PB Slakt på Krutmaran

Aktuellt  

På många ställen i Sverige har det under våren växt upp nya kreativa lopp, små lopp med ideella krafter, små lopp som stimulerar tävlandet och tränandet under Covid-19 perioden.  Det känns fantastiskt att vara en del av detta föreningsliv som visar så mycket vilja och positiv inställning, arbetet med både dessa lopp och de virtuella loppen är något som förhoppningsvis kommer utveckla idrotten och engagemanget framåt. I Skåne var det en rad duktiga löpare som hade maraton och halvmaratonmål under våren, ett efter ett lopp stängdes ner, frustrationen ökade. Till sista skapade man ett eget lopp. En hemsida, en sanktion, en förbundsmätare som såg till att banan var exakt. Sedan kom inbjudan, detta var ett elitlopp – kvalgräns 2.45 vs 1.15 för herrar, 3.07 vs 1.26 för damer. Det fanns ett datum, den 18 april, men även en lexkipchoge, skulle det blåsa mycket så flyttade man loppet till söndagen. Maxantalet var satt till 25 personer, 23 anmälde sig – alla med ambition om PB utom två, Henrik Orre på maran och Daniel Ekholm på halvmaran.

Dagen kom, Orre hade gjort ett fantastiskt träningspass två veckor innan, en halvmara på 1.13 och nu ställde 44-åringen in sig på nytt personligt rekord. Vädret var optimalt, löparna var uppspelta och det lyste av tävlingshunger i blickarna. Idag kunde inget gå fel.

Och, vilket lopp det blev… Nio startande på maran, sex satte personliga rekord, Elva startande på halvmaran, tio fullföljde, nio av dessa satte personliga rekord. Med andra ord, 19 fullföljde och 15 av dessa satte personliga rekord!!

I halvmaran var det Samuel Russom från IS Göta som satte av i högsta fart, han tvekade vid ett tillfälle, stannade och undrade vilken väg han skulle springa – trots det korsade han mållinjen på 1.05.50. Efter honom var det en klunga på fyra löpare som siktade på sub 1.10, tvåan klarade det, Johan Gustafsson också han från Göta kom in på 1.09.47, Björnstorps David Hartman som var med fram till 18 km orkade inte med Johans forcering sista biten men landade på nytt PB, 1.10.10. Anna Bjurman från Göta var enda startande tjej på halvmaran, hennes ambition var sub 1.20, tyvärr blev det kramp – vid 13 km såg det ut som om det skulle bli 1.19.30, men nytt pers med 1.20.15.

På maran berättade Orre innan start att planen var att ligga i baksätet fram till 35 km, sedan ta över rodret och trycka på sista 7km för att landa på sub 2.28. Jag såg honom vid ett antal tillfälle, ganska ofta uppe och drog, vid 35 km var han själv och sista 7 km avverkade han i 3.19 fart och landade på 2.27.51. En grym prestation. Björn Morén från IK Akele var tvåa på 2.28.29 och Erik Kasselstrand från Björnstorp trea med 2.31.06. Även på maran fanns det en tjej med, Jenny Älmqvist Nae satte ett fint PB när hon klarade sub 3 timmar med 2.58.16.

Krutmaran levererade och det var glada och tillfredsställda löpare som lämnade loppet med massor av energi, precis som det ska vara efter tävlingar. Vi får hoppas att fenomenet med små lokala lopp fortsätter. Detta behöver vi!

Se resultat och bilder på: https://krutmaran.blogspot.com

Till sist – sänd gärna in era rapporter, detta ger alla löpare energi.. och inte minst, missa inte att teckna en prenumeration för att få ännu mer inspiration, sista dagen på tisdag – https://spring.prenservice.se/

Hungriga löpare innan start!

Sub 1.10 tåget på halvmaran, Johan i blått var den som fixade det

Samuel Russom, 1.05.50

Prispallen på maran, en stolt Orre med sin brödrost

 

 Dela på Facebook