Otto snabbaste löparen i Höstmilens 50-åriga historia

  0
  2328

  Klassiska Höstmilen, någon mil norr om Norrköping, firade 50 år på ett speciellt sätt och med ett prydligt banrekord av Otto Kingstedt.

  Otto Kingstedt är den snabbaste löparen någonsion i Höstmilens 50-åriga historia.

  Det är många löpare som kutat den klassiska bansträckningen mellan Sörsjön och Lillsjön sedan första Höstmilen 1971. Loppet handlar om 10,6 kilometer som börjar med enkel grusvägslöpning under första halvan och sedan övergår till betydligt jobbigare terränglöpning med utmanande uppförsbackar.

  Arrangörsklubben OK Kolmården hade gjort ett jättejobb med att coronaanpassa eventet och få till ett polistillstånd. Endast 45 deltagare fick starta, ta sig i mål och lämna målområdet innan nästa grupp med 45 deltagare fick starta.

  Alva Olsson vann Höstmilen för andra gången. Första gången var förra året.

  Damloppet vanns av Alva Olsson, IK Akele, med 41.49. Tvåa slutade Emelie Eriksson, Stora Skedvi IK Soff, med 42.03 och trea blev Lisa Bouvin, Finspångs AIK, med 42.32.

  Banrekordet i herrklassen har ägts av Kristian Algers, Enhörna IF, som 2007 sprang Höstmilen på 33.06. Andra starka namn som sprungit den här klassikern och vunnit på en långsammare tid än Algers är till exempel Erik Sjöqvist, Said Regargui, Fredrik Uhrbom, Johan Engholm, Jerker Lysell och Andreas Åhwall. Då förstår ni att klassen varit riktigt bra genom åren.

  Bröderna Otto och John Kingstedt, tävlandes för Huddinge AIS, hade lämnat Stockholm för en dag i kolmårdsterrängen. Det blev ett lyckat drag. Otto och John hade sällskap fram till cirka fem kilometer.

  I de tunga backarna upp mot mål var Otto klart starkast och kunde vinna med nya banrekordet 32.51. John slutade på andra plats med 33.30.

  – John tappade mig vid fem kilometer, sedan var han på väg att hinna upp mig vid 6,5 kilometer. Men då ramlade han och kom aldrig ikapp. Hade vi pressat varandra mot målet, tror jag att jag hade sprungit ännu snabbare, berättar Otto.

  Bröderna Kingstedt, John och Otto. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Båda bröderna uppskattade den omväxlande banan.

  – En väldigt fin bana med en skön blandning av underlag. Hit kommer vi garanterat tillbaka igen.

  Otto har haft en fin höst och nästa helg väntar terräng-SM.

  – Det ser jag verkligen fram emot. Jag har legat runt 20-22 mil i veckan ganska länge nu och det verkar passa mig.

  Hade du något nyckelpass inför Höstmilen?

  – I tisdags körde jag dubbeltröskel. Först 24×400 meter strax efter klockan sex på morgonen och sedan 5×2 kilometer tröskel i terräng på kvällen. Båda passen gick riktigt bra. Att John och jag tränar mycket tillsammans hjälper oss båda mycket, förklarar Otto.

  Cirka 300 deltagare hade anmält sig till 2020 års Höstmilen, som blev en utdragen historia för de heroiska funktionärerna från OK Kolmården.

  Resultat, Höstmilen 2020:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här