OS-guldmedaljör i maraton dopad

  0
  97

  Den olympiska maratonmästarinnan, Jemima Sumgong, från Rio de Janeiro 2016 har avslöjats med EPO i kroppen.

  En dopad Jemima Sumgong först i mål vid OS-maran i Rio.

  IAAF såg till att Jemima Sumgong fick göra ett oannonserat test i sitt hemland, Kenya, den 28 februari i år. Testet visade att den snart 33-åriga kenyanskan hade använt sig av bloddopning, så kallad EPO. Sumgong ville själv inte följa upp med ett B-prov.

  Jemima Sumgong har själv lämnat som förklaring att hon sökt vård på ett sjukhus i Kenya på grund av ett missfall och ska då ha fått en blodtransfusion och andra okända mediciner av en hittills oidentifierad läkare. En förklaring som IAAF inte ansåg trovärdig eftersom det inte fanns några dokument på det som påstås ha hänt. Det fanns heller ingen namngiven läkare och vid en kontroll med sjukhuset i Nairobi så används heller inga mediciner som kan ge bloddopade värden.

  Sumgong, som var den första kenyanskan att vinna ett OS-guld i maraton, blir nu avstängd i fyra år. Jemima Sumgong vann även London Marathon 2016. 2014 slutade Sumgong också tvåa i New York City Marathon och har under många år varit högt upp i resultatlistorna i stora stadsmaror.

  2014 gjorde sig Sumgongs landsmaninna och träningskompis Rita Jeptoo, som då var världsledande på maraton, sig skyldig till dopning via bloddopning, EPO. Även Jeptoo blev avstängd i fyra år.

  IAAF (Internationella Friidrottsförbundet) har tidigare kritiserat både Kenya och Etiopien för sin brist på antidopningsarbete. Under de senaste fyra åren har cirka 50 elitaktiva åkt fast för bloddopning bara i Kenya efter tester utförda av IAAF.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här