Recension Saucony Tempus

0
313

I brist på tävlingar m.m. så är det perfekt att testa nya skor under vintern så man är redo för en ny säsong när kylan och snön försvinner.

Saucony Tempus är en sko säkert många av er hört talas om genom Spring Snyggt-podden med Jesus och Manne som lyft den en del. De är ju dock sponsrade så det får man bedöma själv värdet av men jag blev i alla fall sugen på ett par.

Vanligtvis springer jag alltid i neutrala skor medans Tempus är väldigt stabila och med pronationsstöd. Foten ligger i skon lite som en vagga skulle jag beskriva det som, inget jag direkt reflekterade över förrän jag mitt under ett pass bytte till ett par Vaporfly som kändes som en geléklump under foten helt plötsligt.

För min egen del ser jag fördelar med att ge fötterna olika stimulans istället för att använda samma skor jämt. Det jag däremot upplever lite jobbigt är att stödet är lite för påträngande vid fotvalven och ibland resulterar i ömhet där efter passen.

Runt foten däremot sitter överdelen som jag verkligen gillar, inga direkt krusiduller utan rätt enkel men fungerande som är riktigt bekväm. Upplever samma sak på mina Speed 2.

Högst subjektivt tycker jag om både Speed 2 och Tempus i ”geometrin” även om de är skilda modeller. De känns lätta och allmänt trevliga och Tempus funkar till de flesta farter även om de aldrig nog kommer sitta på fötterna under ett lopp.  Gissar att är det Speedroll-teknologin som ger extra hjälp framåt i steget som gör sitt jobb bra här.

Överdel m.m. är viktigt men är inget utan en härligt mellansula och Tempus är delvis uppbyggd med Sauconys finaste skum PWRRUN-PB med RWRRUN runt om som stabiliserar, so far so good.

Gissar att PWRRUN-PB snart inte är deras bästa mellansulematerial när nya superskon Endorphin Elite släpps om nån månad dock, och ja den är man lite sugen på.

Hur som helst så tycker jag att sulan är något hård och alla lovord man läst senaste åren från tester med liknande mellansula har jag svårt att känna igen mig i. Jag har rätt många mil i Tempus men ännu fler i Speed 2 och märker ingen direkt skillnad att de mjukas upp.

Vet inte om det är min relativt låga vikt som inte komprimerar ordentligt men gissar att så inte är fallet. Inte så att jag har ont i fötterna men det blir mest pass runt 10-20 km i dom, långpassen lämnar jag åt andra skor.

På plussidan av detta ska det sägas att jag hållbarheten och känslan i skon kommer hålla väldigt länge om jag skulle killgissa.

Allt ovan är ju i jämförelse med andra märkens nya superskum och en del gillar ju lite mer fasta sulor och som vanligt är smaken som baken.

Yttersulan täcker mellansulan där det behövs och ger bra grepp, inget för halare underlag än asfalt eller grus såklart men det är ju inte syftet med skon heller.

I skrivande stund hittar man ett par på XXL för 1049.- vilket ändå måste anses vara ett kap särskilt när andra svenska butiker tar upp till 2099.-!!!

Sammanfattning

Bra mängdträningssko för kanske framförallt löpare som söker lite extra stöd. Gillar man Sauconys mellansula och skor överlag är det en no-brainer men söker man en supermjuk sula finns andra att välja på.

Bra vikt för att vara en stabiliserande sko i storlek 41.
8 mm drop och rätt skön och mjuk hälkappa.
35 mm höjd i hälen och 27 mm i framfoten.
Gummi på rätt ställen utan onödig vikt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här