Peppande läsning inför ännu ett Göteborgsvarv

Ove Haugen  

(Texten har tidigare publicerats i Göteborgs-Posten, 12 maj 2016)

I Ivar-Lo Johanssons trettiotalsskrift Jag tvivlar på idrotten dör idrottsmannen rättvist av inflammerat skoskav efter onödig löpträning. I Kenneth Gysings bok Spring dig fri! deltar Gysing själv – i en ålder av 58 år – i det ena ultraloppet efter det andra och verkar i stort sett må bra. Med citat av författare som Harry Martinsson, Lars Gustafsson och Horace Engdahl avlivar han myten om idrottsmänniskor som illitterata, och skulle någon dö rättvist i en text av Gysing skulle det troligen vara på grund av utebliven löpträning.

Framstår det som nästintill religiöst? Visst! Löpningen är altare, sakrament och ritual. Något behöver vi tro på, anser han, och vad vi tror kan som bekant vara lika avgörande som vad vi vet.

Ofrälsta bör dock inte låta sig avskräckas. Spring dig fri! är peppande läsning för nybörjare såväl som för undertecknad, som tvivlat på formen inför ännu ett Göteborgsvarv. Varvet är ju bara (!) 21 kilometer och med tanke på beskrivna ultralopp i tryckande hetta kommer det att gå som en lek. Tror jag.

Kennethgysing.indd

 Dela på Facebook