spot_img
0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

HemNyheterOS-drömmen lever för 42-årige Adhanom

OS-drömmen lever för 42-årige Adhanom

Adhanom Abraha siktar mot sub 2.10 i Sevilla Marathon på söndag. Daniel Allard har varit i kontakt med Adhanom från träningslägret i Etiopien. 

Adhanom Abraha, Eskilstuna Friidrott, springer på söndag Sevilla Marathon och vill både kvalificera sig till OS i Tokyo och slå det svenska rekordet. Arkivbild: Deca Tet&Bild

Adhanom Abraha kom den 7:e november till Västerås och berättade om sin långa löparkarriär för medlemmar i löparföreningen Västerås LK när de firade sitt 10-årsjubileum. Adhanom berättade då att han varit mycket nöjd med sina löparprestationer genom åren. Men att han hade ett stort mål kvar att få deltaga och representera Sverige i OS. Nu på söndag den 23:e februari i Sevilla Marathon, har han förmodligen sin sista chans att kvalificera sig till OS i Tokyo.

Den regerande svenska mästaren på maraton kommer när starten går på söndag att ha haft en av sina absolut bästa förberedelser för denna utmaning. Han har varit i Etiopien på träningsläger i cirka två månader, han har kunnat tränat med och mot bra motstånd ett flertal killar som sprungit maraton på 2.05-2.07.  Cirka 20 personer från den grupp han tränat med kommer också starta i Sevilla marathon.

Adhanom har denna gång ändrat lite i sitt träningsupplägg, inför denna tävling mot vad han gjort tidigare. Han har sprungit betydligt längre långpass och dragit ner något på farten. Han har berättat att han genomfört flera pass på 40 km och 38 km. Tidigare sprang han nästan alltid 30-33 km på långpassen men fort. Snabbdistanspassen har nu på 30 km legat på 1.36-1.37 mot tidigare höga 1.32 och låga 1.33. Adhanom hoppas att den senaste tidens fokus på mer mängd ska underlätta att hålla upp farten de sista 6-7 km.

Adhanoms två största talanger är att hans kropp verkar tåla extremt hård träning då han under sin karriär inte haft någon egentlig skada utan endast haft känningar i baksida lår. Han har också en andra stor talang som jag sett under de år jag följt honom och det är hans kapacitet att vara fullständigt hänsynslös mot sig själv i sin träning och kunna ta ut sig mycket hårt pass efter pass.

Adhanom Abraha deltog i maratonloppet i VM i Doha förra hösten, där han ett tag var uppe i ledningen, men till sist slutade på 28:e plats. Arkivbild: Deca Text&Bild

David Nilsson genomförde Valencia Marathon på bästa sätt, när han slog Ståhls svenska rekord. Jag anser att det utan tvekan var 2019 års bästa prestation gjord av svenska långdistanslöpare. Abraham har sedan 2016 haft ytterligare ett stort mål i sikte och det har varit att slå det svenska rekordet på maraton. Efter Davids fantastisk prestation så blir det inte lättare att genomföra det. Adhanom har alltid haft som mål och en stark övertygelse om att han med rätt förutsättningar och rätt lopp kan springa höga 2.08 på maraton. Jag som följt honom nära sedan 2013 har också trott att han kan springa mycket bra över maraton definitivt under 2.10 med rätt omständigheter. Adhanoms största motståndare är och har alltid varit han själv. Han har eld i hjärtat men saknat is i hjärnan.

Detta eftersom han haft svårt att starta i ett lopp och springa på tid, utan hans inställning har alltid varit att gå för seger i de lopp han deltagit i. Ett bra bevis på detta är hans framfart på de svenska löpartävlingarna när han i man mot man är mycket svårslagen. Det är få löpare i Sverige som har plusstatistik mot Adhanom i inbördes möten. Ska han enligt mig klara av att slå det svenska rekordet och kvalificera sig för OS, måste han springa med huvudet och då får han inte starta för fort utan bör springa första halvan på 1.04-1.04.30.

Jag hoppas och tror att han denna gång kan få till sitt livs lopp trots att det i skrivande stund ser ut att bli 23 grader varmt. Oavsett ska det bli intressant och spännande att följa hans framfart i den spanska staden. I startlistan ser man att Mikael Ekvall och Mustafa Mohamed är anmälda vilka också är två fantastiska löpare som vi självfallet också håller tummarna för att de ska få till riktigt fina resultat.

SOK:s nomineringsgräns till OS i Tokyo lyder 2.11. David Nilssons svenska rekord är 2.10.08.

Även Hanna Lindholm springer Sevilla Marathon och gör ett nytt försök att greja OS-kvaltiden 2.28.

Hemsidan för Sevilla Marathon:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Nytt nummer på gång!

0
Snart trycks adresserna på #1 2021, är du med? Annars, du har några timmar på dig....

FÖLJ OSS

8,685FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Trappa upp

0
April april, vintern rasat osv. Träningen rullar på. Sen årsskiftet har jag legat stabilt kring sjumilaveckor. Det känns lite i minsta laget, har nog...

Ur spår?

GPX-myset

Recension Nike Tempo Next%

- Annons-

PODCAST

X
X