Guldlöpningar av Reza och Bahta på terräng-SM:s första dag

  0
  1822

  Terräng-SM:s första dag på Grimstafältet blev en blöt historia med total dominans från västkusten i damloppet och en “favorit i repris” i herrloppet.

  På bilden syns slutlige guldmedajören Mohammad Reza (519) längst fram, till höger med 483 syns silvermedaljören Emil Millán de la Oliva. Strax bakom Napoleon Solomon (520) syns bronsmedaljören Emil Danielson. Foto: Deca Text&Bild

  På lördagen avgjordes den korta distansen, fyra kilometer, på Grimstafältet i Vällingby i Stockholm. Underlaget handlade om gräs, ett rejält blött sådant. Deltagarna sprang på en varvbana som mätte två kilometer, där det bland annat fanns balar som löparna hoppade över. Det rapporteras om regnväder och rejäl blåst lagom när startskottet gick för herrloppet.

  Vid förra årets terräng-SM vann Mohammad Reza, Spårvägens FK, fyra kilometersloppet närmast före Emil Millán de la Oliva och med Emil Danielson, Spårvägens FK, på fjärdeplats.

  Mohammad Reza försvarade sitt SM-guld från förra året och vann på den regntunga banan i Vällingby. Foto: Deca Text&Bild

  Den här gången var det återigen Reza och Millán de la Oliva som tog initiativet. Reza vann guldet med tiden 12 minuter blankt, närmast för Emil Millán de la Oliva med 12.02. Bronset till Emil Danielson med 12.05. Förra årets etta, tvåa och fyra blev alltså etta, tvåa och trea i år. Förra årets bronsmedaljör Daniel Lundgen, Spårvägens FK, fick i år nöja sig med en 16:e plats. Medeldistansaren Robin Rohlén, IFK, Umeå, slutade på fjärdeplats med 12.06. Elmar Engholm, Hässelby SK, kom femma med 12.07. Det var tätt, tätt under målskynket med 28 löpare i mål mellan 12.00 och 12.30.

  Meraf Bahta vann ett övertygande SM-guld på fyra kilometer terränglöpning. Foto: Deca Text&Bild

  I damloppet över samma distans var det total dominans av löpare från västkusten. De sju första platserna togs av löpare som representerar klubbar från västkusten. Snabbast av alla var Meraf Bahta,Hälle IF, som ohotad kunde vinna med tiden 13.38 och lägga ytterligare ett SM-guld i sitt digra prisskåp. SM-silvret gick till comebackande Samrawit Mengsteab, Hälle IF, som fått stora delar av sommarsäsongen förstörd av covid-19. Hennes tid blev 13.54. Bronset vanns av Anastasia Denisova, Sävedalens AIK, som klockades för 13.55. Fyra slutade Lisa Strand, Göteborg Majorna OK, med 14.09. Sara Christiansson, Sävedalens AIK, kom i mål på femteplats med 14.12. Bästa-icke västkustare var medeldistanslöparen Hanna Hermansson, Turebergs FK, med 14.19 på en åttondeplats.

  Terräng-SM fortsätter på söndagen med tio kilometer både för herrar och damer.

  Resultat, terräng-SM dag 1: 

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här