deltagare siktar ni på?

  – Alltid svårt att spekulera första året. Kanalrundan hade cirka 300 deltagare 2017. Minst 500 ska det bli, kanske uppåt 800 vore fantastiskt första året. Tack vare bostadsbolaget Ramunderstaden är barnloppet helt gratis att vara med i. Självklart hoppas vi att det blir extra många barn tack vare det. Vår ingång i alla lopp vi arrangerar är att alla ska kunna vara med, speciellt barn. Söderköpings Kommun går allin och sponsrar sina anställda med anmälningsavgiften. Det ska bli spännande att se hur många det blir från kommunen.

  Varför just onsdagen 19 juni?

  – Vi tror det är ett jättebra datum. Strax innan midsommar och på en vardagskväll så det inte krockar med något annat lopp. Perfekt för företag att ta sig an fem kilometer efter jobbet.

  Jessica Falkman blir huvudspeaker i ED Söderköpings Stadslopp. Arkivbild: Mikael Grip

  Vad mer kommer att hända under loppet?

  – Allting är ännu inte klart. Men det kommer att bli ett spurtpris vid cirka 1,2 kilometers löpning, när löparna kommer tillbaka till start- och målområdet första gången. Självklart blir det mycket upptåg och musik utmed banan. Världens bästa speaker Jessica Falkman är anlitad. Det kommer en duktig DJ och det blir en rejäl feststämning i parken. Det kommer också att finnas något värdefullt att plocka upp utmed banan och springa in i mål med. Vad det blir, återstår att se. Prisbordet kommer att bli något utöver det vanliga. Redan nu kan vi locka med två årskort, som vem som helst kan vinna oavsett hastighet, från World Class med gratis träning under ett helt år till ett värde av 6 500 kronor per årskort.

  Vad kostar det att anmäla sig?

  – Ordinarie pris är 200 kronor. Men vi kör ett superpris fram tills 15 mars på 150 kronor. Och som sagt för barnen kostar det ingenting att vara med. Bara att gå in och anmäla sig. Totalt sett har vi billigare anmälningsavgift än likvärdiga lopp. Något vi kan ha tack vare de sponsorer vi har lyckats knyta till oss, förklarar Mikael Grip

  För mer information och anmälan: www.soderkopingsstadslopp.se

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här